Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'de tüketicinin korunmasından sorumlu otorite olarak tekstil, ayakkabı, mobilya, kırtasiye, çocuk bakım ürünleri, oyuncak ve deterjan gibi birçok ürünün güvenliğinin sağlanması için çaba gösterdiklerini ifade etti.
Sorumlu oldukları ürün gruplarında etkin bir denetim sistemi kurduklarını dile getiren Tüfenkci, Bakanlığın kurulduğu 2011'de ithal ürünlerdeki güvensizlik oranı yüzde 38,6 iken, bu rakamın bugün yüzde 2 seviyelerine gerilediğini vurguladı.
Tüfenkci, "güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans" prensibi ile hareket ettiklerini ve ürün güvenliği konularında 20'ye yakın mevzuat yayımladıklarını bildirdi.
"Çocuk sağlığı ve güvenliği önceliğimiz"
Piyasa gözetimi ve denetimi konularında çocuk sağlığı ve güvenliğinin birinci öncelikleri olduğunu dile getiren Tüfenkci, bu kapsamda Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği'ni güncel AB standartlarına uygun şekilde yeniden yayımladıklarını anımsattı.
Tüfenkci, böylelikle kısıtlı ağır metal sayısını 8'den 19'a çıkardıklarını ve 55 alerjen kokunun oyuncaklarda kullanımına yasaklama getirdiklerini söyledi.
"Tatil bölgelerinde denetimleri sıklaştırdık"
Tüfenkci, tatil dönemi dolayısıyla tüketicilerin bu dönemde yoğun kullandığı bazı ürünlerin denetimlerine ağırlık verdiklerine işaret ederek, terlik ve sandaletler ile bebek ayakkabılarına yönelik kanserojen madde denetimleri ile etiket denetimlerinin gerçekleştirildiğini söyledi.
Bununla birlikte, Antalya, Muğla, İzmir, Mersin gibi tatil bölgelerinde deniz kolluğu, deniz simidi, deniz yatağı, su oyuncakları gibi ürünlerin denetimlerini sıklaştırdıklarını belirten Tüfenkci, yeni eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce, ağustos ayı itibarıyla okul kıyafetleri ve kırtasiye ürün gruplarında denetimlere hız vereceklerini sözlerine ekledi.