Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile 19 Mart 2013 tarihli ve 28592 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği" yürürlükten kaldırıldı.
Buna göre, özel istihdam bürolarının kurulması, faaliyetleri ile incelenmesine, kontrolüne, denetim ve teftişine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Özel istihdam büroları iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyeti yapacak, iş gücü piyasası ile istihdam ve insan kaynaklarına yönelik hizmetleri yürütecek ve mesleki eğitim düzenleyecek.
Bu bürolar, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonları için aracılık yapamayacak.
Grev ve lokavtta geçici iş ilişkisiyle işçi çalıştırılmayacak
İzin verilen özel istihdam bürolarınca işçinin askerlik hizmeti ve iş sözleşmesinin askıda kaldığı diğer hallerde, mevsimlik tarım işlerinde, ev hizmetlerinde, işletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde, iş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkmasında, işletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirecek ölçüde ve öngörülemeyen şekilde artmasında, mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışlarında geçici iş ilişkisi kurulabilecek.
Ayrıca, geçici işçi çalıştıran işveren, grev ve lokavtta geçici iş ilişkisiyle işçi çalıştıramayacak.
En çok 3 aya kadar olan ücretleri ödenecek
İşveren, ödenmeyen ücret bulunması halinde, bunlar ödenene kadar özel istihdam bürosunun alacağını ödemeyerek, bu büronun alacağından mahsup etmek kaydıyla geçici işçilerin en çok 3 aya kadar ücretlerini doğrudan işçilerin banka hesabına yatıracak.
Eğitim ve çocuk bakım hizmetlerinden yararlanma
Geçici işçiler, çalışmadıkları dönemlerde özel istihdam bürosundaki eğitim ve çocuk bakım hizmetlerinden de yararlandırılacak.
Özel istihdam bürolarının iflası, kapatılması, aracılık faaliyeti veya geçici iş ilişkisi kurma yetkisinin iptali ya da işçi ücretlerinin büro tarafından ödenmemesi hallerinde, diğer kanunlarda düzenlenen hükümlere bakılmaksızın işçi alacakları, teminattan öncelikli olarak ödenecek.