Japonya’nın enerji ihtiyacını karşılamak için giderek artan biçimde nükleer santrallere yöneldiği bir dönemde kurulan Monju, deneysel özellikleri olan bir tasarımdı. Sıvı sodyum ile soğutulan ve plütonyum yakan “hızlı reaktör” türü tasarıma sahip olan Monju, 1995 yılındaki kaza ve yangından sonra 15 yıllığına kapatılmıştı.
Politik çekişmeler, kötü yönetim kararları ve daha nice sorunla boğuşan Japon nükleer programı, en sonunda Monju reaktörünün fişinin tamamen çekilmesine sebep oldu. Fukushima felaketinin yankıları da işin içine girince, Japon devleti Monju reaktörünün tamamen kapatılması ve sökülmesine karar vermiş.
Reaktörü tamamen kapatmak 3 milyar dolar tutacak, yeniden başlatmanın maliyeti ise 5 milyar dolara yaklaşıyor. Bu yüzden kapatma kararının alınması şaşırtıcı değil. Japon hızlı reaktör projesi şu ana dek 9 milyar dolara yakın para yemiş ve sonuçlar tam bir hezimet olarak değerlendiriliyor.
Monju’nun kapatılması ve sökülmesi de o kadar kolay olmayacak. Nükleer reaktörlerin kapatılması, soğuması ve güvenli şekilde sökülmesi onlarca yıl sürebiliyor. Nitekim Monju’nun yakıtının boşaltılması 2022 yılını bulacak. Reaktörün tamamen sökülmesi ise en iyi ihtimalle 2047 yılında, ilk inşaat başladıktan 61 yıl sonra bitecek. Sırf bu süre ve maliyet bile güneş enerjisine olan dönüşü desteklemeye fazlasıyla yeterli görülüyor.