Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) delegeleri, önümüzdeki ay Rusya'da yapılacak bir toplantıda piyasaları destekleyici adımlar atılması mümkün olsa da örgütün üretim kesintilerini derinleştirmek veya bazı ülkelerin kesintilerden muafiyetini sonlandırmak için bir acele içerisinde olmadığını belirtiyorlar.
OPEC üyesi ve üye olmayan ülkeler 25 Mayıs'ta, şu an geçerli olan üretim kesintilerini 2018'e kadar uzatmak konusunda anlaşmaya vardı fakat ABD ve kesintilerden muaf olan OPEC üyeleri Nijerya ve Libya'nın üretimi artırması üzerine petrol fiyatları keskin düşüş yaşadı.
"Konunun yakın bir zamanda değerlendirileceğinden şüpheliyim" diyen bir OPEC delegesi, "Bu konuyu çok büyük ihtimalle önümüzdeki ay Rusya'da yapılacak toplantıda ele alacaklardır" ifadelerini kullandı.
Anlaşmayı izleyen beş ülke ve bunlara ek olarak OPEC Başkanı Suudi Arabistan'ın petrol bakanları 24 Temmuz'da Rusya'da buluşacaklar. Bu buluşmada, anlaşmayı yeniden uyarlamaları için bir sonraki toplantısını Kasım ayında gerçekleştirecek gruba bir çağrıda bulunulabilir.
Bir başka OPEC delegesi, "Daha büyük bir kesinti seçeneklerden birisi olabilir" diyerek, atılacak diğer adımların Nijerya ve Libya'nın üretimindeki artışı sınırlandırmak olabileceğini belirtti.
Konuya yakın üçüncü bir kaynak da piyasadaki ham petrol miktarının azaltılmasının seçenekler dahilinde olduğunu fakat şu anda aktif şekilde değerlendirilmediğini belirtti.
"Mümkün fakat şu an hayata geçirilmiş bir görüşme yok" diyen kaynak, şu anki üretim kesintisi anlaşmasındaki zorluklardan birisinin Nijerya ve Libya'nın muafiyeti olduğunu belirtti.
Önemli petrol bakanlarından gelen açıklamalar da OPEC'in kesintileri derinleştirmek için acele etmediğini gösteriyor.
İran geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada daha fazla petrol kesintisini değerlendirdiklerini fakat öncelikle şu anki anlaşma çerçevesinde yapılan kesintilerin etkilerinin görülmesi gerektiğini belirtmişti.
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al Falih 19 Haziran'da yaptığı bir açıklamada piyasanın doğru yolda ilerlediğini belirtirken, Rusya da 11 Haziran'da bir açıklamada anlaşmayı gözden geçirme ihtiyacı olmadığını belirtmişti.