• BIST 10019.64
  • Altın 3149.661
  • Dolar 35.6501
  • Euro 37.1686
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

Kuzey Kıbrıs'a elektrik için hedef 2017

Kuzey Kıbrıs'a elektrik için hedef 2017
KKTC Enerji Atun, Türkiye ile imzalanan enerji anlaşmasıyla ortak bir irade ifade ettiklerini belirterek, "Bu ortak irademiz ile 2017 yılına kadar inşallah deniz altından elektrik kablosunu uygular hale getireceğiz." dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun, Türkiye ile imzalanan enerji anlaşmasıyla ortak bir irade ifade ettiklerini belirterek, "Bu ortak irademiz ile hiç zaman kaybına alan bırakmadan, çalışmalara süratle başlayıp, 2017 yılına kadar inşallah deniz altından elektrik kablosunu uygular hale getireceğiz." dedi.

23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında İstanbul'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile bir araya gelen Atun, KKTC'ye deniz altından kabloyla elektrik temin edilmesini öngören anlaşmaya ilişkin, soruları yanıtladı.

Atun, anlaşmanın bir genel çerçeve anlaşması olduğunu ifade ederek, elektriğin enterkonnekte hale gelmesi, yenilenebilir enerji alanında ortak çalışmalar yapılması, gaz ve petrolle ilgili boyutunun da bulunduğunu söyledi.

2011 yılında KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanlığı yaptığı dönemde imzalanmış bir enerji anlaşması bulunduğunu hatırlatan Atun, bu anlaşmaya dayanarak adanın doğu kısmında, sınır üstü bölgesinde sondaj kuyusu açılıp araştırıldığını anlattı.

Atun, 2014 yılında da adanın batı tarafında Güzelyurt bölgesinde bir sondaj kuyusu açılmasının planlandığını, ancak 2014 ve 2015 yıllarında geçmiş hükümetlerin bu yönde bir tasarrufu olmaması nedeniyle bu projenin yapılamadığını kaydetti.

Bölgede ne olup bittiğinin anlaşılması gerektiğine işaret eden Atun, "Topraklarımızda araştırma kuyularına bakarak, denizlere ilişkin de ayrı sismik araştırmalar yaparak doğal kaynaklar konusunda öngörülerde bulunmamız gerekiyor." dedi.

"2017 yılına kadar inşallah kabloyu uygularız"

Atun, Güney Kıbrıs'ın birçok alanda araştırma ve değerlendirme yetkileri verdiğini vurgulayarak, bu uygulamanın hem farklı ülkelere hem de farklı şirketlere yapıldığını belirtti.

Türkiye ile yapılan anlaşmayla beraber bu alanda da çalışmaların hızlanması beklentisini dile getiren Atun, şunları söyledi:

"Dolayısıyla bu anlaşmayla beraber ben önümüzdeki dönem petrol ve gaz alanında yeni bir takım belirleriz diye düşünüyorum. Bunun beraberinde de ortak çalışma grubu oluşturulacaktır ve kablonun hangi kapasitede, hangi yöntemle, hangi güzergahta döşeneceğini, bu çalışma grubu ile belirleyeceğiz ama bununla ilgili Sayın Bakan Albakrak da ben de ortak bir irade ifade ettik. Bu ortak irademiz ile hiç zaman kaybına uğramadan, çalışmalara süratle başlayıp 2017 yılına kadar inşallah deniz altından elektrik kablosunu uygular hale getireceğiz."

23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında salı günü bir araya gelen Bakan Albayrak ve Atun, KKTC'ye deniz altından kabloyla elektrik temin edilmesini de öngören kapsamlı bir enerji işbirliği anlaşması imzalamıştı.

Anlaşma, elektrik altyapısının yenilenmesi, yenilenebilir enerji alanında işbirliği yapılması ile petrol ve doğalgaz kaynaklarının keşfedilmesi ve gerekli altyapıların tesisi için ortak projelerin üretilmesini kapsıyor.

"KKTC Su Temin Projesi"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "KKTC'nin su meselesinin kökünden çözülmesine" yönelik verdiği talimatın ardından da Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce, yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC'nin su ihtiyacını karşılamak amacıyla "KKTC Su Temin Projesi" hazırlanmıştı.

Geçen yıl 17 Ekim'de hayata geçirilen projeyle, KKTC'ye 50 yıl boyunca yıllık 75 milyon metreküp su gönderilmesi hedefleniyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim