• BIST 9977.94
  • Altın 3095.53
  • Dolar 35.5777
  • Euro 36.675
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara -3 °C

Kumanya pazarı 3 Milyara çıktı, Başkan 'Zam yok' sözü verdi

Kumanya pazarı 3 Milyara çıktı, Başkan 'Zam yok' sözü verdi
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz; Ramazan ayına denk gelecek bir zam beklemediklerini söyledi.

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, Ramazan öncesinde dünya ve Türkiye’de gıda piyasaları ve fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Kopuz; sektör olarak hazırlıklarının tamam olduğunu ve Ramazan ayı süresince hemen hiçbir gıda ürününün temininde ve piyasaya arzında sıkıntı yaşanmayacağını belirtti.

Her Ramazan’da gıda ürünlerine zam konusunun gündeme getirildiğini kaydeden Kopuz, “Tabii ki bu tüketicimizin cevabını bilmek istediği haklı bir konudur. Ancak şu da iyi bilinmelidir ki, globalleşen dünyada gıda fiyatları artık hiçbir ülke için yerel sorun değildir. Dünya artık birbirine bağımlı bir dünyadır. Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar, geride bıraktığımız yıl itibariyle 2025 yılına kadar inişli-çıkışlı olsa da gıda fiyatlarının genel düşme eğilimini koruyacağı tahmininde bulunmaktadır.

Geçen yıldan bu yana dünya gıda fiyatlarındaki düşmenin bu yılda etkisini gördüğümüzü söyleyebilirim. Buradan yola çıkarak şunu ifade edebilirim, mevsiminde tüketilen ürünlerde sıkıntı yaşanmamaktadır. Dolayısıyla, Ramazan Ayında gıda fiyatlarının seyrinde herhangi bir keskin yükselme beklenmemektedir” dedi.

Fiyatlar düşme eğiliminde

Son birkaç yıl içinde bakliyat grubuna verilen desteklerde %150 oranında bir artış olduğunu ifade eden Şemsi Kopuz, bunun beraberinde üretim artışı getirdiğini söyledi. Ramazan Ayında artan %30’luk bakliyat talebine stokların hazır olduğunu ve  bulgur, fasulye, pirinç fiyatlarında ortalama yüzde 10-15 arası düşme gözlemlendiğini kaydeden Kopuz, zeytinyağında da Ramazan kampanyası ile fiyatların bir miktar aşağıya çekileceğini söyledi. 

Geçen yıl rekolte düşüklüğüne bağlı olarak tırmanışa geçen salça fiyatları bu yıl rekolte artışı ve kalitedeki yükseliş ile fiyatını yüzde 10 civarı aşağı çekti. Süt ve süt ürünleri ve makarnada da fiyatlar değişmedi. Sebze ve meyve  mevsimin etkisiyle bol ve düşük fiyatlı. 

İklim şartlarının yıl içinde normal seyretmesiyle Ramazan ürünlerinden kayısı yüzde 6, fındık yüzde 40, ceviz yüzde 20 oranındaki düşüşlerle en yüksek fiyat indirimini yaşadı.

İftar sofralarının vazgeçilmesi Güllaç fiyatları da stabil seyretmekte.       

Kırmızı ette fiyat yükselmez, pastırmaya talep %90 artar

Kırmızı et fiyatlarına yönelik olarak da bilgi veren TGDF Başkanı Şemsi Kopuz,  “Bu yıl fiyatlarda yine dalgalanmalar olsa da bir önceki yıl kadar yükselme eğrisi oluşmamıştır. Dönem içinde kırmızı et fiyatları ortalama %9 oranında fiyat artışı göstermiştir. Fakat Ramazan Ayında olağanüstü bir artış öngörmüyoruz. Bu ayda özellikle geleneksel ürünümüz olan pastırmaya yönelik talep artışı yaşanmakta. Ramazan Ayında pastırmaya olan talep tıpkı güllaç gibi %80-90 oranında artmaktadır. Buna bağlı olarak pastırma fiyatlarında hafif bir artış görüyoruz.” dedi. 

TGDF olarak ilk defa ette KDV indirimi konusunu gündeme getirdiklerini hatırlatan Kopuz; “Hayvancılık Politikalarının belirlenmesinde büyük önem taşıyan tarım istatistiklerinin gözden geçirilmesi suretiyle sağlıklı veriler elde edilmesi, Küçükbaş hayvan sayısının ve üretiminin artırılması, tüketiminin teşviki için çalışmaların yoğunlaştırılması, Besicilerin planlama yapabilmesi için destek miktarlarının orta vadeli dönemler halinde belirlenmesi” gibi kırmızı et konusunda çözüme yönelik önerilerin altını çizdi. 

Kumanya Pazarı yüzde 50 büyüyerek 3 Milyara çıktı

Ramazan ayının bir özelliği de bu ayda yardımlaşma ve ikramın her zamankinden daha fazla olması. Her Ramazan’da yüzbinlerce gıda kumanyası hazırlanıyor. Bu kumanya paketlerinde yağından şekerine, pirincinden makarnasına çeşitli gıda ürünleri bulunuyor.

Buradaki ticaret hacminin geçen yıl alışveriş çekleriyle birlikte 2 milyar TL civarında gerçekleştiğini tahmin ettiklerini ifade eden Kopuz; “ Bir önceki yılın seyrine bakarsak, bu yıl için öngörümüz pazarın 3 milyar TL civarına ulaşacağıdır. Geçen yıl yaşanan yüzde 50 daralmayı, seçim dönemine denk gelinmesi ile açıklayabiliriz. ” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim