Türkiye’nin mega projelerinden Marmaray, özellikleriyle de tüm dünyaya örnek oldu. AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı, Marmaray’ı ve katkılarını mercek altına aldı. Toplam uzunluğu 76.3 km olan, demiryolu boğaz tüp geçişi uzunluğu da 13.6 km’yi bulan 5.5 milyar dolarlık projeyle zamandan, mekandan ve masraftan tasarruf edildi.425 bin ton zehirli gazın atmosfere karışması engellendi.
GÜNDE 1.2 MİLYON YOLCU
İki kıta arası seyahatlerde diğer ulaşım araçlarına göre İstanbullulara 1 yılda 50 milyon saat zaman kazandıran Marmaray, ilave banliyö hatları da tamamlandığında tek yönde saatte 75 bin, günlük toplam 1.2 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak. Marmaray’da 140 turnike, 12 asansör, 67 yürüyen merdiven ve 215 kamerayla hizmet veriliyor.
PERiYODiK MUAYENE
Marmaray hattının her gün düzenli olarak gözle muayenesi yapılıyor. Her ay son derece hassas makinelerle rayların ultrasonik muayeneleri gerçekleştiriliyor.
Atmosfere katkısı büyük
Marmaray’ın, atmosfere yılda 425 bin ton zehirli gazın karışmasını engellediği belirtildi. Mega projenin bir başka özelliği de, tüm istasyonlarının uluslararası standartlarda engelli erişimine uygun olarak inşa edilmiş olması. Marmaray’da kullanılan araçlardan 5 vagonlu dizilerde 248 oturan, bin 389 ayakta olmak üzere bin 637 kişilik kapasiteye ulaşıldığı belirtildi.
300 aracın üretimi Türkiye’de
Marmaray’da hizmete açılan 5 istasyonla birlikte banliyö hatlarının iyileştirilmesi kapsamında inşaatı devam eden 37 istasyon ile Gebze-Halkalı arasında toplam 76.3 km’lik hat kesiminde 42 istasyonda 105 dakika seyir süresiyle kesintisiz hizmet verileceği kaydedildi. 440 demiryolu aracının 300 adedi Türkiye’de üretildi.