• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 12 °C

Rolls-Royce’un IntelligentEngine'i hız kesmiyor

Rolls-Royce’un IntelligentEngine'i hız kesmiyor
IntelligentEngine vizyonu, Rolls-Royce’un sivil havacılık alanındaki ürünler ve hizmetler portföyünde, dijital teknolojinin de verdiği güçle önemli ilerlemeler kaydetmeyi sürdürüyor.

IntelligentEngine vizyonu, Rolls-Royce’un sivil havacılık alanındaki ürünler ve hizmetler portföyünde, dijital teknolojinin de verdiği güçle önemli ilerlemeler kaydetmeyi sürdürüyor. Bu vizyon, gittikçe daha bağlı, bağlamsal farkındalığı yüksek ve daha akıllı motorlar ve elektrik sistemleriyle, Rolls-Royce’un müşterilerine avantaj sağlama yöntemlerine öncülük edecek yeni fırsatları ortaya çıkarıyor.

 

Rolls-Royce’un Sivil Havacılık Başkanı Chris Cholerton “Geçen yıl Singapur Havacılık Fuarında IntelligentEngine vizyonumuzun lansmanını yaptık ve bu vizyon, işimizin genelinde hızla varlığını gösteren bir konsept oldu. Dijitalin gücünü, tasarım, test, üretim ve servislerde attığımız her adımı şekillendirmeye getiriyoruz. Bunun gibi gelişmeler, IntelligentEngine’in müşterilerimize daha fazla fayda sağlamasına olanak tanıyor.” diyor. IntelligentEngine felsefesi, Rolls-Royce’un her alanında kendisini gösteriyor ve bu vizyon belli başlı projelerle hayata geçiyor.

Başarılı testler UltraFan® ilerleyişini ortaya koyuyor

İspanya’nın Biscay şehrinde ITP Aero’da yapılan testler, Rolls-Royce UltraFan motor tasarımı evriminin başka bir temel unsuru. Çok evreli orta basınç türbini (IPT), fonksiyonel özellikleri ve tasarım metodolojilerini doğrulamak için bir aerodinamik testini tamamladı. Başarılı test sonuçları, IPT’ye olanak sağlayan temel bir teknolojiyi de ortaya koyuyor. IPT, yeni motor mimarisini optimize etmek için çok yüksek hızlarda çalışacak şekilde tasarlandı.

UltraFan, tasarım ve üretimdeki en yeni dijital teknolojiler kullanılarak oluşturuldu. Mühendislerin, test üzerindeki milyonlarca veri noktasını analiz edebilmeleri sağlandı. Yeni tesiste yapılacak motorun saha testleri, 2021’de başlayacak.

Dünyanın en büyük test merkezi, IntelligentEngine’i ileri taşımaya hazırlanıyor

Rolls-Royce, Birleşik Krallık’ın Derby şehrinde, 2020’de açılacak olan dünyanın en büyük kapalı test merkezini inşa ediyor. Bu etkileyici tesis, birinci nesil Trent’ten yakıt açısından yüzde 25 daha verimli olacak yeni bir motor tasarımı olan UltraFan®’ın test merkezi olacak. Yeni tesisin iç duvarlar tamamlanmış durumda ve inşaat süreci devam ediyor.

90 milyon pound değerindeki tesisin iç alanı 7500 metrekare büyüklüğünde olacak. Bu tesis, sektör koşullarını belirlemek ve çok çeşitli test faaliyetlerinden veriler elde etmek için en ileri dijital teknolojiyi kullanarak X ışını ekipmanlarındaki en yeni gelişmelerden faydalanacak. Bu teknoloji, 10 km ötedeki bir kişiyi bile X ışınıyla tarayabilecek güce sahip.

E-Fan X

Norveç’in Trondheim şehrinde, Rolls-Royce E-Fan X test uçağına güç verecek 2,5 MW, 15000 RPM, jeneratör ve 3 kV güç elektroniğinin ilk çalışması için ısmarlanan test merkezi hazırlığının son aşamalarında.

Rolls-Royce, E-Fan X teknoloji test uçağı projesinde Airbus ile ortaklık içinde. E-Fan, günümüzün tek koridorlu ailesinden hibritelektrik ticari uçaklara doğru atılan önemli bir adım.

