• BIST 9489.2
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Pasifik İttifakı etki alanını genişletiyor

Pasifik İttifakı etki alanını genişletiyor
Kolombiya'nın Cali kentinde düzenlenen Pasifik İttifakı 12'inci Zirvesinde üye devletler, doğal afetlerle mücadele için ortak fon oluşturulması, KOBİ'leri ihracatta daha etkili kılmak için adımlar atılması gibi kararlar aldı.

Latin Amerika’da “Derin ekonomik ve bölgesel entegrasyon” amacıyla Kolombiya, Meksika, Peru ve Şili tarafından oluşturulan Pasifik İttifakının son zirvesinde, üye ülkeler birlikte hareket edebilecekleri yeni kararlara imza atarken ilk defa gözlemci ülkelerden 4’üne “İlişkili Devlet” statüsü vererek etki alanını da genişletmeyi hedefliyor.

Pasifik İttifakında, Kolombiya’nın Cali kentinde düzenlenen ve ev sahibi ülkenin dönem başkanlığını devraldığı 12. Zirve geride kalırken, ittifak tarihinde ilk kez 52 gözlemci ülkeden 4’ü, Avustralya, Kanada, Singapur ve Yeni Zelanda’ya, üye ülkelerle blok halinde serbest ticaret anlaşması ve çeşitli ortak girişimler yapabileceği “ilişkili devlet” statüsü verildi.

Alt çalışma gruplarının 26 Haziran’da bir araya gelmesiyle başlayan ve 30 Haziran’da sona eren zirvede, üyeler, depremler başta olmak üzere doğal afetlerle mücadelede ortak fon oluşturulması, KOBİ’lerin ihracatta daha güçlü hale gelmesi için belirlenecek pilot bölgelerde ortak çalışmalar ve eğitim faaliyetleri yapılması, emeklilik sistemlerinde çifte vergilendirmenin ortadan kaldırılması gibi daha fazla birlikte hareket etmenin önünü açacak kararlar aldı.

Üye ve gözlemci ülkelerden 500 CEO'nun katıldığı zirvede, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, Peru Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski ve Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet de düzenlenen panelle iş dünyasından temsilcilerle bir araya geldi.

Pasifik İttifakı

Latin Amerika’da Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan 4 ülke tarafından 28 Nisan 2011’de kurulan ittifak, yasal süreçlerin tamamlanmasının ardından 6 Haziran 2012’de faaliyete başladı.

Ortak kararlarla insan, hizmet, sermaye, malların serbest dolaşımının istikrarlı ve derin bir entegrasyonla sağlanacağı bir bölge oluşturmak amacındaki Pasifik İttifakı, üyelerinin refahını, ekonomik gelişimini, rekabet gücünü artırarak sosyoekonomik eşitsizlikleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Kolombiya, Meksika, Peru ve Şili ayrıca ittifakın etkinlik alanını, Asya-Pasifik bölgesinden, ekonomik ve ticari bütünleşmesini sağlamış ortak bir siyasi platforma dönüştürerek dünyaya açmak istiyor.

Turizm ve ticaret için seyahat eden vatandaşlarından vize istemeyen ittifak üyelerinin borsaları da Latin Amerika Entegre Pazarı (MILA) adı altında birçok ortak faaliyet yürütüyor.

Pasifik İttifakı bünyesinde akademik çalışmalar için oluşturulan birim bin 400’ün üzerinde öğrenciye burs sağlıyor.

Rakamlarla “Pasifik Pumaları”

Toplam nüfusları 220 milyonu aşan Pasifik İttifakı, ekonomik çalışma modeli olarak kıtanın, sürati, çevreye uyum sağlaması ve hızlı karar almasıyla ünlü yırtıcısı pumayı örnek alıyor.

Pasifik İttifakının 4 pumasının Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYH) bütün Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin GSYH toplamlarının yaklaşık yüzde 38’ini oluşturuyor.

İttifaka üye ülkeler kendi aralarında 2012 - 2017 yılları arasında 240 milyar dolara yakın bir tutarla gerçekleştirdikleri 3 bin 741 yatırım ile 819 bin kişiye iş imkanı sağladı.

Latin Amerika’daki dış ticaretin yaklaşık yüzde 50’sine sahip olan “Pasifik Pumaları” 85 milyar dolarla yine bu bölge ve Karayip ülkelerindeki yabancı yatırımın da yaklaşık yüzde 44’ünü çekiyor.

Pasifik İttifakına bu yatırımlar ABD, İspanya, Kanada, Japonya, Almanya, Çin, İtalya, İngiltere, Brezilya, Güney Kore, Fransa, Arjantin gibi ülkelerden geldi.

İttifakın çalışma şekli

İttifakın yönetim organizasyonu, ilgili bakan yardımcılarından oluşan Yüksek Seviye Grubunun koordine ettiği, Turizm, Kültür, Eğitim, Yenilik, İletişim Stratejileri, Dış İlişkiler gibi bölümleri olan 27 çalışma grubuyla başlıyor.

Yüksek Seviye Grubunun ise Dönem Başkanının altında çalışan, 4 ülkenin dışişleri ve dış ticaret bakanlarının bulunduğu Bakanlar Konseyi tarafından yönetiliyor.

Gözlemciler

İttifak, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Arjantin, Almanya, ABD, Ekvador, Çin, Fransa, Hindistan, Japonya gibi 52 gözlemci ülkeye sahip. Pasifik İttifakında bu gözlemciler, üyelerden en az ikisi ile serbest ticaret anlaşması sağladığı anda tam üyelik başvurusu yapabiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim