Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, hanehalkı harcamalarındaki kartlı ödemelerin payı 2012'de yüzde 35 seviyesindeyken, son bir yıldaki harcamalar göz önüne alındığında bu oran yüzde 39 seviyesine çıktı. Böylece, hanehalkı harcamalarında kartlı ödemelerin payı son 5 yılda yüzde 4 artış gösterdi.
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci, tüketicinin kredi kartına dokunmaktan korkar olduğunu söylerken, yüksek faiz, komisyon ve kredi kartı aidatlarından korunmak için pasif bir direniş gösterdiğini belirterek, "Türkiye'de tüketici fahiş kredi kartı faizleri, haksız komisyon ve aidatlardan çok müşteki oldu" ifadelerini kullandı.
Bankacılık işlemlerine yönelik şikayetlerin 2015'te başvuruların yüzde 93'ünü oluşturduğuna dikkat çeken Hekimci, bu dönemde tüketicilerin şikayetlerinde yüzde 90-94 oranında haklı çıktığını ve bu durumun kamuoyunda bir güvensizlik yarattığını ifade etti.
"Kredi kartını en çok kadın tüketiciler tercih ediyor"
"Tüm teknolojik olanaklar ve kolaylıklarına rağmen tüketici kredi kartına elini atarken çok düşünmek zorunda" diyen Hekimci, bilinçli tüketicinin kredi kartına mesafeli durduğunu belirterek şu sözleri söyledi:
"Gözlemlerimize göre, kadın tüketiciler erkeklere göre kredi kartını taksit olanakları ve para taşımanın riskini azalttığı için daha fazla tercih ediyor. Yine genellikle gelir düzeyi düşük tüketicilerin ertelenemeyen gereksinimlerini karşılamak için kredi kartı kullandıklarını gözlemliyoruz. Gelir düzeyi yüksek olan tüketiciler ise daha rahat nakit olanağına sahip olduklarından kredi kartlarını sadece mecbur kalındığı durumlarda kullanmak gerektiğini düşünüyor. Bu durumun oluşumunda kredi kartı kullanımının özellikle ülkemizdeki olumsuz imajı önemli bir etken. Bizce ülkemizde kredi kartları halen bir kredi olanağı olarak değil, sadece nakit paraya alternatif bir harcama yöntemi olarak görülüyor."
"Kartlı ödemenin perakendedeki payı daha yüksek"
Kartlı ve nakit ödemelerin uzun bir süredir oransal olarak baş başa gittiğini söyleyen Makro Market AŞ Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Songör de, kartlı ödemelerin perakendedeki payının biraz daha yüksek olduğunu belirterek, "Gıda perakendesinde kredi kartı kullanımı yüzde 50'nin üzerinde bir oranı buluyor" açıklamalarında bulundu.
Söz konusu oranın yüksek olduğunu vurgulayan Songör, "Ekonomik ve ticari açıdan bakıldığında bizim tercihimiz tabii ki nakit ödeme fakat kredi kartının da özellikle tahsilat güvenliği, işlem kolaylığı ve para üstü zorluğu olmaması gibi nedenlerden dolayı avantajlı tarafları var ancak kredi kartıyla yapılan alışverişlerde bizim bankalara bir komisyon ödememiz söz konusu ya da gecikmeli olarak paramızı alabiliyoruz, bu da maddi bir kayıp anlamına geliyor, bir maliyet ortaya çıkarıyor" diye yorum yaptı.