90'ıncı yılını geride bırakan Koç Holding'in 53. Olağan Genel Kurulu, Koç Ailesi, Koç Holding üst yönetimi ve hissedarların katılımıyla Nakkaştepe'deki Holding merkezinde gerçekleşti.
Genel Kurul toplantısında katılımcılar ile 2016 yılı Faaliyet Raporu paylaşılırken, Yönetim Kurulu Raporu okundu.
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Faaliyet Raporu'nda, dünya ve Türkiye'deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Geçen yıl ülkeler ve bölgeler bazında ekonomileri iyileştirme gayretlerine rağmen gelir dağılımı eşitsizliğinin farklı platformlarda sık sık dile getirildiğini belirten Koç, diğer taraftan mezhep ve hükümranlık çatışmaları ile terör eylemlerinin birçok ülkede milliyetçi, ayrımcı, korumacı ve içe kapanık siyasi akımların ortaya çıkmasına neden olduğunu ifade etti.
Böyle bir küresel ortamda tehditlerden korunmak ve çıkabilecek bazı fırsatları kaçırmamak için Türkiye'nin öncelikle iç sorunlarını çözmesi gerektiğini aktaran Koç, "Her şeyden önemlisi hepimizi üzen ve yoran toplumsal kutuplaşmanın ve derinleşen görüş ayrılıklarının, gecikmeden giderilmesi gerekmektedir. Cumhuriyet, demokrasi, laiklik ve çağdaşlık gibi yıllardır ülkemizin saygınlığını artıran ve milletimizi bir arada tutan ilke ve değerlerin ön plana çıkarılarak, rasyonel ekonomik ve sosyal politikaların uygulanmasının yanında yapısal reformların yapılması elzemdir." dedi.
Rahmi Koç, Topluluk olarak her zaman Türkiye'nin sahip olduğu güçlü demografik altyapı, dinamik ve girişimci iş dünyası, eğitimli ve özverili işgücü ve cazip coğrafi konum sayesinde dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri olacağına inandıklarını söyledi.
Bu özelliklerin yarattığı yüksek potansiyele olan inançla tüm belirsizliklere karşın son 5 yıldır hız kesmeden devam ettikleri yatırımlar sayesinde, bu zorlu dönemlerden alınlarının akıyla çıkmayı başardıklarını ifade eden Rahmi M. Koç, "Bundan sonra da önümüzdeki fırsatları ve tehditleri analiz ederek, ülkemize ve hissedarlarımıza yarattığımız değeri artırmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
"90 yıllık başarı tablosu"
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç ise Faaliyet Raporu'ndaki değerlendirmesinde, 2016 yılının Koç Topluluğu açısından farklı bir anlam ve önemi olduğuna işaret ederek, "Yılın hemen başında sevgili ağabeyim Mustafa Koç'u hiç beklenmedik bir şekilde kaybetmenin derin acısını ve şokunu yaşadık. Bu vesileyle, kendisini sevgi, özlem ve rahmetle bir defa daha anıyorum." dedi.
2016'nın hem dünya hem de ülke olarak tarihsel önemde gelişmelerle karşılaşılan bir yıl olduğunu anlatan Koç, "Ülkemizde yüreklerimizi yakan hain terör saldırılarına ilave olarak, siyasi tarihimize kara bir leke olarak geçen bir darbe girişimi atlattık. 15 Temmuz'da yaşadığımız acı tecrübeleri bir daha yaşamamak için aklını ve vicdanını başkasına ipotek etmeyen, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün deyimiyle 'fikri hür, vicdanı hür nesiller' yetiştirmek hepimizin boynunun borcudur." diye konuştu.
Ömer Koç, 2016'nın aynı zamanda Koç Topluluğu'nun kuruluşunun 90'ıncı yılı olması açısından da özel bir yıl olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Her bir anı emekle, azimle, heyecanla dolu geçen bu 90 yıl, Koç ailesi, çalışanları, bayileri ve iş ortaklarının birlikte oluşturdukları büyük bir başarı tablosudur. Bu tablo ticari bir başarının ötesinde, ülkesine bağlılığın, insanına, değerlerine sahip çıkmanın ve çok çalışmanın örnek bir yansımasıdır. Elde ettiğimiz başarılar, sadece yarattığımız şirketler veya ürünler değil, 90 yıldır istikrarla temsil ettiğimiz değerlerdir. Her türlü koşulda, karşılaştığımız her zorlukta bizi dimdik ayakta tutan güç, kurumsallığa öncelik veren köklü kültürümüz ile etik iş ilkelerine ve evrensel değerlere olan inancımızdır. Topluluğumuzu lider kılan en önemli özellikler uzun vadeli bakış açımız, ülkemiz için çalışmaya ve paydaşlarımızla birlikte ortak fayda yaratmaya verdiğimiz önem ve en iyi olma tutkumuzu her koşulda muhafaza etmemizdir. Yıllardır gururla taşıdığımız bu bayrak, ülkemiz için yarattığımız en büyük değerdir."
"Yenilik ve öncülük Koç Topluluğu'nun en köklü geleneğidir"
Global iş dünyasının önemli bir değişim geçirdiğini ifade eden Koç, alışılan rekabet kurallarının farklılaştığını, yeni teknolojik dönüşümün yüz yıldır alışagelen ekonomik düzenin ve temel üretim felsefesinin kökten değişmesine zemin hazırladığını söyledi.
Ömer Koç, bu değişimde doğru konumlanan ve teknolojik unsurları etkin kullanan şirketlerin güçlerini artırması ve söz sahibi olmalarının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.
Gelecek dönemde rekabetin çok çetin olacağı alanlardan birinin de yetkinlik sahibi, nitelikli insan kaynağı olacağına dikkati çeken Koç, "Dünyadaki baş döndürücü gelişime ve değişime ayak uyduracak ve hatta bunu şekillendirecek nesilleri yetiştirebildiğimiz ölçüde aydınlık ve çağdaş bir geleceğimiz olacağına kaniyim. Teknoloji ve insan kaynağı gücünü, kendi kapasiteleri ve yetkinlikleri çerçevesinde doğru konumlandırabilen kurumlar yakın gelecekte önemli rol sahibi olacaklar." değerlendirmesinde bulundu.
Koç, "Bu kapsamda biz de Koç Topluluğu olarak, geçmişte olduğu gibi gelecekte de öncü rolümüzü devam ettirebilmek için çağa damgasını vuran kavramları çok yakından takip edip, sahip çıkıyoruz. Yenilik ve öncülük Koç Topluluğu'nun en köklü geleneğidir. 100'üncü yılımıza doğru emin adımlarla ilerlerken kurumsallaşmaya, küreselleşmeye, yenilikçiliğe, teknolojiye, Ar-Ge'ye ve inovasyona verdiğimiz önemle büyümeye devam ediyoruz. Belirsizliklerin ve çalkantıların arttığı 2016 yılında da Topluluk olarak kararlılıkla ve cesaretle yeni yatırımlar yapmaya, istikrarlı büyümeye devam ettik." değerlendirmesinde bulundu.
"Ana sorumluluğumuz, Topluluğumuzu gelecek kuşaklara hazırlamak"
Koç Holding Üst Yönetisici (CEO) Levent Çakıroğlu da Faaliyet Raporu'nda yer alan açıklamasında, 2016’da Topluluk şirketlerinin kendi alanlarındaki üstün başarılarını sürdürdüğüne ve Koç Holding portföyünün karlı, risklere dayanıklı ve istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü ifade etti.
Dünyanın, geleceği şekillendirecek birçok politik, ekonomik, teknolojik ve toplumsal gelişmeye sahne olduğuna değinen Çakıroğlu, "Bu büyük dönüşüm ve belirsizlik içinde, Koç Topluluğu olarak değişime öncülük etme felsefemizi koruyor; 90 yılı aşkın süredir başarıyla yaptığımız gibi zamanın ruhunu okuyarak, hızla, cesaretle ve kararlılıkla ilerlemeye devam ediyoruz. Ana sorumluluğumuzu, Topluluğumuzu sadece önümüzdeki 5 ya da 10 yıla değil, gelecek kuşaklara hazırlamak olarak görüyoruz." dedi.
Çakıroğlu, bu hedefle, kendilerini her zaman yenilediklerini ve çıtalarını yükselttiklerini belirten Çakıroğlu, şu değerlendirmede bulundu:
"2016’da Koç Holding, Borsa İstanbul’daki en değerli şirket konumuna yükseldi. Koç Holding’in halka açık kısmındaki yabancı payındaki artış devam etti ve yüzde 83,6'ya çıktı. Koç Holding net aktif değerine göre sadece yüzde 3'lük bir iskonto ile işlem görme başarısını elde etti. Piyasadaki zorlu koşullara karşın, oldukça cazip koşullarla 7 yıllık bir Eurobond ihracı gerçekleştirdik. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Moody's tarafından verilen 'yatırım yapılabilir' seviyedeki kredi notumuzu koruduk."
Türkiye'deki Ar-Ge ve inovasyona en çok yatırım yapan, özel sektör Ar-Ge harcamasının yaklaşık yüzde 12'sini gerçekleştiren ve en çok patent başvurusu yapan topluluk olduklarını aktaram Çakıroğlu, son 10 yılda yaklaşık 7 milyar liralık Ar-Ge harcaması gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Çakıroğlu, Avrupa Komisyonu'nun Ar-Ge harcamalarının büyüklüğüne göre oluşturduğu "dünyanın en çok Ar-Ge harcaması yapan 2 bin 500 şirketinin 2016 listesi"nde Koç Holding ile birlikte 3 Koç Topluluğu şirketinin yer aldığını belirtti.
Koç Holding'in yeni Yönetim Kurulu belirlendi
Koç Holding 53. Olağan Genel Kurul Toplantısı sonucunda seçilen Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:
"Şeref Başkanı Rahmi M. Koç; Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç; Başkan Vekili Ali Y. Koç; üyeler Semahat S. Arsel, Temel K. Atay, Dr. Bülent Bulgurlu, Caroline N. Koç, İpek Kıraç, Levent Çakıroğlu, Prof. Dr. John H. McArthur, Prof. Dr. Heinrich V. Pierer, Dr. Kwok King Victor Fung; bağımsız üyeler Muharrem Hilmi Kayhan, Kutsan Çelebican, Mustafa Kemal Olgaç, Jacques Albert Nasser, Anne Lauvergeon, Ömer Dinçkök."
Koç Holding'in gelirleri 2016'da yüzde 8 arttı
Koç Holding 2016 yılı Faaliyet Raporu'nda yer alan bilgilere göre, Holding'in 2016 yılı kombine gelirleri yüzde 8 artışla 161,8 milyar lira olarak gerçekleşti.
Bu rakamdan, uluslararası muhasebe standartları uyarınca konsolidasyon gereği yapılan eliminasyon ve diğer düzeltmeler sebebiyle 3,9 milyar lira ve iş ortaklıklarının özkaynak yöntemine göre muhasebeleştirilmesi sebebiyle de 87 milyar liranın düşülmesi sonucunda ulaşılan Koç Holding net konsolide gelirleri ise 70,9 milyar lira oldu.
Koç Holding'in konsolide faaliyet karı yüzde 4 artışla 6,9 milyar liraya yükselirken, konsolide vergi öncesi karı ise 5,4 milyar lira oldu. 2016 yılı konsolide net dönem karı 5,3 milyar lira, bunun içerisindeki ana ortaklık payı ise 3,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.
Geçen yıl konsolide bazda 3,3 milyar lira, Topluluk genelinde kombine bazda ise 6,2 milyar lira tutarında yatırım harcaması yapıldı.
En fazla yatırım otomotiv sektöründe gerçekleştirilirken, ağırlığı yeni model ve fabrika yatırımları ile kiralık araç filosu alımları oluşturdu. Hemen ardından enerji verimliliği, operasyonel etkinlik ve karlılığı artırıcı projeler, çevre yatırımları ve akaryakıt istasyon yatırımları ile enerji sektörü geldi. Çevreye duyarlı yeni model ve teknoloji yatırımlarını sürdüren dayanıklı tüketim sektörü 3'üncü sırada yer aldı.
Koç Holding'in konsolide toplam varlıkları yüzde 21 artarak 2016 sonunda 88,1 milyar liraya ulaştı. Ana ortaklığa ait konsolide özkaynak toplamı ise elde edilen dönem karı ve yıl içerisinde gerçekleştirilen sermaye hareketleri neticesinde yüzde 12 artışla, 2016 sonunda 25,8 milyar liraya yükseldi.
Topluluk şirketlerinin kombine yurt dışı gelirlerinin toplam tutarı 15,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Temettü ödenmesi
Genel Kurul'da Koç Holding'in 2016 yılı karından 826 milyon 449 bin 174,50 liranın temettü olarak dağıtılmasına ve pay sahiplerine 1,00 lira nominal değerli pay için yüzde 32,59 nispetinde 0,3259 lira brüt, yüzde 27,7134 nispetinde (0,277134 TL) net nakit temettü ödenmesine karar verildi. Ödeme tarihi ise 6 Nisan 2017 olarak kararlaştırıldı.