• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara -1 °C

Pegasus, rötarı azaltmak için ekstra iki uçak kiraladı

Pegasus, rötarı azaltmak için ekstra iki uçak kiraladı
İstanbul’daki iki havalimanında yoğunluk nedeniyle meydana gelen rötarlar, Pegasus’a 15 milyon TL’ye mal oldu. Pegasus CEO’su Mehmet Nane, faturanın bu yıl daha da artabileceğini belirterek, "Gecikmeleri engellemek için ekstra 2 uçak kiraladık” dedi.

Geçen yıl Sabiha Gökçen Havalimanı ve Atatürk Havalimanı’ndaki yoğun trafik ve pist çalışmaları nedeniyle yaşanan gecikmeler, hava yolu şirketlerine ‘rötar bütçesi’ yaptırdı. Uçuşlarda yaşanan gecikme ve ertelemelerin yüzde 95’inin havayolu şirketlerinden kaynaklanmamasına rağmen büyük bir maliyet oluşturduğunu kaydeden Pegasus CEO’su Mehmet Nane, 2015’te yaşanan rötarların telafisi için 15 milyon TL harcandığını söyledi. Bu yıl bu rakamın daha da artabileceğini anlatan Nane, “Gecikmeleri engellemek için ekstra uçak kiraladık. 2 uçak havalimanında iptal ve gecikmeleri önlemek için hazır olarak havalimanında bekleyecek. Bunlar rötarların oluşmasını engellemek için ortaya çıkan maliyetler” açıklamasını yaptı.

Perakende sektöründeki 15 yıllık tecrübesinin ardından Pegasus ile Sabancı Ailesi tarafından kurulan Esas Holding’te yoluna devam eden Nane, geçen hafta yaptığı basın toplantısı ile hedefl erini ve sektördeki son gelişmeleri aktardı. 

Bu yıl turizm sektöründe yaşanan sıkıntıların ciddi ölçüde sektörü etkilediğini ve Pegasus’un da büyüme hedefinin geçen yıla oranla yarı yarıya düştüğüne işaret eden Nane, Avrupa ve Kuzey’den gelen yolcu sayısının azaldığını dile getirdi. Son dakika satışlarında ise artış yaşanmasını beklediklerini dile getiren Nane, şu bilgileri verdi: “Bu yıl yeni nokta olarak Azerbaycan ve Amman’ı ekledik. Bizim Antalya, İzmir ve Ankara’dan yurtdışına ve yurtiçine gitmek için sivil havacılıkta sonuçlanmasını beklediğimiz başvurular var. Sadece Antalya’dan 18 direk uçuş başvurumuz var. Genelde Orta Doğu ve Kuzey Ülkeleri bunlar. İzin gelirse bir ay içinde uçmaya başlayabiliriz. Rusya içinde özerk bölgeler var oralar için de başvurularımız var.” 

Özgürlük temasına odaklandı 

Mehmet Nane, şirket ile ilgili verdiği bilgilerde ise 70 uçakla 41 farklı ülkede 103 noktaya uçtuklarını kaydetti. 5 bin 300 çalışan ile kendi alanları olan low cost kategorisinde önemli bir aşama kaydettiklerini dile getiren Nane, önümüzdeki dönemlerde “özgürlük” teması ile önemli projelere imza atacaklarını aktardı. “Biz bizimle beraber bu yolculuğa çıkan misafirlerimize oturacağı koltuğu, yiyeceği yemeği içeceği içeceği seçme özgürlüğü tanıyoruz” diye konuşan Nane, 2006’dan bu yana her 100 yolcunun 69’unu 100 TL’nin, 26’sının ise 50 TL’nin altına seyahat ettirdiklerini dile getirdi. Nane bilet alanındaki fiyat planına ek olarak otel seçme seçenekleri ile entegre bir sistem kuracaklarını söyledi.

Geçen yıl 22.6 milyon yolcu taşıdıklarını belirten Nane, “13.1 milyonunu yurtiçinde taşıdık. Yurtdışında yüzde 10 pazar payımız var. Geçen yılı 3.2 milyar TL ile kapattık. Bu yıl sektörün yüzde 8 büyüyeceğini öngörüyoruz ve biz sektörün 2 kat üzerinde büyümeyi hedefl iyoruz” diye konuştu. 

Pegasus, yolcu sayısını 7.2 milyona çıkardı 

Pegasus Hava Yolları, yılın ilk 4 ayında misafir sayısını geçen yıla göre yüzde 15.6 artırarak 7.2 milyona yükseltti. 2016 yılının ilk 4 ayında uçuşlarını yüzde 18.6 oranında artırdı.Pegasus, yılın 4 ayında iç hatlarda 4.7 dış hatlarda ise 2.5 milyon misafir taşıdı. Aynı dönemde iç hat pazar payını bir önceki yıla göre yüzde 28’den yüzde 29.8’e, dış hat pazar payını ise yüzde 11.9’dan yüzde 12.8’e, toplam pazar payını yüzde 21.6’dan yüzde 23.5’e çıkardı. Pegasus, ortalama uçak kullanımını yüzde 3.9 artırarak günde 12 blok saate çıkardı.

Sabiha Gökçen merkez kalacak

3’üncü havalimanı ile ilgili planlarını anlatan Nane, en erken limanın üçüncü etabı açıldığında uçuşa başlayabileceklerini kaydetti. 2018 yılında açılacak ilk etabın en fazla Atatürk Havalimanı’nın kapanması ile ortaya çıkacak boşluğu doldurabileceğini kaydeden Nane, “Eğer bizi büyütecekse buradan uçmaya başlarız. Şu an birkaç uçuş hariç bütün seferlerimiz Sabiha Gökçen merkezli. 2003 kararından sonra havacılık çok hızlı büyüdü ancak altyapı bu hızla büyüyemedi” dedi.

Vergi indirimi sektörün önünü açtı 

2012 yılında Türkiye tarihindeki en büyük uçak anlaşmasına imza attıklarını dile getiren Nane, Pegasus’un son 6 yılda ortalama yüzde 14 büyüdüğünü geçen yıl ise bu oranın yüzde 34 olduğunu söyledi. Nane, yolcu fiyatlarında, vergilerdeki düşüş ile birlikte yansıyan ucuzlamanın hava yolu sektörünün önünü açtığını kaydetti. “10 yıl önce hava taşımacılığı Türkiye’de lüksken elzem oldu” diye konuşan Nane, şöyle devam etti: “Bu karar Türkiye’nin sektör açısından dünyada önünün açılmasını sağladı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim