• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 3 °C

İTÜ ve Boeing işbirliği programına ödül

İTÜ ve Boeing işbirliği programına ödül
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde bu yıl ikincisi düzenlenen “YÖK Üstün Başarı Ödülleri”nde İTÜ ve Boeing işbirliği “Uluslararası İş Birliği” ödülüne layık görüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde bu yıl ikincisi düzenlenen “YÖK Üstün Başarı Ödülleri”nde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) dünyanın önde gelen havacılık şirketi Boeing ile eğitim, Ar-Ge ve insan kaynağını geliştirmek amacıyla üç temel alanda hayata geçirdiği projelerle “Uluslararası İş Birliği” ödülüne layık görüldü.

İTÜ, Boeing ile birlikte oluşturduğu çok yönlü iş birliği modeli kapsamında havacılık alanında ileri teknoloji ürün ve hizmetler geliştirmesi; eğitim faaliyetleri ile bu alanda kabiliyetleri arttırması ve stratejik insan kaynağını geliştirmesi nedeniyle bu ödülü almaya hak kazandı.

Boeing ve İTÜ iş birliği 2012 yılında kokpit içerisinde rota planlama ve çarpışma engellemede pilotlara karar destek için geliştirilen 4 boyutlu yörünge yönetimi çalışması (SESAR WP-E programı altında AUTOFLYAid projesi) ile başladı.   Bu çalışma 2013 senesinde Flightglobal en iyi mühendislik öğrencisi çalışması ödülünü aldı. 2013 yılında, Türkiye’de hızla büyüyen havacılık sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda insan kaynağını geliştirmeyi hedefleyen, İTÜ ve Boeing iş birliğinde ve THY’nin katkılarıyla oluşturulan ’Hava Taşımacılığı ve Yönetimi Yüksek Lisans Programı’ başladı. Yüksek lisans programı hava taşımacılığı alanında ileri düzeyde bilgi ve beceri ile donatılmış 118 mezun verdi.

Eğitim alanında iş birliğine ek olarak, 2013 yılında uçak kabinlerindeki hava kalitesini artırmak amacıyla İleri Teknoloji Kabin İçi Hava Filtre Sistemi geliştirilmeye odaklanan ortak bir Ar-Ge programı başladı. Bu proje zaman içerisinde prototipten ürüne dönüştürülme aşamasına geldi. İTÜ-Boeing Ar-Ge iş birliği 2016 yılında daha da genişletilerek iki projeye daha başlandı. Bunlardan biri büyük veri analizi ve makine öğrenmesi gibi teknolojiler kullanarak rüzgâr tahminlerinden kaynaklanan hataların etkisini azaltıp uçuş rota planlama sistemlerini daha akıllı hale getirmeyi ve uçuş verimliliğini arttırmayı amaçlamaktadır. Bir diğeri ise, katmanlı üretim teknolojileri ile yüksek performanslı yeni nesil termoplastik malzemelerin geliştirilmesini hedeflemektedir.

İTÜ-Boeing iş birliği, eğitim ve Ar-Ge programlarının yanı sıra, 2014 yılında başlatılan, Türkiye’de havacılıkta stratejik insan kaynağının gelişimini destekleyen ve bu alanda yeteneklerin ortaya çıkarılmasını hedefleyen ‘Boeing Burs ve Ödül Programı’ ile de çok yönlü bir boyut kazandı. Bu kapsamda, havacılık alanında üstün başarılı İTÜ lisans ve lisansüstü öğrencilerine Boeing tarafından burs sağlanmaktadır.

Ayrıca havacılık ve uzay bilimleri müfredatlarını geliştirmeye yönelik projesi olan öğretim görevlilerine de bu projeleri hayata geçirmeleri için her yıl Boeing Öğretim Üyesi Ödül Bursu verilmektedir.

Bu çok yönlü uluslararası iş birliği aynı zamanda Boeing’in Türkiye’deki paydaşlarıyla birlikte 2017 yılında hayata geçirdiği “Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı” kapsamındaki Teknoloji ayağının da tohumlarını oluşturmuştur.

Ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “İTÜ, 245 yıllık tarihi birikimi olan ve her zaman yeniliklere açık bir üniversitedir. İTÜ, tarihinde Türkiye’yi inşa etmiş, ülkemizin 2023 hedeflerinin en temel bileşenlerinden yerli ve milli üretim için araştırma ve geliştirme faaliyetlerine, nitelikli insan gücü yetiştirmeye tüm hızıyla devam etmektedir. Sektörünün önde gelen uluslararası kuruluşlarından Boeing ile uzun yıllardır sürdürdüğümüz projelerimiz başarılı bir şekilde devam ediyor.

Yürüttüğümüz çalışmaların Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllendirilmesi bizim için büyük bir onurdur. Üniversitemiz havacılık sektörünün önemli oyuncularıyla iş birliğine devam ederek Ülkemize katkı sağlamayı sürdürecek. Alanında dünyaya yön verecek ve örnek olacak çalışmalarımız da önümüzdeki günlerde hayata geçecek.” dedi.

Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın, “Boeing olarak öncelikli büyüme ülkelerimiz arasında yer alan Türkiye’nin havacılık sektöründe global bir oyuncu olarak yükselişini pek çok farklı alandaki iş birliklerimizle destekliyoruz. Geçtiğimiz yıl açıkladığımız Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı da bu hedefe yönelik stratejik iş birliği çerçevemizi çizen, bizim Türkiye’de Türk havacılığı ile birlikte büyümemizin alanlarını tanımlayan bir program.

Programımızda Türkiye’nin havacılıkta küresel rekabetçiliğini ve sürdürülebilir büyümesini destekleyen en önemli unsurlar, İTÜ ile çalışmalarımızda var. İTÜ ile teknoloji iş birliğimiz ve Türkiye’nin büyüyen havacılık sektörüne nitelikli insan kaynağı yetiştirme çalışmalarımızın başarısı, bizim Türkiye stratejimize dahi ilham veren iyi uygulama örnekleri. İTÜ programlarının başarısı ve çeşitliliği, Türkiye için olduğu kadar Boeing için de büyük gurur kaynağı.

İTÜ ile geliştirdiğimiz teknolojiler dünya havacılığını ileriye götüren, geleceği şekillendiren teknolojiler; yetişen Türk mühendislerimiz dünya havacılığını destekleyecek nitelikte. Çok önemsediğimiz bu çalışmalarımızı Sayın Cumhurbaşkanımızın ödüllendirmesi bizi hem onurlandırdı hem de ortak başarılarımızı çoğaltmak için daha da yüreklendirdi,” değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim