Türkçesiyle hız yuvarı, yani Hyperloop'un ilk testi ABD Nevada'daki bir çölde yapıldı. Upuzun bir tüpün içinde, yastık işlevi görecek hava tabakası üzerinde, çok büyük hızla ilerleyecek kapsüllerin hayal edilmesiyle başlayan Hyperloop, ilk testinde 187 kilometre hıza 1.1 saniyede ulaşmayı başardı.
Üst düzey ray ötesi sistem tamamlandığında saatte 1300 kilometre hıza çıkabilecek. Las Vegas'ın kuzeyindeki testte konuşan Hyperloop CEO'su Rob Lloyd "O gerçek! O şimdi oluyor" dedi.
Enerjisini doğrudan güneşten alan Hyperloop sonuçlandığında Los Angeles ve California arasındaki 610 kilometrelik yol yarım saate inecek. 'Hyperloop' kabinlerinde seyahat edecek yolcular, yer çekiminin etkisi bakımından kendilerini hızlı trenden çok uçakta gibi hissedecek.
Hyperloop yöneticileri, projenin beş yıl içinde hayata geçmesini umuyor. Hız yuvarının 2019'da kargo yüklerini, 2021'de de insanları taşıması bekleniyor. Hyperloop kullanmak isteyenler 20 dolara yolculuk yapabilecek.
Amerikalı ünlü girişimci Elon Musk, sese yakın hızda ilerleyen ulaştırma sistemi 'Hyperloop' projesini 2013 yılında duyurmuştu. Musk, SpaceX, Tesla ve PayPal'ın yaratıcısı.
Üç yıl önce yaptığı açıklamada projenin 6 milyar dolara mal olacağını söyleyen Musk, kısa mesafelerde Hyperloop sisteminin uçaktan daha hızlı olacağını, zira uçağın yükselmesi ve alçalması sırasında kaybedilen zamanın kazanılacağını vurgulamıştı.