Türk Hava Kurumu ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen hava ambulans görevinin geçtiğimiz ay ihalesinin yenilenerek devam ettirildiği bildiirlmişti. Bununla birlikte THK, 34 helikopter pilotunun görevine dövize bağlı maaş talep ettikleri gerekçesi ile son verdiğini duyurmuştu.
Bugün ise, konuyla ilgili olarak basın açıklaması yayınlandı.
Açıklama ise şöyle;
Sağlık Bakanlığı Helikopter Ambulans ihalesi, Sağlık Bakanlığı tarafından yenilenerek devam ettirilmiştir. Hizmet sözleşmesi son bulduğundan, Müvekkil pilotlar adına 26.07.2018'de Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi’ne ve bilgi maksadıyla Sağlık Bakanlığına gönderilen ihtarnameyle, Pilotların özlük haklarının muadil pilotların seviyesine yükseltilmesi talep edilmiştir. Bu şartla hizmet sözleşmesinin yenilenebileceği belirtilmiştir.
Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi yöneticileri, son ihalede en yakın rakibinden yaklaşık 300 milyon lira daha düşük bir teklif vererek devleti kar ettirdikleri reklamını yapmaktadırlar. Oysa basiretli hiçbir işadamının yapmayacağı bir hata yaparak muaddel bedelin de altında bir bedelle kurumu zarara uğratmışlardır. Kurum, kamu yararına çalışan bir kurumdur. Yöneticiler basiretli bir tacir gibi çalışmalıdır. Yöneticilerin görevi çalışanlarının ya da kurumun görev zararı pahasına karar almak değildir. Böyle bir zarara yol açtıklarında bu zarardan dolayı sorumlu olmalıdır.
Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesinin iddia ettiği gibi önceki ihale döneminin sona ermiş olması nedeniyle, sözleşme süreleri biten müvekkil-pilotlar, yeni ihale döneminde ücret olarak Amerikan Dolarındaki artışı gerekçe göstermemişlerdir. Müvekkil pilotlar muadili olan veya aynı şirkette çalışan pilotların ücretlerinin, (Türk Silahlı Kuvvetlerinde, Orman Genel Müdürlüğünde, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğünde, Emniyet Genel Müdürlüğünde çalışan pilotların) bile altında özlük hakkı talep etmişlerdir. Kaldı ki müvekkillerime sunulan sözleşme ücret dışında hukuka, hakkaniyete ve insan onuruna aykırı maddeler içerdiğinden kabulü mümkün olmayan bir sözleşmedir.
Müvekkiller, Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi bünyesinde çalıştıkları geçmiş sözleşme dönemlerinde Amerikan Doları üzerinden sözleşme imzalamış olmalarına rağmen, döviz kurunun 3,10 TL olarak sabitlenmesine sessiz kalmışlar ve böylece kurumun zarar etmesini önlemişlerdir. Müvekkil pilotlar kur sabitleme yaparak ve yeni sözleşme önerisini Türk Lirası olarak sunarak iddia edilenin aksine, Ülkemizin Milli para politikasına destek olmuşlardır.
Müvekkil pilotların milli para politikasına aykırı davrandıkları gerekçesiyle işten çıkartıldığı belirtilen haber gerçek dışıdır. Doğrusu yukarıda açıklanmıştır.