Bu hibrit-elektrik test uçağı, Avro RJ100 uçağından (100 koltuklu bölgesel bir jet) tek bir motorun çıkarılarak bunun kanat altında, 2,5 MW jeneratör ve bir batarya sistemiyle tahrik edilen bir gaz türbininden (AE2100) güç alan 2 MW Elektrik Propülsiyon Birimi’nden oluşan bir Hibrit-Elektrikli Propülsiyon Sistemi’yle değiştirmeyi içeriyor. Proje, ATI UK ve Clean Sky 2 tarafından finanse ediliyor.

Singapur Havayolları’yla dijital iş birliği

Rolls-Royce ve Singapur Havayolları, dijital çözümlerde iş birliğine olanak sağlayan ve global olarak birbirine bağlı bir platform oluşturmak için iki şirket arasındaki mevcut ilişkinin üzerine inşa edilen bir eş-inovasyon anlaşması imzaladı. Bu açık platform, aynı zamanda endüstriye yönelik dijital çözümlerin geliştirilmesinde sektör paydaşlarının ve ortaklarının güvenli bir şekilde işbirliği gerçekleştirmesini kolaylaştıracak. Anlaşmayı, şirket bünyesinden, verilerden kullanılmamış değerleri çıkarmayı amaçlayan bir inovasyon katalizörü olan R2 Data Labs, Rolls-Royce adına yürütüyor.

Robotların yükselişi sürüyor

Robotik teknolojileri, denetim süreçlerini hızlandırarak veya bakım yapmak için bir uçaktan motorun çıkarılması ihtiyacını ortadan kaldırarak motor hizmetlerinin iyileştirmesi fırsatını sunuyor.

Rolls-Royce, ulaşılması zor alanların görsel olarak incelenmesini sağlamak için bir motor içinde gezinen ve görüntülerin operatöre canlı olarak aktaran, birbiriyle iş birliği yapan ve kamera taşıyan bir dizi minyatür cihazdan oluşan SWARM robotlarını geliştirmeyi sürdürüyor. Bu programda, Harvard Üniversitesi ve Nottingham Üniversitesi ortaklığı robotların bir motor bileşeni içinde baş aşağı gezinebildiğini doğruladı.

 

Yılan robot programları da çarpıcı ilerlemeler kaydediyor. FLARE programı, motorun kanattan çıkarılmasına gerek kalmadan, hasar görmüş termal bariyer kaplamalarına yama onarımları yapmadan önce bir endoskop gibi motorun içinde gezinen bir çift yılan robotu içeriyor. Bu yıl, mühendisler dünyada bir ilki gerçekleştirdi ve bir laboratuvarda ilk kez gerçek bir motor üzerinde materyal ekleme onarım teknolojisini başarıyla test etti. Bu program da Nottingham Üniversitesi ve Metallisation ortaklığıyla gerçekleşiyor.

 

Başka bir yılan projesi olan COBRA da mühendislerin uzak bir konumdan bir motorun içine beş metre uzunluğunda bir yılanı “sürmesini” sağlayarak mühendislerin onarım gerçekleştirmek için fiziksel olarak tesiste bulunmaları ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Tam bir sistem konsept sunumunun ise 2020’de gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu program, Atomik Enerji Makamı (Zorlayıcı Ortamlarda Uzak Uygulamalar), OpTek Systems ve Nottingham Üniversitesi ortaklığıyla gerçekleşiyor.

Qatar Airways’te Sanal Gerçeklik eğitimi başlıyor

IntelligentEngine vizyonunun başka bir uygulamasında ise Rolls-Royce ve Qatar Airways iki şirket için de bir ilki gerçekleştirerek mühendislerini eğitmek için Sanal Gerçeklik kullanmaya başladı.

Bu eğitim, Qatar Airways’in fiziksel bir motor sağlamasını veya Rolls-Royce’un Doha’ya motor taşımasını gerektirmeden; görüş, ses ve dokunma duyularını kullanarak mühendisleri bir Trent XWB motorunun ayırılması sürecine sokuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim