ABD'de dün açıklanan verilere göre fabrika siparişleri, temmuzda önceki aya kıyasla yüzde 0,8 gerilerken, imalat dışı ISM endeksi ağustosta 58,5'e çıkarak beklentileri aştı. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde takip edilen ADP özel sektör istihdamı ise 163 binle beklentilerin altında kaldı. Bu gelişmelerin ardından Dow Jones endeksi yüzde 0,08 değer kazanırken, S&P 500 endeksi yüzde 0,37 ve Nasdaq endeksi de yüzde 0,91 değer kaybetti.
Analistler, teknoloji hisselerinde önceki gün başlayan satış ağırlıklı seyrin dün de devam etmesinin dikkati çektiğini belirterek, bugün açıklanacak tarım dışı istihdam artışına ilişkin piyasa beklentisinin 195 bin olduğunu kaydetti. Ağustosun son 6-7 yıldır istihdam artışının en zayıf olduğu ay olduğunu ifade eden analistler, bu eğilimin devam etmesi durumunda dolar endeksinde gerileme görülebileceğini ifade etti.
Avrupa tarafında, Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün (Ifo), Almanya'ya ilişkin bu yıl ve gelecek yıl için büyüme tahminini yüzde 1,9’a yükseltmesine karşın borsalarda düşüş eğiliminin sürdüğü görüldü. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,71, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,31 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 0,87 değer kaybetti.
Küresel piyasalarda azalan risk iştahı ile pay piyasalarındaki satış ağırlıklı seyir, Japonya borsasıyla bugüne de taşındı. Japonya'da açıklanan hane halkı harcamalarının beklentilerden iyi gelmesine karşın, dolar/yen paritesindeki gerilemenin negatif etkisiyle yüzde 0,8 değer kaybeden Nikkei 225 endeksi, kapanışa yakın 22.300 seviyesinde bulunuyor. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,2 değer kazandı.