Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından İran'a yönelik yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanan Meng, ABD'ye iade edilmek üzere gözaltına alınmıştı. İade davası boyunca tutuksuz yargılanma talebinde bulunan Meng için cuma günü başlayan kefalet duruşması pazartesi devam edecek.
Duruşma sırasında ayrıca Meng hakkındaki suçlamalar açıklığa kavuşturuldu. Amerikan savcılığı Meng'in Amerikalı bankalara Huawei ve Skycom'u birbirinden bağımsız şirketler olarak tanıtarak sahtekarlık yaptığını iddia etti.
İş kadını, eğer ABD'ye iade edilirse sahtekarlık suçlamalarıyla yargılanarak, her bir suçlama için 30 yıla kadar hapisle cezalandırılabilir.
"Babasını hayal kırıklığına uğratmamak için kaçmayacaktır"
Amerikalı savcılar Meng'in kefaletle serbest bırakılması durumunda ülkeden kaçma riskinin yüksek olduğunu, kefalet ücretinin birkaç milyon dolar olması durumunda dahi bunun kendisini etkilemeyeceğini savundu. Aynı zamanda Huawei firmasının Çin hükümetine yakınlığı ile bilinen gizemli kurucusu Ren Zengfei'nin 46 yaşındaki kızı olan Meng ise kaçmayacağını belirtti.
Meng'in avukatı David Martin savunmasında, "Ona güvenebilirsiniz. Çok sevdiği babasını küçük düşürüp, hayal kırıklığına uğratmamak için kaçmayacaktır." ifadelerini kullandı. Huawei adına cuma günü açıklamada bulunan bir sözcü, ABD ve Kanada yargılarının "en doğru sonuca" varacakları konusunda emin olduklarını belirtti. Dünya’nın en büyük akıllı telefon üreticilerinden Çin merkezli Huawei’nin CFO'su Meng Wanzhou, ABD'ye iade edilmek üzere 1 Aralık'ta Kanada’da gözaltına alınmıştı.