İzmir Ekonomi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencileri Didem Çiftçi ve Mert Kalaycı, topraksız tarım olan akan su kültüründe LED teknolojisi ile bitki yetiştirme sistemi "smart garden" projesini hayata geçirdi.
Öğrenciler LED teknolojisi sayesinde bitkilerin fotosentez süresini uzattı. Güneşin olmadığı bodrum kat ve kontyener gibi alanlarda hızlı bitki yetiştirme imkanı bulan öğrenciler, birim alanda yetiştirilecek bitki sayısı ve verimde büyük artış sağladı.
Proje yürütücüsü Çiftçi, yaptığı açıklamada, küresel ısınma, tarım topraklarının verimsizleşmesi ve artan nüfusun topraksız tarımın önemini ortaya çıkardığını söyledi.
"Bitkinin daha hızlı bir şekilde büyümesi sağlanıyor"
Toprağın bitkiye sağladığı bütün olanakları suyun da verebileceğini anlatan Çiftçi, "Elektronik devrelerde kullanılan LED devre elemanını bitkilerin büyümesi için gerekli olan fotosentez için kullandık. LED ile daha az enerji kullanarak bitkiye fotosentez için gerekli olan ışık dalga boylarını istediğimiz kadar verebiliyoruz. Bir bitki normal bir yerde 8 ila 10 saat güneşlenme süresine sahipken biz bunu LED ile istediğimiz kadar artırabiliyoruz. Böylelikle bitkinin daha hızlı bir şekilde büyümesi sağlanıyor." dedi. Kalaycı ise projenin, dar alanda daha fazla bitki yetişme imkanı sunduğunu dile getirdi.