• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 6 °C

Mutfaktakiler haklarını istiyor

MUSA ALİOĞLU

Son zamanlarda havacılık alanında yaşanan gecikme veya rötarlarla ilgili olarak hava trafik kontrolörleri suçlandı. Tartışma bu minval üzerinde devam edip gitti. Tabii havacılığın içinde olmayanlar için, havacılıkta kim kimdir, kim ne iş yapar sorusu sorulmaya değer bir soru olarak karşımıza çıktı. Kontrolörleri biraz bilenlerimiz vardır ama, siz hiç AFTN veya AIM memuru nedir bilir misiniz. Onlar ne iş yapar, sorunları nelerdir bilir misiniz. Hafta içinde gelen bir mektup bizim de derdimize bir el atın diyordu. İzninizle bu hafta bu konuya değinmek isterim…

Kısa adı ATC olan merkezde görev yapan Hava Trafik Kontrolörleri ile beraber hava trafik hizmeti veren AFTN ve AIM memurları da kısa adı DHMİ olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Seyrüsefer Dairesi Başkanlığı emrinde çalışmaktadır ve çok önemli görevler ifa etmektedirler.

Kısaca AFTN olarak adlandırılan (Aeronautical Fixed Telecommunication Network) Havacılık Sabit Haberleşme Şebekesi ve kısaca AIM olarak adlandırılan ( Aeronautical Information Management) Havacılık Bilgi Yönetimi tanımlarının içeriğine bakmak lazım . AIM ofisleri Hava Seyrüseferine temel teşkil eden tüm bilgileri derleyen,değerlendiren, yayınlayan, havaaracı/ havayolu işleticileri ve kullanıcıların/ pilotların kullanımına hazır hale getiren birimlerdir. Yani, arkada kalanlar hiç görünmeyenlerdır bunlar.

Elbette bu görevi yapan elemanlarında sorunları vardır. AFTN - StajyerAIM - ATC Memurları 2005 yılından beri KPSS sınavı ve kurum içinde yapılan mülakat ile göreve kabul edilmekte ve bu üç kadrodan da şu şartlar aranmaktadır. Şöyle ki; Lisans mezunu olmak,İngilizce bilmek ve Sağlık yeterliliğine sahip olmak. AFTN ve AIM Memuru olanlar çok yüksek puanlarla bu kadrolara atanıyorlar.Örnek olarak alımların büyük çoğunluğunda Türkiye dereceleri yapanlar AFTN - AIM Memurluklarını tercih ediyorlar.

Gelen mektuba göre , AFTN ve AIM memurları ne iş yapar biraz da ona bakalım.

1- Uçuş Planlarını kabul etmek, uygunluğunu kontrol etmek ve AIT (Aeronautical Information Terminal) Sistemi aracılığı ile adresleme yaparak yayınlamak.

2- Türkiye Hava Sahasını kullanacak tüm yerli ve yabancı hava araçlarının permilerini takip ve kontrol etmek.

3 - Notamları yayınlamak takibini yapmak ve düzenlemek. Komşu ülkelerin notamlarını takip etmek.

4- Pilotlara uçuşla ilgili brifing vermek. Notamları incelemelerini sağlamak ve EAD (Electronic AIS Database) aracılığı ile elde edilen ilgili notamları pilotlara ulaştırmak.

5- AIT Devresi üzerinden sağlıklı bir havacılık haberleşmesini sağlamak.

6- Bu devrelerin her türlü arıza durumlarına bakmak onarmak ve gerekirse arıza kaydı alıp Telekom ile irtibata geçmek.

7- AIP denilen Havacılık Anayasasını yayınlamak takip etmek, güncellemek.

8- Sivil her tür hava araçlarının VFR Takibini yapmak.

9- Arama-Kurtarma (Search and Rescue) çalışmalarını başlatmak

Bu kadar önemli ve çok işi yapan böylesine nitelikli elemanlara taşrada reva görülen bazı angarya işler de varmış . Angarya olarak niteledikleri bu görevler çoğu zaman tek olarak nöbet tutan AIM ve AFTN memurlarının havacılıkla ilgili ve asli vazifeleri olan işleri belki de layıkıyla yapmalarına engel olmaktaymış. Aynı dairede görev yaptıkları ATC'lere bu görevler verilmemekteymiş.

Ve en önemlisi de bir Kamu İktisadi Kuruluşu olan DHMİ' de sözleşmeli personel gruplaması mevcutmuş. Bu gruplama da ATC'ler 1.Grupta yer almakta AFTN ve AIM Memurları ise 3. grupta lise mezunları ile aynı yerde yer almaktaymış. Tabii bunun maddi ve manevi kayıplarını yaşadıklarını ileri sürüyorlar.

Türkiye'nin en seçkin üniversitelerinden mezun olan ve havacılığın mutfağında görev yapan bu insanların dertlerine çare bulunması elbette gerekli olsa gerek. Artık geri planda kalmaktan ve yokmuşlar gibi davranılmasından sıkıldıklarını belirtiyorlar. Elçiye zeval olmaz. Bizden duyurması, yetkililerden de çözümlenmesi dileğiyle.

Bu yazı toplam 2361 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim