Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ankara'da "10 İl, 10 Ülke" hedef pazar çalışması kapsamında gerçekleştirilen Çin tanıtım toplantısının açılışında konuştu.
Çin ile olan ticari ilişkilerin sürdürülebilir olmadığını ifade eden Zeybekci, "25 milyar dolar ithalattan rahatsız değilim ama bizim de ihracat yapabilmemiz lazım. Çin ile mevcut dış ticaret ilişkimiz sürdürülebilir değildir, ihracat ithalat arasında 10 kat fark var." ifadelerini kullandı.
Çin'in uyguladığı politikaların ticari ilişkilere zarar vereceğini de kaydeden Zeybekçi, "Çin'in Türkiye'ye tarım ürünleri ile ilgili kabul edilemez engeller sunması, vize ile ilgili sıkıştırmalar, bunlar ticari ilişkilerimizi zedeler." dedi.
"Türkiye'nin yasak kararı yok"
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci Rusya'nın bazı tarım ürünleri ithalatına yönelik uyguladığı yasağa değinerek, "Bu durum sürdürülebilir değil. Rusya'nın bize koyduğu yasaklar, iki ülke liderinin siyasi anlamda çok pozitif diyalog yakalamasına da uygun değil. Yakın bir sürede de çözümle ilgili adımlar atabileceğimize inanıyorum." diye konuştu.
Türkiye'nin hiçbir Rus ürününe engelleme ve yasak kararı almadığını vurgulayan Zeybekci, Rusya'dan ithal edilen yaklaşık 2 milyar dolarlık tarım ürününün bulunduğunu anımsattı.
Zeybekci, gelecek hafta Rusya'dan bir heyetin tarım, ekonomi ve ulaştırma bakanlıklarından üst düzey temsilcilerle birlikte Türkiye'ye geleceğini de bildirdi.
"Rusya, Türkiye'ye et ürünleri ihraç etmek istiyor"
Rusya'ya gerçekleştirdikleri ziyarete de değinen Bakan Zeybekci, "Türkiye'ye et ürünleri satmak istediklerini söylediler. Biz de 'peki' dedik. Çünkü biz Türkiye olarak et ithal eden bir ülkeyiz. 'Niye bunu Rusya'dan da almayalım, sağlık ve manevi anlamdaki (helal kesim) kriterleri tutmak kaydıyla' dedik. Zaten Rusya, Müslüman nüfusun çok olduğu, bu anlamda da hassasiyetleri olan bir ülke. Bunlar da olduktan sonra hiçbir mahsuru da yoktur. Rusya zaten aynı zamanda et ithalatçısı bir ülke. Bildiğimiz kadarıyla bize ihracat yapabilme teknik anlamda kabiliyetine sahip bir veya iki firma var. Onların da kapasitesi son derece düşük." dedi.
"Türk şirketleri Rusya'da sera kuruyor"
Domatese yönelik ambargonun henüz kalkmadığına da işaret eden Zeybekci şöyle konuştu:
"Son görüşme gününe kadar hiçbir şeye 'kalktı veya şöyle oldu, böyle oldu' diyemeyiz. Şu anda Türk şirketleri Rusya'da sera kurmaya başlıyorlar. Öyle bir gelişme var. Bizim şirketlerimiz çok daha esnek, aktif. Çok daha hızlı hareket edebiliyorlar. Rusya'da üretilen bir ürünse, oradaki üretimi rahatsız edecek bir talep içerisinde değiliz zaten."