Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Rus vatandaşları ve şirketlerinin, Türkiye’de her türlü girişim konusunda özgürlüğe sahip olduğunu belirterek, "Aynı hakların Türk şirketleri ve vatandaşları için de Rusya’da eksiksiz sağlanmasını bekliyoruz." dedi.
Kütükcü, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, Rus iş adamlarına, sanayisine veya Rus halkına yönelik hiçbir rezervinin söz konusu olmadığını söyledi.
Rus vatandaşları ve şirketlerinin, dün olduğu gibi bugün de Türkiye’de her türlü girişim konusunda özgürlüğe sahip olduğunu belirten Kütükcü, Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesi için aynı hakların Türk şirketleri ve vatandaşları için de Rusya’da eksiksiz sağlanmasını beklediklerini kaydetti.
Kütükcü, "Eğer vizeden başlayarak Rus tarafı bu rezervleri ne kadar hızlı kaldırırsa iki ülke arasındaki ilişkiler de o kadar hızlı gelişir." dedi.
Kütükcü, Türkiye ve Rusya’nın, bölgedeki en büyük iki ekonomi ve iki önemli komşu olduğuna işaret ederek, "Bu iki ülkenin ekonomilerini ve ticaretlerini, sanayilerini ve iş birliklerini geliştirmelerinden daha doğal bir şey yok. Türkiye’nin güçlü olduğu alanlarda Rusya’daki pazar payını artırabilmesine yönelik önemli bir potansiyel bulunuyor." diye konuştu.
"Ruslar, otel ve hizmet kalitesi nedeniyle Antalya’nın değerini çok iyi biliyorlar"
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin de 2015’te Rusya’da yaşanan ruble krizi ve 2016’daki uçak krizi nedeniyle ticari yönden Antalya’da önemli kayıplar yaşandığını ifade etti.
Normalleşme süreci sonrasında bu yıl Türkiye ve Rusya ilişkileri konusunda bu kaybın telafi edilmeye başlanacağını umut ettiklerini dile getiren Çetin, "Turizm noktasında 2015 rakamlarını kesinlikle yakalayacağız. Umuyorum ki 2014 seviyesini yakalamaya doğru gideriz. Bu yıl hedefimiz 3,5 milyon turiste çıkabilmek." şeklinde konuştu.
Çetin, Antalya’daki otel kalitesinin dünyanın başka bir yerinde bulunmadığını savunarak, "Ruslar geçen yıl diğer ülkeleri görmüş oldular. Ancak otel ve hizmet kalitesi nedeniyle Antalya’nın değerini çok iyi biliyorlar. Bu nedenle Rus turistlerin Antalya’ya çok çabuk bir şekilde döneceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Tarım noktasında bazı sıkıntıların devam ettiğine işaret eden Çetin, şunları kaydetti:
"Antalya için en önemli ürün domatesti ve buna yönelik ambargo hala devam ediyor. Aslında ihracatta büyük bir kaybımız yok. Rusya almamasına rağmen domates ihracatımız geçen yıl yüzde 1,5-2 civarında düştü. Bu açığı diğer pazarlarla kapattık. Ancak Rusya artık bazı tarım ürünlerini kendi üretmeye başladı. Bu nedenle bizim artık Rusya pazarını biraz daha bırakarak başka pazarlarda ürünümüzü pazarlamamız gerekiyor."