Sermayesi 250 bin liradan fazla olan olan anonim şirketlerde sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu, maliyet artıran unsurlardan biri. Zaman zaman şirket yöneticileri bu durumu eleştirirken, İstanbul Ticaret Odası'ndan (İTO) da bu duruma karşı bir öneri geldi. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, konuyla ilgili gerekli bakanlıklarla iletişime geçildiğini söyleyerek, bu zorunluluğun sadece borsaya kote olan şirketlerle sınırlı kalması önerisinde bulunduklarını ifade etti.
İTO'nun kasım ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İTO Başkanı Çağlar, 2018 yılının meslek komiteleri için proje yılı olacağını vurguladı. Komite bütçelerinin bir yıl ziyaret bir yıl ise proje odaklı kullanıldığını hatırlatan Çağlar, "2018, bu seneki ziyaretlerimizin sonuçlarını, birikimlerimizi projelere dökme, sektörlerimize yeni vizyon kazandırma vakti olacak" dedi.
Harcırahı 1 TL'ye indirmek için teklif sundu
Meclis üyelerinin kendisine gelerek iş seyahatlerini menfaat gözetmeksizin yaptıklarını söylediklerini aktaran Çağlar, üyelerin ödenen harcırahlardan feragat etmek istediklerini dile getirdi. Bunu göz önüne alarak İTO Meclis üyelerinin, yönetim kurulunun ve komite üyelerinin seyahatleri için ödenen harcırahı 1 TL'ye indirmek için teklif sunduklarını kaydeden Çağlar, tamamen kaldırmanın önünde mevzuat nedenisiyle engel bulunduğunu bildirdi.
Çağlar, düzenledikleri 'Tedarikçi Günleri' kapsamında yerli ve yabancı 32 büyük firma ile bin 750 İTO üyesi arasında toplam 2 bin 311 ikili görüşme organize ettiklerini açıklayarak, bu işi büyütmek için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Ayrıca Çağlar, yakında detaylarını açıklayacağı 'Türk Malı' projesi üstünde de çalıştıklarını vurguladı.
250 bin liradan fazla sermayeli anonim şirketler ve üye sayısı yüzün üzerinde olan yapı kooperatiflerinde sözleşmeli bir avukat bulundurma zorunluluğu olduğuna dikkat çeken Çağlar, bunun önemli bir maliyet olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Üstelik bu şartı yerine getirmezseniz aylık 3.550 Lira da ceza ödüyorsunuz. Üyelerimiz bu konudan oldukça muzdarip. Zaten bir firmanın hukuki desteğe ihtiyacı varsa bunu alıyor. Ancak ihtiyacı olmayan firmaya böylesi ciddi bir maliyet yüklemek yersiz. Biz de bu noktada, hem Adalet Bakanlığımız, hem de Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızla temasa geçtik. Talebimiz şu; borsaya kote olmayan anonim şirketlerde bu zorunluluk kaldırılsın. Bakanlıklarımızın bu talebimize kayıtsız kalmayacaklarını temenni ediyorum."
Kapalıçarşı ve Kuyumcukent'e bölgesel teşvik verilebilir
İDTM fuar fuar alanını büyüttüklerini hatırlatan Çağlar, ilk etabın ihalesini yaptıklarını söyledi. Temel atma törenine Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılacağını açıklayan Çağlar, "1. etap olarak; 60 bin metrekaresi fuar alanı, 20 bin metrekaresi fuaye, 30 bin metrekaresi de ofis alanları olmak üzere, otoparkı, konferans salonları, tır servis alanları ve mescidiyle birlikte toplamda 205 Bin metrekarelik alan olacak" diye konuştu.
Yurtdışı temaslarda Türkiye'ye ilgi duyanları yönlendirmesi için Meclis üyelerine çağrıda bulunan Çağlar, şöyle devam etti: "İşte atılan bu adımlar, Türkiye’yi yabancı yatırımcılar için daha da cazip hale getiriyor. Bakın mesela son dönemde, kuyumculuk noktasında da Türkiye’ye önemli bir ilgi var. Özellikle Dubai’de bu sektöre gelen gümrük ve KDV vergileri sonrası buradaki toptancı ve imalatçılar şirketlerini ülkemize taşımaya başladılar. Son dönemde bu şekilde 150’ye yakın firma girişi var. Bu noktada, kuyumculuğa özel, başta Kapalıçarşı ve Kuyumcukent olmak üzere belki de bölgesel bir teşvik sisteminin devreye alınması önemli. 4 No.lu Kuyumculuk Komitemizden acil proje bekliyoruz. Siz hazırlayın, hep birlikte peşinden koşalım, bu fırsatı kaçırmayalım. Türkiye’yi uluslararası altın ticaretinin merkezi yapalım."
Yemek çeklerinde çözüm yolda
Geçtiğimiz aylarda yemek çeklerindeki iskontoların restoranları zor duruma düşürdüğü iddiasıyla, sektör paydaşları boykot uygulamışlardı. Sorunun üstüne harekete geçen İTO olaya müdahil olmuş ve çözüm için taraflarla görüşmeye başlamıştı. Bu konuda çözüme yaklaşıldığına işaret eden İTO Başkan'ı İbrahim Çağlar, şunları söyledi: "İskontodan kaynaklanan maliyetler restoran ve lokantalara komisyon olarak yansıtılıyor. Sonuç olarak komisyon oranları ve vadelerin uzun olması lokantacıları rahatsız ediyor. Geldiğimiz noktada yemek çeki firmalarının bu hizmeti satın alan şirketlere iskonto uygulamaması yönünde bir düzenleme yapılması amacıyla İç Ticaret Genel Müdürlüğü'yle temas halindeyiz. Diğer yandan biz de Oda olarak şöyle bir Uyulması Zorunlu Mesleki Karar çıkardık. Kararda, 'Yemek kartı firmalarınca bu kartları kullanan işletmelere iskonto verilmeyecek ve aynı zamanda kartları kullanan işletmeler yemek çeki firmalarından iskonto talep etmeyeceklerdir' denildi. Bu kararı da yiyecek içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerle ilgili Derneklere ve Federasyonlara, yemek çeki firmalarına ve üyelerimize duyurduk."
Konuşmasında "Türkiye'nin Otomobili Projesi"ne değinen Çağlar, şunları kaydetti:
"Biz, kendi markamızla yollarda olmak istiyoruz. Bu hayal, 1960’lı yıllardan beri içimizde bir ukde. Türkiye’nin uzun yıllardır hayalini kurduğu “Yerli Otomobil Projesinde” 5 babayiğit bu işi sırtlandı. İnşallah 2021’de de kendi ürettiğimiz otomobili yollarda göreceğiz.
Biz İTO olarak, tüm iştiraklerimizle birlikte tüm araçlarımızı makam araçlarımız dahil kendi ürettiğimiz otomobillerle değiştireceğiz. İTO'nun ortalama 415 bin üyesi var. 415 bin üyemizin 415 bin arabası yok, çok daha fazlası var. İstanbul iş dünyası olarak biz 200 bin araç almayı bugünden taahhüt ediyoruz. Biz 200 bin araca İstanbul Ticaret Odası üyeleri olarak talibiz."
Kaynak: Serkan AKINCI / DÜNYA