• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 4 °C

Petrokimya sanayi anahtar sektörlerin başında geliyor

Petrokimya sanayi anahtar sektörlerin başında geliyor
SOCAR Türkiye Danışmanı Hayati Öztürk, "Petrokimya sanayi, geçmişteki performansı ve gelecek projeksiyonlarına bakıldığında, anahtar sektörlerin başında geliyor." dedi.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nin (SOCAR) Türkiye Danışmanı Hayati Öztürk, Petkim Petrokimya Holding AŞ'nin (Petkim) ana sponsorluğunu üstlendiği Dizayn ve Yenilik Zirvesi'nde, petrokimya sektörünün, araştırma-geliştirme ve yeniliklere açık bir sektör olduğunu söyledi.

SOCAR'ın özelleştirme sonrası Türkiye'de oluşturmak istediği bir 'kimya parkı konsepti' olduğunu dile getiren Öztürk, "Bu aslında bence Türkiye açısından bir yeniliktir. Çünkü Türkiye'de böyle bir kümelenme yok. Türkiye'de üretememe, üretimin de dağınık ve küçük olması sorunları var. Dolayısıyla bu model, Türkiye'de yeni bir konsepti getiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sistemin, ham petrolden başlayarak rafineri, petrokimya, enerji, lojistik, depolama gibi alanları aynı lokasyonda topladığını anlatan Öztürk, bu yapılanmanın tüm oyunculara rekabet üstünlüğü sağladığını söyledi.

Çözümler sürdürülebilir olmalı

Öztürk, dünya nüfusunun 1920'lerde 2 milyar iken, bugün 7 milyarı geçtiğini ve 2050'lerde nüfusun 9 milyarı aşacağını belirtti.

Bu süreçte gıda, kentleşme, enerji ve çevre gibi pek çok alanda problemlerle karşılaşılacağını vurgulayan Öztürk, "Çözümlerin sürdürülebilir olması gerekli. Şüphesiz burada petrokimya sanayi, geçmişteki performansı ve gelecek projeksiyonlarına bakıldığında anahtar sektörlerin başında geliyor." dedi.

Öztürk, metan gazı üzerinde yürütülen çalışmanın petrokimya sektörünün petrole bağımlılığını azaltacağını vurgulayarak, "Metandan, etilen üretimi söz konusu. Bu hakikaten sektör açısından bir devrim olacaktır. Sektörün petrole bağımlılığını kırabilecek bir gelişmedir. Şu anda bununla ilgili önemli çalışmalar var. Bu tür bir yenilik, mutlaka sektörü de etkileyecektir." ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim