Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı’nın (AÜHP) bilim iletişimi gerçekleştirmek üzere 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında hazırladığı “Minik Havacılar Uçmayı Öğreniyor” adlı projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi.
Proje Eskişehir’de kabul edilen 2 projeden birisi olmayı başardı. Yürütücülüğünü AÜHP Müdürü Doç. Dr. Ender Gerede’nin yaptığı projede Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü destekleyici kuruluş olarak yer alıyor. Projede İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Açık Öğretim Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültelerinden uzman ve eğitmenler görev alıyor. Proje kapsamında 4. sınıflardan toplam 450 öğrenciye ulaşılmış olacak. Ayrıca çeşitli yaygınlaştırma faaliyetleri ile daha çok daha fazla öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.
Çocuklar, basit ev aletlerini ve geri dönüşüm malzemelerini kullanarak 13 farklı deney etkinliğiyle uçaklara etki eden kuvvetleri ve uçağın nasıl uçtuğunu öğreniyorlar. Deneyler, günümüzün önemli yaklaşımlarından FeTeMM (Fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik - Science, Technology, Engineering, Mathematics - STEM) çerçevesinde hazırlandı. Sınıf öğretmenleri projenin son derece faydalı olduğunu, çocukların verimli ve eğlenceli bir gün geçirdiklerini, çocuklarda bilime ve havacılığa ilişkin olumlu tutumlar gözlediklerini belirtiyorlar.
Deney etkinlikleri ve atölye çalışmaları Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı içerisinde bulunan ve çocuklara yönelik bilim iletişimi gerçekleştirmek üzere yeniden tasarlanan hangar binasında yapılıyor. Çocukların havacılığa ilişkin deney ve tasarımları daha önceden gerçekten uçmuş uçakların yanı başında yapmaları motivasyonlarını artıran önemli bir unsur durumunda. Çocukların okulları ve Havacılık Parkı arasındaki ulaşımları ile öğle yemekleri Anadolu Üniversitesi tarafından karşılanıyor.
Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı’nın temel amacı; kent, bölge ve ülke insanlarına havacılık sevgisini aşılamak, havacılıkla ilgili alanlarda bilgi birikimlerini artırmak ve havacılığın gelişimine destek olmalarını sağlamak amacıyla havacılığa ilişkin konularda eğitsel programlar geliştirip bilim iletişimi gerçekleştirmek. Geleceğimizin yarını çocukların hava araçlarının nasıl uçtuklarını, motor ve pervane gibi sistemlerin nasıl çalıştıklarını yaşayarak, deneyerek, şaşırarak, meraklanarak ve eğlenerek öğrenmeleri sağlanıyor. Bu kapsamda kullanılan araçlardan bazıları; basit ev aletleri ile havacılığa ilişkin deney atölyeleri, model ve uzaktan kumandalı uçak kursları ve dijital müzecilik kapsamındaki çoklu ortam uygulamaları.
Havacılık Parkı temel olarak; kent, bölge ve ülke insanlarına havacılık sevgisini aşılamak, havacılıkla ilgili alanlarda bilgi birikimlerini artırmak ve havacılığın gelişimine destek olmalarını sağlamak amacıyla havacılığa ilişkin konularda eğitsel programlar geliştirip bilim iletişimi gerçekleştirmeyi hedefliyor. Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı 2018 Şubat ayından itibaren ilk ve ortaokullardan gelecek öğrencilere FeTeMM (STEM) çerçevesinde havacılık temalı bilim iletişimi etkinlikleri düzenleyecek. AÜHP minik misafirlerini, atölye çalışmaları için, gruplar halinde ve önceden alınmış randevular kapsamında ağırlayacak.
AÜHP Müdürü Doç. Dr. Ender Gerede, ülkemizin yarınında rol alacak çocuk ve gençlerin, havacılığın etkinliğini artıracak her türlü faaliyetinin ulusal ekonomiye, toplumsal refaha ve bilimsel birikime önemli katkı sağlayacağını söylüyor. Son 100 yıldaki pek çok bilimsel gelişmenin, havacılık faaliyetlerindeki etkinlik ve verimlilik arayışından kaynaklandığını vurguluyor.