Kavuk, aynı soruşturma kapsamında kapatılan Gediz Üniversitesi’nin de kurucu başkanıydı. Abdullah Kavuk, Çeşme’deki yazlığında Mali Suçlarla Mücadele Şube ekipleri tarafından gözaltına alındı. Kavuk’un kardeşi Mehmet Kavuk da memleketleri Malatya’da gözaltına alındı.
45 yıl önce temeli atılan Kavuklar, karyakıt, otomotiv, beton, prefabrik, gayrimenkul geliştirme, sigortacılık, gıda, matbaa ve mürekkep olmak üzere bir dizi sektörde faaliyet gösteriyor. Grubun sitesinde yer alan bilgiye göre, 2014 yılı cirosu 750 milyon TL.
Mehmet Kavuk'un kereste ticareti ile temelini attığı Kavuklar bünyesinde 2 bin kişi çalışıyor. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Abdullah Kavuk’un üstlendiği grup, İzmir'de perakende akaryakıt satışının yüzde 10'unu karşılıyor.
Kavuklar, Bayraklı Tower ve Ege Suits projeleri ile öne çıktı.
GRUP'TA, HİMMET PARALARINI AKLAMIŞLAR
İzmir'in önde gelen inşaat, otomotiv, akaryakıt ve AVM işletmeciliği faaliyetleri gösteren Kavuklar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavuk'un gözaltına alınmasından sonra operasyona ait yeni bilgiler de ortaya çıkmaya başladı. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato'nun yürüttüğü soruşturma sonrasında, bu sabah saatlerinde İzmir merkezli olmak üzere Manisa, Malatya, İstanbul illerini de kapsayan operasyon yapıldı. Kavuklar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavuk, Çeşme'deki yazlığında gözaltına alındı.
Onun yanı sıra Malatya'da oturan babası 77 yaşındaki Mehmet Kavuk kimyevi madde satışı yapan Recep Güneş ile öğretmenlik yapan Mehmet Yıldız'ın da aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı. Soruşturma dosyasında toplam 22 kişi hakkında gözaltı kararının bulunduğu öğrenildi. 13 kişinin ise, halen yakalanmak üzere arandığı açıklandı.
TUTUKLANAN İŞADAMIYLA BAĞLANTI ÇIKTI
Gözaltına alınan sanıklar arasında kentte iş dünyasında 'imamlık' yapan kişilerin de bulunduğu belirtildi. Bu 'örgüt imamların', iş dünyasındaki FETÖ üyeleri arasındaki bağlantıyı sağladıkları, cemaate para akışlarını koordine ettikleri ileri sürüldü. Bunun yanı sıra Kavuklar Grup şirketlerinin hesaplarında da yoğun bir yabancı para hareketliliğinin olduğu polisin araştırmalarında ortaya çıktığı idida edildi.
İddiaya göre geçen aylarda tutuklanan Üniversal Kimya'nın sahibi olan Emir Ağbaş ile de irtibat tespit edildi. Üniversal Kimya ile Kavuklar Grup şirketleri arasında himmet paralarını, akladıklarına ilişkin belgelere ulaşıldığı söylendi. Polis, bu paraların nasıl aklandığını belirlemek için bilgisaryara el konulduğunu söyledi. Ele geçen belgelerden şirketlerin cemaate yöntemlerle finansal destek sağladığının ortaya çıktığı ileri sürüldü.
ÜNİVERSİTESİ DE KAPATILMIŞTI
Darbe öncesinde, FETÖ'ye yönelik operasyonların sıklaşması üzerine Abdullah Kavuk, sahibi olduğu Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevini, eski bakanlardan Işılay Saygın'a devretmişti. Gediz Üniversitesi, bu değişikliklere rağmen darbe teşebbüsünden sonra Kanunu Hükmündeki Kararname ile kapatılmıştı.
Bu arada aile adına açıklama yapan Abdullah Kavuk'un oğlu Mehmet Kavuk ise yargı sürecini takip ettiklerini ifade etti.
ŞİRKETİN CİROSU 750 MİLYON LİRA OLMUŞ
Yönetim Kurulu başkanı Abdullah Kavuk'un gözaltına alındığı Kavuklar Grup'un temeli 45 yıl önce atılmıştı. Kavuklar akaryakıt, otomotiv, beton, prefabrik, gayrimenkul geliştirme, sigortacılık, gıda, matbaa ve mürekkep olmak üzere bir dizi sektörde faaliyet gösteriyor. Grubun sitesinde yer alan bilgiye göre, 2014 yılı cirosu 750 milyon lirayı buluyor.
Abdullah Kavuk'un babası Mehmet Kavuk'un kereste ticareti ile temelini attığı Kavuklar bünyesinde 2 bin kişi çalışıyor. Grup, İzmir'de perakende akaryakıt satışının yüzde 10'unu karşılıyor. Kavuklar, Bayraklı Tower ve Ege Suits gibi büyük gayrimenkul projeleri ile öne çıktı. Kavuklar ayrıca, 1200 dairelik konut projesi de hayata geçirdi.