Bozankaya ve Karsan, kent içi ulaşımda, yerel yönetimler tarafından büyük ilgi gören elektrikli otobüsün üretimi için stratejik iş birliği anlaşması imzaladı. Bu kapsamında Karsan’ın Bursa’daki üretim tesislerinde, Bozankaya’nın Ar-Ge imkanlarıyla geliştirip batarya yönetim sisteminin patentini aldığı ve 2016 yılında ticarileştirdiği ilk milli elektrikli otobüs E-Karat üretilecek.
900 otobüs üretilecek
Karsan, Bozankaya ile yaptığı bu iş birliğiyle 3 yıllık sözleşme süresince 900 adet elektrikli otobüsün üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyor. Son dönemde tüm dünyada elektrikli araç projelerinin yükseldiğine ve İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (İETT) de 2017 yılında elektrikli otobüs almayı planladığına dikkat çeken Karsan CEO’su Okan Baş, “Bozankaya’nın Ar-Ge alanındaki yakaladığı avantajı, Karsan’ın üretimdeki güçlü ve deneyimli altyapısıyla birleştirerek elektrikli otobüste hem Türkiye’de hem yurtdışında pek çok fırsat yakalayacağımıza inanıyoruz. Karsan’ın üretim kabiliyeti ve deneyimiyle, Bozankaya’nın mühendislik ve know-how gücünü birleştirerek hayata geçireceğimiz yeni üretim, şehir içi taşımacılığına ve sektörümüze yeni bir ilham verecek” dedi.
İhracat katlanacak
Sektörün geleceğini öngörerek 2010 yılında Ar-Ge çalışmalarına başladıklarını belirten Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay ise “İlk elektrikli otobüsümüz olan E-Karat’ı 2014 IAA Hannover Fuarı’nda tanıttık. 2016’da Konya ve Eskişehir’de yolcu taşımaya başlayan E-Karat, 2017 ilk yarısında İzmir’de faaliyette olacak. Almanya’da da 17 adet E-Karat’ımız yollarda ve ihracatımız en kısa zamanda bu sayının birkaç katına ulaşacak” diye konuştu.