• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 2 °C
  • Ankara 2 °C

Otobüs biletlerine zam yapılacak

Otobüs biletlerine zam yapılacak
Coronavirüs salgını, şehirlerarası yolcu taşımacılığını da vurdu. Salgın öncesi ortalama 200-220 bin yolcu taşınıyordu. Şu anda 40 bin düzeyine kadar geriledi.

İşletmeler, yolcu sayısının düşmesi üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan “bilet fiyatlarında düzenleme” talebinde bulundu. Ulaştırma Bakanlığı’nın, talebi değerlendirdiği belirtiliyor. Sektör kaynakları, yaptıkları açıklamada, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde bir değişiklik yapılması halinde sorunun aşılabileceğini belirterek, “Yönetmeliğe göre bilet tarifeleri, dört aylık sürelerle belirleniyor. Bakanlık, bunu gündemine alabilir” görüşünü dile getirdi. Bu konuda, kısa süre içinde bir adım atılması bekleniyor.

Koronavirüs salgını, şehirlerarası yolcu taşımacılığını da vurdu. Salgın öncesinde günlük tarifeli (öncesinde ilan edilen saatte hareket eden) otobüslerle, şehirlerarası 7 bin 700 dolayında sefer yapılıyor ve ortalama 200-220 bin dolayında yolcu taşınıyordu. Bu sayı hızla düştü ve 40 bin düzeyine kadar geriledi.

İçişleri Bakanlığı da koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında şehir içi ve şehirler arası çalışan toplu taşıma araçlarına yönelik bir genelge yayımladı. Buna göre otobüsler, kapasitelerinin yarısı kadar yolcu taşıyabilecek. Bir otobüsün, 100 koltuğu varsa yalnızca 50 koltukta yolcu taşınabilecek.

YOLCU SAYISI DÜŞTÜ

İşletmeler, yolcu sayısının hızla düşmesi üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü yetkilileriyle görüştü. İşletmeler, koronavirüs salgını sonrasında yolcu sayısını düştüğünü, sektörün zora girdiğini belirterek, “bilet fiyatlarında düzenleme” talebinde bulundu.

Ulaştırma Bakanlığı’nın, talebi değerlendirdiği belirtiliyor. Sektör kaynakları, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde bir değişiklik yapılması halinde sorunun çözülebileceğini belirterek, “Yönetmeliğe göre bilet tarifeleri, dört aylık sürelerle belirleniyor. Bakanlık, bunu gündemine alabilir. Böylece sorun aşılabilir” görüşünü dile getirdi.

Ulaştırma Bakanlığı’nın, bu konuda kısa süre içinde bir karar alması bekleniyor.

Terminaller kapanıyor, otobüs firmaları kontak kapatıyor

Şehirler arası otobüs firmaları koronavirüs salgınına karşı tüm şubelerini kapatırken şehiriçi yolcu servislerini de geçici süreliğine durdurdu. Pamukkale Turizm bir süreliğine biletleme hizmetlerini internet sitesi üzerinden yapacağını duyururken, İstanbul Otogarı'nda ise birçok termilin kapatıldığı ifade ediliyor. Firmaların büyük kısmı yoğun olmayan hatlarda karşılıklı seferlerini de durdurdu.

Kahramanmaraş Elbistan’da faaliyet gösteren şehirlerarası otobüs firmaları, birçok ile gerçekleştirdikleri seferlerini 1 Nisan’a kadar karşılıklı olarak durdurma kararı aldı.. Sefer durdurma kararının ardından şehirlerarası otobüs terminalinden günlük olarak sadece Bursa ve Malatya’ya tek sefer düzenleneceği bildirildi.

1 NİSAN'A KADAR KONTAK KAPATILDI

İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelge ile şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçlarının araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul etmesi kararlaştırılmıştı. Genelgede, araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olması istenmişti. Elbistan’da şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan Öz Elbistan ve Lider Elbistan firmaları da bu genelge ile oluşacak ekonomik kaybın önüne geçmek ve koronavirüs hastalığı kapsamındaki sağlık tedbirleri doğrultusunda seferlerini gidiş-geliş olarak 1 Nisan tarihine kadar durdurma kararı aldı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim