TBMM Genel Kurulu'nda, Bakanlar Kurulu'nun olağanüstü hal (OHAL) kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresi üzerinde görüşüldü.
3 ay süre ile geçerli olacak olan OHAL kararnamesi 346 kabul, 115 ret oyuyla kabul edildi.
AK Parti ve MHP milletvekilleri tezkereye 'evet' oyu verirken, CHP ile HDP 'hayır' oyu kullandı.
İSMAİL KAHRAMAN BAŞKANLIĞINDA TOPLANDI
Genel Kurul, Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı.
Gündem dışı konuşmaların ardından, Bakanlar Kurulu'nun OHAL kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresi üzerinde görüşmelere geçildi.
İlk sözü, hükümet adına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ aldı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Darbe teşebbüsü başarısız olmuştur. Artçıları olabilir. Olağanüstü hal, bir sıkıyönetim değildir. Yönetim askerde olmayacaktır. Yönetim askerde değil, sivil iradede olacaktır" dedi.
Bozdağ, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Darbe teşebbüsü başarısız olmuştur. Artçıları olabilir. Olağanüstü hal, bir sıkıyönetim değildir. Yönetim askerde olmayacaktır. Yönetim askerde değil, sivil iradede olacaktır. Zaman kaybetmek bu tehlikenin büyümesinden başka bir sonuç doğurmaz.
Kanun hükmünde kararnameler ile derhal adımlar atılacaktır. Bu parlamentoya karşı bir darbe değil, parlamentoyu bombalamak isteyenlere karşı milletin vuracağı darbenin ilanıdır. Gizli bir iş yapmıyoruz. Gizli kapaklı yapmıyoruz. Süreyi 3 ay koyduk ama bu süreyi, tamamlamak zorunda değiliz.
Amacımız 3 aydan daha kısa süre içinde atacağımız adımları atmak, yapacaklarımızı yapmak ve süre dolmadan da OHAL'i yeniden kaldırmaktır. Derdimiz yangını söndürmektir."
AK PARTİLİ BOSTANCI: OHAL'DEKİ AMACIMIZ...
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Bizim amacımız, bu OHAL düzenlemesiyle, gizli, sinsi, organize, bu ülkenin geleceği için büyük tehdit oluşturan bir yapıya karşı, paralel devlet yapılanmasına karşı etkili, kapsamlı sonuçlar alıcı çalışmaları gerçekleştirmektir." dedi.
TBMM Genel Kurulunda, 3 ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresinin görüşmelerinde AK Parti Grubu adına, Grup Başkanvekili Bostancı söz aldı.
TBMM'ye "Gazi Meclis" denildiğini anımsatan Bostancı, "15 Temmuz gecesi aradan geçen bunca yıl içerisinde Gazi Meclise 'gazi' adını veren, ruhu dimdik ayakta tutan bu Meclisin bugünkü temsilcilerini, hepsini saygıyla selamlıyorum." diye konuştu.
CHP'Lİ TEZCAN: OHAL'E KARŞI ÇIKIYORUZ ÇÜNKÜ...
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, darbe girişimi sonrası sürecin, parlamentonun dayanışması içerisinde yönetilebileceğini bu nedenle olağanüstü hal tezkeresine karşı çıktıklarını söyledi.
Tezcan, olağanüstü hal (OHAL) kararının TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde grubu adına yaptığı konuşmada, 15 Temmuz gecesi Türkiye Cumhuriyeti'ne ve parlamenter demokrasiye dönük, uzun zamandan bu yana devletin içinde yerleşmiş kanserli ur gibi sarmış bir ihanet şebekesinin, bir terör örgütünün, Fethullahçı terör örgütünün bütün sisteme dönük haince saldırısı ile karşı karşıya kalındığını belirtti.
MHP'Lİ AKÇAY: DEVLETİN VE MİLLETİN YANINDAYIZ
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, MHP'nin, böylesi karanlık ve oldukça sıkıntılı dönemde devletinin ve milletinin yanında ne pahasına olursa olsun tavizsiz şekilde duracağını, hiçbir gayrimeşru oluşum veya çeteleşmeye aman vermeyeceğini söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda, 3 ay süreyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresinin görüşmelerinde söz alan Akçay, 15 Temmuz 2016 akşamı TSK'nın içinden bir grubun darbe yapmak ve yönetimi ele geçirmek amacıyla yaptığı kalkışmayla, Türkiye'nin olağanüstü ve gayri meşru bir durumla karşı karşıya bırakıldığını belirtti.
HDP'Lİ BEŞTAŞ: OHAL'E KARŞIYIZ
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, olağanüstü hal ilanının, temel demokratik hakları askıya alarak, Türkiye'yi zaman tüneline sokmak dışında bir işlevi olmayacağını savundu.
TBMM Genel Kurulunda, 3 ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresinin görüşmelerinde HDP Grubu adına söz alan Beştaş, toplumsal hafızanın, yakın tarihin ve Anayasa'nın olağanüstü hali öngördüğü sistemin ayrıntılı bir tartışmaya muhtaç olduğunu söyledi.
"Amaç hızlı hareket etmek"
Kararla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Olağanüstü halin amacı ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları en etkin ve hızlı şekilde atabilmektir. Bu uygulama kesinlikle demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karşı değildir. Tam tersine bu değerleri koruma ve güçlendirmeye yöneliktir. Yaşadığımız darbe girişimi Türkiye'de kimlerin canları pahasına demokrasinin, hukuk devletinin yanında olduğunu, kimlerin de diktatörlük peşinde olduğunu açıkça ortaya koymuştur" demişti.