Euronews Türkçe'de yer alan habere göre söz konusu anlaşma Belçika parlamentosunda da büyük tartışmalara neden olmuştu. Flaman sağ partilerin organize ettiği protesto gösterilerine beş bini aşkın kişi katıldı. Ellerinde Belçika bayrakları ve pankartlar taşıyan göstericiler sloganlar eşliğinde hükümetin göçmenlik ve mülteci konusunda gösterdiği tutumu eleştirdi.
Protesto gösterileri Avrupa Birliği kurumlarının bulunduğu şehir merkezinde gerçekleştirildi. Öte yandan sol görüşlü sivil toplum örgütlerinin düzenlediği karşıt bir gösteriye ise bin kişi iştirak etti.
Belçikalı sağ partiden istifa
Belçika parlamentosunda 4 partili koalisyon hükümetinin büyük ortağı Yeni Flaman İttifakı (N-VA) Aralık ayı başında Küresel Mülteci ve Göç Anlaşması'nın kabul edilemez olduğunu belirterek kabineden bakanlarını çekmişti.
Belçika Başbakanı Charles Michel bu gelişme üzerine azınlık hükümeti olarak yola devam edileceğini söylemiş, istifa eden isimlerin yerine alt kademeden atamaların yapılacağını kaydeden Michel, Bakanlar Kurulu'nun da tekrar şekilleneceğini açıklamıştı.
Antonio Guteres: Gelişmiş ülkelerin daha fazla göçmene ihtiyacı var
Avrupa'da özellikle eski komünist Doğu Bloku ülkelerin karşı çıktığı göçmenlik anlaşması Suriye'de yaşanan iç savaş ve mülteci akını sonrası birçok tartışmayı da beraberinde getirmişti. BM Genel Sekreteri Antonio Guteres Marakeş'te düzenlenen konferansın açılışında gelişmiş ülkelerin düşen doğum oranları ve yaşlanan nüfusları nedeniyle daha fazla göç almaya ihtiyaçları olduğunu vurgularken, Belçika, Avusturya, Macaristan ve Polonya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri bu anlaşmanın yasal ve yasadışı göç arasındaki çizgiyi bulanıklaştırarak ulusal güvenliği tehlikeye atacağını savunuyor.
ABD hariç tüm ülkeler imzaladı
10-11 Aralık Cuma günü müzakere edilen ve tam adı Güvenlik için Küresel Sözleşme, Düzenli ve Nizami Göç (Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration) adlı metne 193 ülke tamam derken, paktı boykot eden tek ülke Amerika Birleşik Devletleri (ABD) oldu.
Göçmen konusunda sıkı bir politika izleyen Avrupa Birliği (AB) üyesi Macaristan ise şartlı onay verdi. Üye ülkeler ortak anlaşma metni üzerinde yaklaşık 18 aydır çalışıyordu.