Oruçoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Oruç tersanecilikte iddialıyız’ diyor. Zira Oruçoğlu ailesi,sözün gelişi değil gerçek anlamda denizci bir aile. Barbaros Hayrettin Paşa’nın abisi Oruç Reis’in soyundan geliyor.
Oruçoğlu tersanesi kaç yıldır hizmet vermekte?
Barbaros Hayrettin Paşa’nın abisi olan Oruç Reis’in soyundan geliyoruz. Oruçoğlu Holding ailesi ve üyesi olarak Oruç Reis’in 1700 lü yıllardaki denizcilik tecrübelerini günümüze taşıdık. 1978 yılından bu yana denizcilik sektöründe bulunuyoruz. Ayrıca Oruçoğlu Tersanesi’nin kurucusu olarak uzun yıllar yat sektöründe imalat yaptık vetersane olarak mega yat sınıfına geçişimizle büyük projelere imza attık.
Oruçoğlu olarak sizlerin hizmetleri nelerdir?
Oruçoğlu Holding bünyesinde muhtelif iştiraklerimiz var. Hemen hepsi üretime dayalı olan Oruçoğlu Tersanesi’nin denizcilik geçmişi 1978’lere dayanıyor. O tarihlerde gulet tipi teknelerin alınıp satılmasıyla başladık.2000’de aile olarak bu işi daha profesyonel boyuta taşıma kararı aldık ve 2000 yılında mega yat projemiz start aldı.
Yat inşa endüstrisinde ileri teknoloji ile deneyimli iş gücümüzle ilk projemiz,41 metre olan M/Y DAR oldu. Arkasından 45,47,51 metrelik teknelerimiz geldi.Bugün de 55 metre ve 72 metre mega yatların inşası devam ediyor.Ayrıca son dönemde 24,34,36 ve 40 metre olarak yat, trawler ve yelkenli projelerimizle daha küçük yat alıcısına da hitap etmeye başladık.Amacımız mümkün olduğunca ülkemizde yapılan yatların dünya standartlarına uygun olarak üretildiğini gösterebilmek ve markamızın dünya çapında tanınmasını sağlamak.
Oruçoğlu Tersanesi’ndeki en son yenilikler nelerdir?
Bugün devlet özel yatlar için getirdiği ÖTV ve KDV indirimiyle Türkiye’deki Türk bayraklı yat sahiplerinin sayısını arttırmaya çalışıyor.Biz de üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz.Bu yüzden 24 ve 34 metrelik küçük trawler ve motor yatların imalatına başladık.Önceleri yat sahibi olmak lüks ve zorluyken bugün artık daha kolay hale getirdik çünkü yatlarımızla ithal yatlara meydan okuyor,cazip teklifler ve kalite imkanı sunuyoruz.
Şu ana kadar 11 ebatta tekne ürettik.Bunların en büyüğü 72 metrelik megayat Miss Tor Custom 230-72.Bu teknemizle ülkemizin mega yat inşası konusunda iddialı olduğunu gösteriyoruz.
Türkiye’deki genç yat tasarımcıları ve ustalarımız ve işçiliğimiz gerekli desteği alabiliyor mu?
Türkiye bu sektörde daha ileri bir konumda yer almalıydı.Ancak yat sektörü göz ardı edildi.Bütün dünyanın gözleri Türkiye’ye döndüğünde insanlar bu sektöre yöneldiler.Yat sektöründe hızlı adımlarla arayı kapatmaya başladığımıza inanıyorum.
Avrupa da genel bir kriz yaşanırken Türkiye bunu fırsatlara çevirebiliyor mu?
Avrupa da yaşanan krizi de olumlu koşullara çevirip bu fırsatları değerlendirerek çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bizler bu durumu sadece kendimiz adına değil yatırımcılar açısından da fırsata çevirebilmek amacıyla kendilerine güzel fırsatlar sunuyoruz.
Kaynak: Milliyet Gazetesi