Van, Bitlis, Hakkari ve Muş'ta iş dünyası temsilcileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine başlatılan "istihdam seferberliği" ile bölgede işsizliğin azalmasını, dolayısıyla batıya göçün büyük oranda önüne geçilmesini ümid ediyor.
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TSO) Necdet Takva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı sonrasında kentte İş-Kur hizmet birimi oluşturduklarını söyledi.
Van'da işsizlik oranının Türkiye ortalamasının üç katı olduğuna işaret eden Takva, "Bu, iç ticaretimizi ve sosyal dokumuzu da etkileyen bir durum. Bu nedenle programa Van'ın çok ihtiyacı var. 5 bin 800 üyemiz var. Her bir üyemiz bir kişi bile istihdam etse 5 bin 800 insanı istihdam etmiş oluruz. Kurum olarak 6 bin kişilik bir hedef koyduk. İşsizliğin üzerimizde yarattığı baskıyı ortadan kaldırmak için biraz daha fedakarlık yapacağız. Her anlamda bunun olumlu etkilerini göreceğiz." diye konuştu.
Hakkari Yüksekova TSO Başkanı Salih Özdemir de teşvik paketlerinin bölgede ticaretin canlanması noktasında son derece önemli olduğunu dile getirdi.
İlçede 130 firmanın ithalat-ihracat yaptığını, seferberlik kapsamında yaklaşık 2 bin 500 kişinin iş sahibi olmasının hedeflendiğini belirten Özdemir, "Özellikle Hakkari'deki sınır kapılarının aktif hale getirilmesi bölge ticaretini daha çok canlandıracak. Sınır ticaretiyle uğraşan firmaların istihdama destek vermesiyle ilimizdeki işsizlik sorunu önemli oranda düşürülebilir. Bizler de sınır kapılarımızı daha işlek hale getirmek ve buradan da istihdam yaratmak için çalışma yürütüyoruz. Hem Esendere hem Şemdinli hem de Çukurca'daki sınır kapılarının ticarete açılmasıyla ekonomik anlamda esnafımızın eli güçlenecektir. Bu durum genç nüfusumuzun il dışına gitmesinin de önüne geçecek." dedi.
"Üretim artışına ivme kazandıracak"
Hakkari TSO Başkanı Servet Taş da seferberlik kapsamında valilik öncülüğünde toplantılar düzenleyerek, sivil toplum örgütü temsilcileriyle iş çevrelerini bilgilendirdiklerini anlattı.
İstihdam seferberliğine özel sektörün katkısını artırmak için oda üyelerini hareket geçirdiklerini belirten Taş, şöyle konuştu:
"Hükümetimizin gereken ekonomik ve yapısal reformları hızla hayata geçirmesiyle, yaratılacak istihdamın ve ekonomik getirilerinin sürdürülebilir olmasını bekliyoruz. İstihdam seferberliğinde büyümenin kalitesine odaklanan, verimlilik artışını hedef alan ve bu doğrultuda insan kaynağının etkin kullanılmasını ilke edinen anlayış sadece işsizlik sorunumuzu çözmeyecek, aynı zamanda her sektörde katma değeri yüksek üretim artışının da ivme kazanmasını sağlayacak. Bu anlamda seferberliğin yararlı olacağını düşünüyoruz."
"Savaş ortamının bitmesiyle çok iyi pazar oluşacak"
Bitlis TSO Başkanı Davut Tezcan da kentte istihdamın artırılması için çalışma yürüttüklerini ve farklı sektörleri bölgeye çekmek için birtakım görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlattı.
Birlik ve beraberlik içinde işsizlik sorununun üstesinden geleceklerini söyleyen Tezcan, şunları kaydetti:
"Bölgemizden hem sosyolojik hem de ekonomik nedenlerden dolayı göçler yaşanmakta. Üretim ve sanayi olmadığı için insanlar başka illere gidiyor. Buradaki ticaret de batı illerine kaymış oluyor. Hükümetin teşvik paketleriyle refaha ulaşacak olan bölgemizde göç de duracak. Irak ve Suriye'de süren savaş ortamının bitmesiyle buralarda çok iyi bir pazar oluşacak. Bununla ilgili çalışmalar yaparak ilgili çevrelere programların içeriğini anlatıyoruz. Umarım en kısa zamanda olumlu netice alırız."
Muş TSO Başkanı Fatih Cengiz de istihdam seferberliğinin bölgenin işsizlik sorununa derman olacağını söyledi.
Kentte 2 bin 300 kişinin istihdam edilmesini hedeflediklerini belirten Cengiz, "Programı bölge için çok olumlu görüyoruz. Bu program diğer teşvik paketlerine benzemiyor. Çok ciddi artılar sağlayacak. İnşallah gençlerimiz bu programla iş sahibi olacaklar. Sonuna kadar destekliyoruz." ifadesini kullandı.
"En az 5 bin istihdam sağlamayı planlıyoruz"
Van Valisi İbrahim Taşyapan ise istihdam seferberliğiyle başlayan coşkunun ülkenin her tarafında yayıldığına işaret etti.
Kentte işsizliğin önüne geçmek ve istihdamı artırmak için çalışma yürüttüklerini ifade eden Taşyapan, bu kapsamda iş çevreleri ve sanayicileri bir araya getirerek, projeyi anlattıklarını bildirdi.
İş çevrelerinden olumlu yanıt aldıklarını anlatan Taşyapan, "İlimizdeki istihdam oranı önümüzdeki aylarda daha da artacak. Özellikle tekstil kentimizdeki yeni fabrikaların kurulmasıyla ilave istihdamlar sağlanacak. Bu programda masrafları sadece sanayicilerimize ya da iş adamlarımıza yüklemiyoruz. Asgari ücret ödenen personelin sigorta ve diğer kesintilerini devletimiz karşılıyor." dedi.
Programla kayıt dışı istihdamın da önüne geçileceğine işaret eden Taşyapan, işini büyütmek isteyenlerin de teşvik programından yararlanacaklarını düşündüğünü belirtti. Taşyapan, şunları kaydetti:
"İlimizde en az 5 bin istihdam sağlamayı planlıyoruz. Buna cazibe merkezleri programı da destek verecektir. Kamu arazilerinin ücretsiz tahsisi, fabrika binalarının devlet tarafından yapılması, alınacak kredilerin faizlerinin yarıya indirilmesi ve üretilecek mallara belirlenecek standartlarda ve miktarda devlet tarafından alım garantisinin verilmesi gibi teşvikler içeriyor. Bunlar istihdama yönelik çalışmalarla birleşirse inşallah hedeflerimize ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. İş çevrelerinin ilgisi bizi mutlu ediyor."