Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, insanların gözünde "değersiz" olan plastiğin önemini ve ambalaj atıklarının geri dönüşümü için kurdukları Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi'nin (PAGÇEV) çalışmalarını anlattı.
Eroğlu, Türkiye'de geri dönüştürülen plastiklerin, çevreye ve ekonomiye katkılarına değinerek, şöyle devam etti:
"Bin adet kağıt torba üretimi için tomruktan başlayarak 3 bin 785 litre su harcanırken, aynı adetteki polietilen plastik torbalar için ise sadece 30 litre su harcanıyor. Plastik ürünlerin geri dönüşüm sayesinde Türkiye'de yılda 10,5 milyar kilovatsaat enerji ve 17 milyar litre su tasarrufu sağlanabilir, karbondioksit salınımını da 1,9 milyar kilogram azaltmak bu sayede mümkün. Tüm ambalaj atıklarında geri dönüşüm sağlanırsa ekonomiye yılda yaklaşık 3 milyar dolar kazandırılabilir. PAGÇEV, 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 38 artışla 152 bin ton ambalaj atığını geri dönüştürdü. Kurum aynı dönemde 39 belediyeyle işbirliği yaparak bir önceki yıla göre yüzde 100 artışla yaklaşık 8 milyon kişinin plastik atığının geri dönüştürülmesine aracılık etti."
"Plastik defalarca geri dönüştürülebilir"
Eroğlu, plastikler geri kazanıldığında çöp depolama alanının ömrünün uzayacağını ve işletme maliyetinin düşeceğini ve yenilenemeyen ham madde kaynaklarının korunacağını dile getirerek, şunları kaydetti: paylaştı:
" - 8 adet plastik şişe geri dönüştürülürse 1 forma elde edilir,
- 1.050 adet geri kazanılmış plastik tepsiden 6 kişilik bir oturma grubu elde edilebilir,
- 2,5 litrelik bir plastik şişe geri kazanılırsa 6 saatlik elektrik enerjisi tasarrufu sağlanır,
- 25 adet 2 litrelik içecek şişesi geri kazanılsa bu maddeden bir plastik süveter elde edilebilir,
- 35 adet 2,5 litrelik kullanılmış pet şişesinden bir uyku tulumu yapılabilir."
- "Avrupa'da inşaat sektöründe yaygın kullanılıyor