Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, AA muhabirine, lisanssız elektrik üretimi, serbest tüketici limiti ve yeni doğalgaz yatırımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Lisanssız elektrik üretiminin desteklenmesi amacıyla üreticilerden sistem kullanım bedelinin çok az miktarda alındığını anımsatan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Lisanssız elektrik üretiminde şu an sistem kullanım bedeli gerçekten yok denecek seviyede ve bu da bizim diğer tüketicilerin üzerine yük olarak biniyor. Şimdi Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'nı (YEKDEM) savunuyorum. Evet, bu mekanizmanın desteklenmesi lazım, ancak buradan ikinci bir ağır yükü halkın üzerine yüklememe yönünde ciddi bir gayretimiz var. Ne yazık ki sistem kullanım bedelinin düşük tutulması uygulaması, sektör tarafından bir gelir kalemi olarak telakki edildi ve bu da çok yanlış bir şey. Bu hususta ciddi bir düzenlemenin eşiğindeyiz ve orada kararlıyız."
Yılmaz, bu konuda alınması düşünülen tedbir konusunda da bilgi vererek, "Sistem kullanım bedellerini olması gereken normal seviyelerine getireceğiz, burada yaklaşık 10 kat artış söz konusu olabilir. Bu hususta gereken tedbirleri hemen alacağız, yıl başından önce inşallah bu konuda EPDK gereken adımı atacaktır. Bunun sistemin dengelenmesi açısından da önemli bir karar olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
"Serbest tüketici limitini düşüreceğiz"
Yılmaz, serbest tüketici limitinin yeni yılda düşürülmesi konusuna da değinerek, "Geçen yıl da söyledik, bunu ne pahasına olursa olsun düşürelim düşüncesinde değilim. Ama düşürülmesi gerektiği kanaatindeyim. Fakat bunun için altyapıyı hazırlamamız lazım. Altyapı giderek hazırlanıyor. Dolayısıyla geçen yıla göre daha iyi durumdayız. Burada rakam telaffuz etmem ama serbest tüketici limitini muhakkak düşüreceğiz. Altyapı olarak burada EPİAŞ'ın, TEİAŞ'ın dağıtım şirketlerinin bir an önce kendilerini bu serbest tüketici limitinin sıfırlanması yönündeki piyasa beklentisine hazırlaması lazım." diye konuştu.
Tüketicilerin serbest tüketici olmak için imzalayacakları sözleşmeleri dikkatli incelemeleri gerektiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bu sözleşmeler tamamen özel hukuk sözleşmeleri ve bizim onayımıza tabi değil. Siz tüketici olarak dikkatli davrandığınız takdirde, firmaları kurumsal hale getirirsiniz. Tüketici burada zorlayacak. Tüketici orada mağdur olmadığı, mağduriyetlerinin önüne geçecek bir kültürü edindiği takdirde, zaten biz o yöne şirketleri yönlendiririz. Ben serbest tüketicilerimizden bize ve sektöre bu yönde katkı vermelerini bekliyorum. Vermiş oldukları katkı kendilerine avantaj olarak dönecek. Tüketici sözleşmesini iyi okuyacak ve çok teferruatlı sözleşmeye de girmeyecek. Yani bir hukukçu olarak söylüyorum, bu alanda bir sözleşme ne kadar kısa ve özse sektöre o kadar faydalı olur."