• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 1 °C

Petrolde 60 dolar seviyesinin kalıcı olması beklenmiyor

Petrolde 60 dolar seviyesinin kalıcı olması beklenmiyor
Uzmanlar petrolde 60 dolar seviyesinin kalıcı olması beklenmediği yönünde görüş bildirdi.

Merkezi İskoçya'da bulunan araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie Petrol Piyasaları Başkan Yardımcısı Alan Gelder, petrol fiyatlarındaki yükselişi tetikleyen birkaç faktör bulunduğunu, bunlardan en önemlisinin Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya'nın başını çektiği ülkelerin uyguladıkları üretim kısıntısı kararı olduğunu söyledi.

Gelder, üretim kısıntısı kararının ardından küresel petrol arzının gerilediğine işaret ederek, "Şu anda küresel petrol talebi çok güçlü bir durumda. Dolayısıyla, petrol piyasalarındaki dengelerin fiyatları destekleyici bir durumda olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Irak merkezi hükümetiyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında yaşanan gerginlik ve bölgedeki benzer diğer gelişmelerin de petrol arzını olumsuz etkilediğini aktaran Gelder, "Fakat mevsimsel olarak da petrol talebi genelde yılın bu zamanlarında, yani son çeyrekte artar. Yılın ilk çeyreğinde ise düşer. Tüm bunlardan hareketle piyasalarda şu andaki yükselişin kalıcı olmadığını öngörüyoruz." diye konuştu.

"Bu nedenlerle varil başına 60 dolarlık fiyatın kalıcı olduğunu düşünmüyoruz" diyen Gelder, "Gelecek yılın ilk çeyreğinde talebin düşmesiyle, piyasalarda geçmişte de var olan arz fazlasına bir dönüş bekliyoruz. Ayrıca, ABD kaynaklı ciddi bir arz artışı mevcut. Sonuçta, 2018'de petrol fiyatlarının 2017'den biraz daha düşük olacağını öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Gelder, OPEC'in üretim kısıntısı kararını uzatması halinde bile petrol fiyatlarının daha yükseğe taşınmayacağını ve uzun süreli bir yükselişi destekleyemeyeceğini düşündüklerini söyledi.

Norveçli DNB Bankası Baş Petrol Ekonomisti Torbjorn Kjus: Küresel petrol stoklarında ciddi azalma var

Norveçli DNB Bankası Baş Petrol Ekonomisti Torbjorn Kjus, petrol fiyatlarının artmasında temel etkenin küresel petrol stoklarındaki azalma olduğunu belirtti.

Petrol envanterlerindeki azalmanın uluslararası enerji kuruluşlarının yayımladığı resmi istatistiklerde de yer aldığına işaret eden Kjus, "Düşük envanterlerin petrol fiyatları üzerindeki başka bir pozitif etkisi de piyasa oyuncularının jeopolitik riski fiyatlandırmaya daha istekli olmasıdır. IKBY ile Irak bölgesel yönetimi arasındaki gelişmeler bu yüzden son dönemde petrol fiyatlarını destekleyici oldu. Kazakistan'daki Kaşagan petrol sahasındaki beklenmeyen kesintiler de buna katkı sağladı. Spekülasyonlara bağlı olarak Brent piyasası da yükseldiği için hassas bir durum söz konusu" dedi.

Oil Price Information Service Baş Petrol Analisti Denton Cinquegrana: Arz düşüşü temel etken

Oil Price Information Service şirketinde Baş Petrol Analisti Denton Cinquegrana ise ABD'de toplam ham petrol stoklarının geçen 5 yılın ortalamasına kıyasla azaldığını aktararak, son dönemde yaşanan petrol fiyatlarındaki yükselişte arz düşüşünün temel etken olduğunu ifade etti.

OPEC'ın genel olarak üretim kesintisi kararına uyduğunu ve 2018 Mart'ına kadar da kesintilerin devam edeceğini hatırlatan Cinquegrana, "Söz konusu kesintinin, 2018'in sonuna kadar devam ettirilmesi yönünde bir karar alınacağına ilişkin yaygın bir görüş hakim." dedi.

Cinquegrana, önümüzdeki dönemde fiyatlarda ciddi bir artış yaşanmayacağını dile getirerek, "Ben, varil başına 40 dolar ile 60 dolar arasında bir fiyatın söz konusu olacağını düşünüyorum. 2018 için ise fiyatların ortalamanın biraz üstünde olacağını öngörüyorum. Gelecek yılın ilk yarısında arzın talebi geçeceğini, ikinci yarısında ise talebin arzı geçeceğini tahmin ediyorum." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim