Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ataköy Marina'da düzenlenen Mavi Kart tanıtım töreninde konuştu. Sarı, denizlerde yaşanan kirlilik nedeniyle tüm dünya ülkelerinin denizlerini korumaya yönelik bir strateji izlediğini ifade ederek, denizlerdeki kirliliğin küresel bir boyuta ulaştığını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’da bulunan 8 yat limanında ‘Mavi Kart’ sistemi uygulamasını törenle hayata geçirdi. Mavi Kart sistemiyle birlikte teknelerin atıkları, yat limanlarındaki atık kabul tesislerince alınacak.
İstanbul’daki 8 yat limanının "Mavi Kart" sistemine geçişi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın katılımıyla Ataköy Marina'da düzenlenen törenle hayata geçirildi. Törene, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sektör temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Düzenlenen törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, “Tüm dünyada olduğu gibi en önemli gündemlerden birisinini deniz kirliliği ile mücadele olduğunu söyledi. Bakan Sarı, şöyle konuştu: “Tüm dünya ülkelerinde hızla artan nüfus, sanayileşmeden kaynaklı kirlenme, aşırı avlanma, gemi kaynaklı kirlilik ve deniz canlılarının yaşam alanlarının tahribatı gibi etkenler nedeniyle denizlerimizi kullanma ve koruma dengesini gözeten bir politika izlemeye, stratejileri geliştirmeye özen göstermektedir. Denizlerdeki kirlilik küreseldir.”
Bakan Sarı, şöyle devam etti: “Mavi Kart sisteminde tekneler atıklarını marinalarda teknik desteğe ihtiyaç duymadan boşaltabiliyor ve kartlarına ne kadar atık verdiklerini işletebiliyor. Denetim birimleri tekne sahiplerini rahatsız etmeden sadece teknenin adına bakarak atık verip vermediğini kontrol edebiliyor. Böylece yerli ve yabacı turistlerimiz tatillerinden herhangi biçimde feragat etmeden kontrol gerçekleşiyor, rahat bir tatilin önü açılıyor. 2011 yılından bugüne denizlerimizde bulunan 55 adet marinanın 47’sinde Mavi Kart sistemini başarı ile kurduk. Yerli ve yabancı bayraklı toplam 20 bin tekneye Mavi Kart verdik. Sonuç olarak denizlerimizi koruma stratejimiz için büyük bir adım olan Mavi Kart uygulamamız deniz kirliliği ile mücadelede büyük ivme kazandırdık.”
İstanbul Boğazı’ndan her 10 dakikada bir gemi, her 53 dakikada bir petrol veya tehlikeli kimyasal taşıyan tanker geçtiği bilgisini veren Bakan Sarı, “Boğazlar yoluyla günde 400 bin ton tehlikeli yük taşınmaktadır. Bakanlığımız kaza sonucu oluşan deniz kirliliğini önlemek için çalışmalarını sürdürüyor.
Bugün 269 limanımızda atıkların düzenli bir şekilde alımını sağlıyoruz. Alınan bütün atıkların bertarafını atık su arıtma tesislerimizde katı atık depolama ve tehlikeli atık bertaraf alanlarımızı titizlikle sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Evimizi, iş yerimizi, sokağımızı nasıl temiz tutuyorsak denizlerimizi de aynı özveri ile korumalıyız ve temiz tutmalıyız.” diyen Bakan Sarı, şöyle devam etti: “Buradan bir müjde vermek istiyorum. 2017 yılına kadar denize kıyısı bulunan tüm illerimizde deniz çöpleri stratejik eylem planlarımızı uygulamaya alacağız ve denizlerimizi hep beraber temiz tutacağız. Tüm bu çalışmaların sonucunda temiz denizlerin göstergesi olan Mavi Bayraklı plaj sayımız 436’a ulaşmıştır. Ülkemiz bu sayı ile dünyada ikinci sıraya yükselmiştir. Ama hedefimiz Türkiye’yi dünyanın birinci sırasına yükseltmek. Bu başarıda payı olan herkese teşekkür ediyorum.”
Bugün İstanbul’da 8 yat limanında bulunan atık kabul tesislerimizin de devreye alınması ile ülkemizdeki tüm yat limanlarında mavi kart sistemine geçtiklerini ifade eden Fatma Güldemet Sarı, “Bu gururu başaran ilk ülke olmanın gururunu sizlerle beraber bugün hep birlikte yaşıyoruz. Mavi Kart sisteminde tekneler atıklarını marinalarda teknik desteğe ihtiyaç duymadan boşaltabiliyor ve kartlarına ne kadar atık verdiklerini işletebiliyor. Denetim birimleri tekne sahiplerini rahatsız etmeden sadece teknenin adına bakarak atık verip vermediğini kontrol edebiliyor. Böylece yerli ve yabacı turistlerimiz tatillerinden herhangi biçimde feragat etmeden kontrol gerçekleşiyor, rahat bir tatilin önü açılıyor” şeklinde konuştu.
“TOPLAM 20 BİN TEKNEYE MAVİ KART VERDİK”
2011 yılından bugüne denizlerimizde bulunan 55 adet marinanın 47’sinde Mavi Kart sistemini başarı ile kurduklarını aktaran Bakan Sarı, “Yerli ve yabancı bayraklı toplam 20 bin tekneye Mavi Kart verdik. Sonuç olarak denizlerimizi koruma stratejimiz için büyük bir adım olan Mavi Kart uygulamamız deniz kirliliği ile mücadelede büyük ivme kazandırdık. İstanbul Boğazı’ndan her 10 dakikada bir gemi, her 53 dakikada bir petrol veya tehlikeli kimyasal taşıyan tanker geçmektedir. Boğazlar yoluyla günde 400 bin ton tehlikeli yük taşınmaktadır. Bakanlığımız kaza sonucu oluşan deniz kirliliğini önlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Bugün 269 limanımızda atıkların düzenli bir şekilde alımını sağlıyoruz. Alınan bütün atıkların bertarafını atık su arıtma tesislerimizde katı atık depolama ve tehlikeli atık bertaraf alanlarımızı titizlikle sürdürüyoruz” ifadesinde bulundu.
“MAVİ BAYRAKLI PLAJ SAYIMIZ 436'YA ULAŞTI”
Buradan bir müjde veren Bakan Sarı, “2017 yılına kadar denize kıyısı bulunan tüm illerimizde deniz çöpleri stratejik eylem planlarımızı uygulamaya alacağız ve denizlerimizi hep beraber temiz tutacağız. Tüm bu çalışmaların sonucunda temiz denizlerin göstergesi olan Mavi Bayraklı plaj sayımız 436’a ulaşmıştır. Ülkemiz bu sayı ile dünyada ikinci sıraya yükselmiştir. Ama hedefimiz Türkiye’yi dünyanın birinci sırasına yükseltmek. Bu başarıda payı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
İSTANBUL ADINI TAŞIYAN İLK ULUSLARARASI ÇEVRE ÖDÜLÜ
Akdeniz’e kıyısı olan şehirlerarasında en çevreci olan şehre İstanbul çevre dostu şehirler ödülü verileceğini aktaran Bakan Sarı, “Bu ödül İstanbul’un adını taşıyan ilk uluslararası çevre ödülü olacaktır. İki yılda bir verilmesi öngörülen bu anlamlı ödül ilk olarak 2018 yılında verilecektir. Mavi Kart uygulamamızın Akdeniz ülkelerinde uygulanmasına yönelik teknik işbirliğine ilişkin olarak ikili görüşmelere başladı. Bu ay sonunda bakanlık olarak Kenya’da toplantılara katılacağız. Mavi Kart sistemimizi birleşmiş milletler çevre meclisinde tanıtımını gerçekleştireceğiz. Nairobi’den dünyaya seslenen yerli ve milli bir sistem olan Mavi Kart sistemimizi orada da tanıtacağız” dedi.
"YAKLAŞIK 34 BİN METREKARE BALIKÇI AĞI TOPLANDI"
Denizlerin kirletilmemesi konusunda Türkiye'de önemli bir duyarlılığın olduğunu belirten İstanbul Valisi Vasip Şahin ise, "Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yapmış olduğu Mavi Kart projesi gibi örneğin Turizm Bakanlığı Mavi Bayrak uygulaması bir taraftan yürüttü. Bu da ülkemiz için hem tanıtım, hem prestij, hem itibar, hem de güvenilirlik noktasında önemli bir hizmet oldu. Yine aynı şekilde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız denizlerin av gereçlerinden temizlenmesi projesi çerçevesinde de bir takım çalışmalar yürüttü. Sadece İstanbul'da deniz yaklaşık 4 bin dönüm tarandı. Yaklaşık 34 bin metrekare balıkçı ağı toplandı" dedi.
"HALKIN DA HASSASİYET GÖSTERMESİ LAZIM"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, "Atıklardan kaynaklanan zehirlerin canlı hayatı yok ettiğini biliyoruz. Yüzde 70 oksijen denizlerden gelmekte. Denizler kirlenmesi küresel bir açlık anlamı taşımaktadır. Büyükşehir Belediyesi'nin 31 kıyı ve 8 deniz yüzeyi temizleme gemilerimiz var. Bunlarla yoğun bir çalışma yapmaktayız. Yılda 5 bin 200 metreküp atık topluyoruz denizlerden ve pislik çıkartmaktayız. Hassasiyeti sadece bizim, yöneticiler ve STK'ların değil halkın da göstermesi lazım" şeklinde konuştu.
Tören sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, denizci kıyafeti giyen çocuklara ‘Temiz Deniz Sertifikası’ verdi. Bakan Sarı ve beraberindekilerin hatıra fotoğrafı çekimi ile tören son buldu.
MAVİ KART SİSTEMİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2011'de yayımlanan genelgeyle uygulamaya konan Mavi Kart sistemiyle turizm ve rekreasyon amaçlı olarak koy ve körfezlerde dolaşan her yıl yaklaşık 20 bin yabancı ve yerli tekne ve küçük deniz araçlarının atıklarının toplanması ve illegal deşarjların engellenmesi sağlanacak. Uygulamayla yatlar, günübirlik gezi tekneleri, tur tekneleri gibi küçük deniz araçlarının atıklarının takibi ve denetiminin sağlanması için online bir sistem oluşturuldu. Tekneler atık alım noktalarında Mavi Kart isimli dijital kart aracılığıyla atıklarını verecek. Verilen atıklar; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca oluşturulan internet tabanlı bir yazılımla kayıt altına alınacak. Sefer bilgileri, atık verme zamanı ve miktarı sisteme işlenecek.