• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara -1 °C

Kayıp Malezya uçağını arama çalışmalarında sona yaklaşıldı

Kayıp Malezya uçağını arama çalışmalarında sona yaklaşıldı
Malezya Havayolları’nın Kuala Lumpur-Pekin seferini yaparken 2014'te kaybolan MH 370 sefer sayılı uçağıyla ilgili son gelişmeler, iki yıldan uzun süren arama çalışmalarında artık sona yaklaşıldığını gösteriyor.

Malezya Havayolları’nın Kuala Lumpur-Pekin seferini yaparken 2014'te kaybolan MH 370 sefer sayılı uçağıyla ilgili son gelişmeler, iki yıldan uzun süren arama çalışmalarında artık sona yaklaşıldığını gösteriyor. 

Malezya Resmi Haber Ajansı Bernama, Ulaştırma Bakanı Liow Tiong Lai'nin bir süre önce Güney Afrika sahillerinde bulunan parçaların büyük olasılıkla MH 370'e ait olduğunu açıkladığını aktardı.

Liow, "Uçağın bulunması için bölgede arama çalışmalarını yürüten ekip, Güney Afrika ve Rodrigues Adası'nda bulunan parçaların çok büyük bir olasılıkla MH370'e ait olduğunu düşünüyor." dedi.  

İki yıldır çözülemeyen sır

Boeing 777 tipi uçak, 27 Mart 2014'ta yerel saatle 00.41 sularında Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı’ndan Pekin’e gitmek üzere havalanmıştı. Uçakta toplam 15 farklı ülkeden 227 yolcu ve 12 mürettebat bulunuyordu.Yolcuların 152’si Çin vatandaşıydı.

Uçakla en son 01.21 civarında irtibat kurulmuştu. Kuala Lumpur Havalimanı kontrol kulesi, saatler 01.30’u gösterirken, Vietnam hava sahasına girmeden önce uçakla irtibatın kesildiğini açıklamıştı. 

Uçak, Penang Adası yakınlarında Malezya ordusuna ait radarda da görülmüştü. Uçağın, 45 bin fit yükseklikte uçarken batıya doğru keskin bir dönüş yaptığı, Penang Adası semalarında 23 bin fite düştüğü ve daha sonra yeniden 35 bin fite yükselerek Hint Okyanusu’nda kuzey-batıya yönüne doğru seyrettiği belirlenmişti. Yetkililer, Boeing 777 tipi yolcu uçaklarının bu irtifada uçmaması gerektiğine dikkati çekmişti. 

Komplo teorileri

Tüm çabalara rağmen bulunamayan uçakla ilgili çok sayıda komplo teorisi ortaya atılmıştı. Kimileri uçağın Ruslar tarafından Kazakistan’a kaçırıldığı ileri sürmüş, kimileri de uçağın Afganistan’a indirildiğini iddia etmişti.

Komplo teorileri arasında uçağın ABD’nin Hint Okyanusu’nda bulunan Chagos Takımadaları’ndaki üssüne indirildiği, muhalefet lideri Enver İbrahim’e sempatisi olan pilot tarafından kaçırıldığı da yer alıyordu.

Arama çalışmaları

Geçen yıl Hint Okyanusu’nda Fransa yönetimindeki Reunion Adası’nda bulunan kanat parçasının ve 2 Mart 2016'da Mozambik'te bulunan parçaların MH 370’e ait olduğu ileri sürülmüştü. 

Avustralya liderliğinde iki yıldır devam eden arama çalışmaları, iz bulunamaması durumunda Haziran 2016’da sona erecek. Arama çalışmalarının Avustralya'ya maliyeti 200 milyon doları aştı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim