20’nci yılını geride bırakan 4054 sayılı Rekabet Kanunu, 2023 hedefleriyle uyumlu olarak, gelişen ekonomiye bağlı olarak ortaya çıkan ihtiyaçları gidermek üzere yenileniyor.
Bu konudaki yasal düzenlemenin kısa süre içinde TBMM’ye gelmesi bekleniyor. Rekabet Kurumu, yasa değişikliğine hazırlık çalışmaları çerçevesinde 4 Nisan’da Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılacağı Rekabet Hukukunda Güncel Gelişmeler başlıklı bir sempozyum düzenleyecek.
Yapılması planlanan değişiklik çalışmalarını DÜNYA’ya anlatan Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, 4054 sayılı kanunun uygulandığı 20 yıllık zaman diliminde AB rekabet hukukunda önemli gelişmeler olduğunu, ayrıca rekabet kurallarının daha etkili uygulanması bakımından da kanun değişikliği ihtiyacının ortaya çıktığını söyledi.
Değişiklikler sonunda üretimde ve kaynak dağılımında etkinlik sağlanması ile mal ve hizmet piyasalarında rekabeti koruma amaçlarına hizmet edecek daha etkili bir rekabet hukuku ortaya çıkacağını ifade eden Torlak, düzenlemenin çok yakında TBMM’ye geleceğini bildirdi.
OVP 'de duyurulan uzlaşma müessesesinin rekabet hukukuna gireceğini belirten Torlak, konunun vergi uzlaşmasıyla karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Burada şirketlerin “Uzlaşalım, benim para cezamın büyük kısmını silin” diyerek gelmeyeceğini kaydeden Torlak, aksine “Ben ortaya çıkan bilgilerden rekabeti ihlal ettiğimden eminim. Süreç uzayıp firmamın itibarı zedelenmesin. Gelin uzlaşalım” diyerek masaya oturacağını aktardı. Torlak, bu durumda belki 1 yıl sürecek soruşturma da ortadan kalkacağı için öngörülen cezada indirim yapılacağını dile getirdi.
“Küçük ihlaller uyarı ile giderilecek”
AB mevzuatındaki ‘de minimis’ kuralarının da gündemde olduğunu vurgulayan Torlak, küçük uyarılarla giderilecek ihlaller için Kurul raportör görüşünü onaylarsa soruşturma açılmayacağını, ilgili teşebbüslere risk içeren konularda uyarı yazıları yazılacağını anlattı.
Halen uygulanan ‘taahhüt’ konusunun da mevzuata gireceğini belirten Torlak, organize perakendede birleşme ve devralmalarda bölgesel, lokal hakimiyet oluşması halinde, ilgililerin rekabeti bozma potansiyeli olan kısımlarla ilgili uyarılarak bunların elden çıkarılmasını isteyeceklerini söyledi.
Demirde aykırı fiyat artışı tespit etmedik
Başkan Ömer Torlak, piyasada maliyet artışlarıyla açıklanamayacak fiyat artışlarını yakından takip ettiklerini belirterek, piyasada söz sahibi firmaların birlikte hareket ederek fiyatları artırıp artırmadıklarını incelediklerini kaydetti. Örnek olarak inşaat sektöründe kullanılan demirdeki fiyat artışını ele aldıkları bilgisini veren Torlak, “Şu an için ileri aşamada değerlendirmeyi gerektiren bir husus göremedik. Özellikle demir cevheri ve hurda demirin önemli kısmı ithal ediliyor, döviz fiyatındaki artışa bağlı maliyet yükseliyor. Ancak bir kez baktık ve işimiz bitti demiyoruz. Zaman içinde şüphe olursa bakmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Kaynak: DÜNYA