"Uluslararası Jeotermal Enerji Kongresi, IGC Türkiye 2016", ulusal ve uluslararası birçok uzmanın katılımıyla İzmir’de gerçekleştiriliyor.
Türkiye'nin önemli jeotermal enerji potansiyeli ve proje geliştirme fırsatlarının tartışılacağı kongrede, fuar ve konferanslar gerçekleştirilecek. Bu kapsamda, Keşif ve Risk Önlenmesi, Sürdürebilirlik ve Rezervuar Yönetimi, Enerji Santrali Teknolojisi, Jeotermal Isı Uygulamaları konuları ele alınacak.
Kongre öncesinde, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının işbirliğiyle Türkiye’deki jeotermal gelişiminin fırsatları ve zorlukları üzerine bir çalıştay düzenlenecek. Ayrıca, üretim pompaları ve sondaj teknolojisindeki yeni gelişmeler hakkında da iki çalıştay gerçekleştirilecek.
Dünya genelinde 150 enerji santralini yöneten ve kongrenin gezi sponsorluğunu üstlenen Ormat Technologies Inc. şirketi, oturumların ardından bölgedeki jeotermal enerji santrallerine tur düzenleyecek.
ThinkGeoEnergy isimli enerji haberleri platformu ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara ücretsiz olarak enerji danışmanlığı yapan Enerchange işbirliğiyle düzenlenen kongrede, Türkiye için Jeotermal Enerji Piyasası Raporu sunulacak ve yeni bir Türkçe jeotermal haber platformu faaliyete geçecek.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ticaret, Ekonomi ve Tarım Bölüm Başkanı Balazs Gargya, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye ve Orta Asya Direktörü Natalia Khanjenkova, EBRD Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Departman Yöneticisi Adonai Herrera-Martinez, Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk ve Schlumberger Türkiye Müdürü Tevfik Kaya'nın da aralarında bulunduğu uzmanların kongrede hazır bulunması bekleniyor.
Türkiye’nin 2008 yılında 30 megavat olan jeotermal güç üretim kapasitesi, 2016’da 648 megavata ulaştı. Son 7 yılda jeotermal güç üretim kapasitesini 600 megavat artırarak bu alanda büyük gelişim gösteren Türkiye, dünyada jeotermal enerji sektöründe ilk 10 ülke arasına girmeye hedefliyor.