Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemiyle ilgili açıklamalarının ardından Bakanlıkta bir çalışma grubu oluşturulduğunu, çalışma verilerinin Erdoğan'ın onayının ardından kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.
Tekin, Kanal 24 Televizyonu'ndaki canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Yusuf Tekin, 70 bin kurumda 18 milyona yakın öğrenci ve 1 milyona yakın öğretmenle yeni eğitim öğretim döneminin başladığını belirterek, yeni dönemin başarılı geçmesi temennisinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemiyle ilgili açıklamalarının hatırlatılması ve "TEOG kalkıyor mu? Cumhurbaşkanımız ABD'ye giderken 'Kalkacak' dedi" sorusuna karşılık Tekin, "Cumhurbaşkanımız böyle söylediğine göre kalkacaktır." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2013'te Başbakan iken SBS ile ilgili talimatlar verdiğini aktaran Tekin, o dönemde liselere geçişte, merkezi bir sınav olmadan yerleşme modeline doğru bir yönelme, buna ilişkin bir programlama için kendilerini talimatlandırdığını dile getirdi.
Tekin, şöyle konuştu:
"Şunu kabul etmek lazım, ideal olan şey, ortaöğretime geçiş sürecinde, ilkokul, ortaokul çağındaki çocukları, herhangi bir sınav baskısı ile baskılamadan, bir stres altına sokmadan lise eğitimine devam etmesini temin etmek. İdeal olan bu. Ama Türkiye'nin kendine özgü koşulları, lise sayısının fazlalığı, liseler arasındaki eğitim anlamındaki kategorileştirme gibi faktörler göz önünde bulunduğunda Türkiye, kendi öznel koşulları itibarıyla böyle bir sınav süreci çözüm olarak üretmiş. Ama bu ideal ve doğru çözüm değil.
Sayın Cumhurbaşkanımızın 2013'ten beri talimatları bu yönde. Yakın bir zamanda, liselere geçişte sınavsız bir dönemin başlayacağını ümit ediyorum. Bu talimat sonrası zaten Bakanlıkta bir çalışma grubu oluşturduk. Çalışmaya başladık. Çalışma verilerini, sayın Bakanımıza, sayın Başbakanımıza arz edip Cumhurbaşkanımızın onaylarını aldıktan sonra, kamuoyuyla da paylaşmış oluruz."
"O zaman net olan şey TEOG kalkacak" ifadesi üzerine Tekin, "Evet. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatları bu yönde zaten." diye konuştu.
TEOG sisteminde kasım ayındaki ortak sınavın yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya da Tekin, "Bu sorulara sayın Bakanımızın ve Başbakanımızın onayını aldıktan sonra cevap vermek doğru olacaktır. Biz, bürokrat olarak hazırladığımız modeli, makamın onayına sunarız ardından kamuoyuyla paylaşılır." cevabını verdi.
Tekin, kasım ayındaki sınavın yapılıp yapılmayacağının ne zaman netleşeceğine ilişkin de "Sayın Bakanımız, muhtemelen çarşamba günü veya yarın bu konuyla ilgili bir açıklama yapacaktır." ifadesini kullandı.
"Net olan şey şu, TEOG kalkacak. Yapılsa bile kasım ayında son kez yapılacak. Doğru mu?" sözlerine karşılık Tekin, "Doğru." değerlendirmesinde bulundu.
"Hangi model gelecek?"
"TEOG yerine hangi model gelecek? Üç model konuşuluyor. Birincisi her lise kendi sınavını yapsın. İkincisi not ortalamasına göre bir yerleştirme olabilir mi? Üçüncüsü adrese dayalı bir yerleştirme mümkün mü? Bu üç modele nasıl bakıyorsunuz?" sorusu yöneltilen Tekin, "Masamızda çok daha fazla seçenek var. Hepsini çalışıyoruz arkadaşlarımızla. Neticesini sayın Bakanımız, Başbakanımız kamuoyuyla paylaşır." diye konuştu.
Tekin, "Sınavsız bir model olur mu?" sorusunu yanıtlarken, "Olmalı. Onun alt yapısı oluşturulmalı. Öyle düşünüyorum." görüşünü dile getirdi.
Masalarında, 2013'ten beri, sınavsız geçişle ilgili değişik alternatiflerin bulunduğunu dile getiren Tekin, bu konuda ilgili genel müdürlüğün ve ölçme, değerlendirme birimlerinin gerekli çalışmaları yürüttüklerini, siyasi otoritenin seçtiği modelin de kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.
TEOG ile ilgili tartışmalara ilişkin değerlendirmesi sorulan Tekin, Türkiye'de eğitimin problemlerinin kamuoyunda bu kadar yaygın ve doğru merkez üzerinden tartışılmasını çok yerinde bulduğunu belirterek, bu tartışmaların Bakanlığı zenginleştiren tartışmalar olduğunu, bunları dikkatle izlediklerini söyledi.
Liselere geçişte bir ölçme ve değerlendirmenin mutlaka olması gerektiğini belirten Tekin, "Bu geçişle ilgili kamuoyunu rahatlatacak, objektiviteyi ve adalet inancını sarsmayacak bir değerlendirme mekanizması mutlaka olmalı." ifadesini kullandı.