• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 12 °C

Perakendeyi 7 farklı teknoloji şekillendirecek

Perakendeyi 7 farklı teknoloji şekillendirecek
SAP Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Karal, perakendenin gelecek 10 yılını 7 tane temel teknolojinin etkileyeceğini söyledi.

Organize perakendenin, gelişen teknolojilerle birlikte değişime uğrayacağı öngörülüyor. Mağazaların sosyalleşme ve marka tanıtım noktaları özellikleri nedeniyle gelecekte de olacağı ifade edilirken e-ticaretin çok daha hızlı gelişeceği belirtiliyor. Mağazaların ise form değiştirmesi bekleniyor. Gelecek 10 yılda öngörülene göre, bir kişi mağazaya gittiğinde sanal gerçeklikle ürünü deneyecek, kişiselleştirdikten sonra 3D yazıcıyla ürünü üretilecek.

Bu yıl “Yaşayan Perakendecilik” başlığı ile gerçekleşen SAP Perakende Forum, 600’ün üstünde profesyonelin katılımıyla gerçekleşti. Forumun açılışında konuşan SAP Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Karal, mağazaların artık müşteriyle ilişkilerin kurulduğu, şirket hikayelerinin anlatıldığı, sosyalleşme ortamları olarak varlıklarını devam ettireceklerini ifade etti.

Açılışın ardından yaptığı açıklamada perakendenin gelecek 10 yılını 7 tane temel teknolojinin etkileyeceğini savunan Karal, “Bunlar, nesnelerin interneti, öğrenen makineler ile yapay zeka, sürücüsüz araçlar ile dronelar ve robotlar, 3D yazıcılar, ödeme sistemleri ve artırılmış gerçeklik ile sanal gerçeklik” dedi.

Adidas ile Berlin’de bir showroom açtıklarına da değinen Karal, “Bir kişi sanal gözlüğü takıp, ayakkabıyı deniyor. Beğendiği ayakkabıyı kişiselleştiriyor ve bir tuşa basarak, 3D yazıcıyla üretilmesini izliyor. İleride belki bu sürücüsüz araçlarla teslim edilecek. Bunların prototipi yapıldı. 10 yıl sonra bunların hepsi günlük hayatımıza girecek” diye konuştu.

Forumun açılışında ‘Perakendede Yeni Dönem’ başlıklı bir de panel gerçekleştirildi. Panelde konuşan Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Üyesi Alp Önder Özpamukçu, perakende sektörünün ciddi şekilde istihdam yarattığını vurguladı. Perakendede dijitalleşmenin önemine değinen Özpamukçu, Türkiye’nin işin daha çok başında olduğunu belirtti. Perakendenin en önemli noktasının verimlilik olduğunu söyleyen Özpamukçu, “Çünkü her şey değişecek, teknoloji değişecek, dijitalleşme uçacak ama tüketicinin ucuza ürün alma talebi değişmeyecek. Bunun için maliyet minimum olacak ki tüketiciye herkesten ucuza ürün ulaştırabilesiniz. Bugün verimlilik çalışmalarının yapılacağı sahalar sınırlandı. Verimlilik sağlayabilecek en önemli konu bugün dijitalleşme” ifadelerini kullandı.

2 bin 500 dolara 23 dil bilen robot satış elemanı

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de, üyelerinin yurt dışında 2 bin 600 civarında mağazası olduğunu belirterek, "2017 yılı içinde 500 mağaza daha açılacak." dedi. Yurt dışında da çok hızlı büyüyen bir zincire sahip olduklarını dile getiren Öncel, yurt dışı çalışma gruplarının bulunduğunu, DEİK ile ülke dışına açılım konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Yurt dışında özellikle Asya Pasifik ülkelerine nasıl açılacakları konusunda çalışmalar yaptıklarını anlatan Öncel, mevzuatı izin veren ülkelere dijital satış atağı başlatmaları gerektiğinin altını çizdi. Öncel, "10 yıl sonraki Türkiye de perakendeyi nasıl görüyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine şunları söyledi: "Bundan 2 sene önce Çin de 1,5 metre boyundaki robotlar çay ikram ediyordu. Geçen hafta baktım bunların sayısı artmaya başlamış. Çay ikramı, ürün tanıtımı yapıyor. 2 bin 500 dolara 23 dil bilen bir robot satın alabiliyorsunuz ve bu robot mağazanıza gelen yabancı müşterinize yardımcı oluyor. Satış elemanlarının yerini alabilir. Bu bize çok uzakmış gibi geliyor ama teknoloji çok hızlı ilerliyor. 2 senede işin içine girmeye başlamışlar. 10 sene sonrayı tahmin edebilmek çok kolay değil. Ancak gidişat özellikle denenmeden satın alınan ürünler için e-ticaret payının çok artacağı şeklinde. Ayakkabı, elbise gibi denenerek alınan ürünler dışında e-ticaret çok genişleyecek."

Panelde söz alan Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Tekin Acar ise, e- ticaret ile de deneyerek ürün alındığını bildirdi. Bir ayakkabı alacak kişinin internetten 3 farklı numara ve 3’er farklı rengini sipariş verdiğini bildiren Acar, “İçlerinden birini alıyorlar, kalan 8 taneyi iade ediyorlar. 7 gömlek sipariş ediyorlar, 6’sını geri gönderiyorlar. Yasal mevzuata göre koşulsuz iade etme hakkı var. Bizim tüketicimiz her zaman yol buluyor” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim