Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Vekili Mehmet Aktaş, ulusal hesap istatistiklerine yönelik revizyon çalışmasına ilişkin, "Ölçümü değiştirdik diye herhangi bir gelir değişikliği yok. Mevcut geliri daha iyi ölçmeye çalışıyoruz." dedi.
Yeni sisteme uygun 2016 yılı 3. çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin bilgilendirme toplantısı, Kalkınma Bakanlığı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.
Aktaş, ulusal hesap istatistiklerine yönelik revizyon çalışmasına ilişkin, "Bunların hiçbirisi TÜİK'e özel değildir. Sanki hiçbir ülkede revizyon söz konusu değilmiş de bizde rakamlar değişiyormuş gibi eleştiriler alıyoruz. Bunun hakikatle ilgisi yoktur." dedi.
Aktaş, 2012 yılında yüzde 10'lar civarında, 2015'te ise yüzde 19,71 revizyon yapıldığını ifade ederek, "Eski seri ile yeni seri, 2015 yılı için yüzde 19,71 yukarıdadır. Son yıllarda iki seri arasında makas açılmaktadır. Sebebi de 2012 input-output tabloları ve 2002 input-output tabloları... Çünkü bizim iskeletini tesis ettiğimiz yapı, yeni dönemde temsil vasfını yavaş yavaş yitirmiş. Arabanın eskimesi gibi... 2002 tasarımımızın ekonominin yeni dinamizmini yakalama konusunda sıkıntıları vardı." değerlendirmesinde bulundu.
Revizyon çalışmalarına ilişkin eleştirilere yanıt veren Aktaş, şöyle devam etti:
"Klasik bir yaklaşım var, 'TÜİK, bir gecede milletin cebine şu kadar para koydu' derler. Bu hesap şöyle, milletin cebinde ne kadar para olduğu ile ilgili şu anda bulduğumuz bazı ipuçlarıyla daha iyi tahmin yapıyoruz. Biz ölçümü değiştirdik diye herhangi bir gelir değişikliği yok. Mevcut geliri daha iyi ölçmeye çalışıyoruz. Gayrisafi yurt içi hasıla bir bileşke ve ortalama bir büyüklüktür. Yani Türkiye'nin genelini temsil eder. Gelir dağılımının ölçüsü değildir. Bunun içerisinde Türkiye'nin en zengini de var, açlık sınırı içinde olanları da var. Açlık perspektifinden bakan 'O parayı kim bırakmış da bunlar nereden bulmuş?' diyor. Türkiye'nin zengin kesimi de bizim hesaplarımızı muhafazakar bulmuş olabilir. Bu algıdır."
İl bazında gayrisafi yurt içi hasılada İstanbul'un yüzde 30,5, Ankara'nın yüzde 9,1, İzmir'in yüzde 6,2 paya sahip olduğuna dikkati çeken Aktaş, kişi başına gayrisafi yurt içi hasılada ilk 3 sırayı İstanbul, Kocaeli ve Ankara'nın aldığını söyledi.