• BIST 9412.71
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C

"İstanbul Airport City uluslararası yatırımcıları Türkiye'ye çekecek"

"İstanbul Airport City uluslararası yatırımcıları Türkiye'ye çekecek"
İGA Havalimanı İşletmesi AŞ İcra Kurulu Üyesi Kalyoncu, İstanbul Airport City projesiyle ilgili bilgi verdi.

İGA Havalimanı İşletmesi AŞ İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu, İstanbul Yeni Havalimanı projesi içinde yer alacak, alışveriş ve yaşam merkezi İstanbul Airport City'yi, uluslararası gayrimenkul yatırımcıları ve gayrimenkul piyasasının dikkatini tekrardan Türkiye'ye çekecek önemli bir proje olarak gördüklerini bildirdi.

İstanbul Airport City, Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen MIPIM'de, uluslararası yatırımcıların karşısına çıktı. Fuar kapsamında düzenlenen organizasyonda, 100’e yakın uluslararası yatırımcı, İstanbul Airport City hakkında detaylı bilgi alma imkanına kavuştu.

İGA Havalimanı İşletmesi AŞ İcra Kurulu Üyesi Kalyoncu, İstanbul Airport City'nin MIPIM'e katılımı dolayısıyla gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda, İstanbul Airport City’nin, 10,5 milyon metrekarelik alan ile dünya genelinde gelecekteki havalimanı şehirleri için bir referans noktası olacağını bildirdi.

Kalyoncu, İstanbul Airport City’nin oteller, ofisler, alışveriş merkezleri, sosyal tesisler, hastaneler, okullar ve sergi olanaklarıyla yeşil, sürdürülebilir bir tasarıma sahip olacağını belirterek, şöyle konuştu:

"İstanbul Airport City mimari açıdan zengin yapılar ile çevrelenecektir. Büyük ölçekli ve çeşitlendirilmiş mağaza karması sayesinde sadece havalimanı müşterilerine değil, tüm kente hizmet verecek bu proje, metro hattına doğrudan bağlantısı olan alışveriş ve yaşam merkezi, çok sayıda yerli ve yabancı markaya ev sahipliği yapacak. Özellikle sağlık alanında 'mükemmeliyet merkezi' diyorlar, kümelenmiş bir sağlık kampüsü düşünüyoruz. Fuar merkezi de düşünüyoruz. Serbest bölge ve bir lojistik bölgesi düşünüyoruz. Bunların her birinde bu işi en iyi geliştiren ve ticari olarak da beklediğimiz teklifleri verebilecek bir gayrimenkul geliştiriciye bu alanı vermeyi ve devamında da onların projelerini geliştirmelerini bekliyoruz."

İstanbul Airport City’i anlatmaları için haziran ayı başında gerçekleştirilecek olan Saint Petersburg Ekonomi Forumu'na davet edildiklerini ifade eden Kalyoncu, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, "Bizim düşüncemiz, İstanbul Airport City projemizde biz master developer olalım. Anlaşacağımız sub-developer'lar ile de bu projeyi hayata geçirelim." dedi. 

"Bürokrasinin olmadığı bir alan oluşturacağız"

Mehmet Kalyoncu, Türkiye'de uluslararası gayrimenkul yatırım fonları ve uluslararası gayrimenkul geliştiricilerinin yaşadığı en büyük sıkıntının, yerel yönetimlerle imar, inşaat ruhsatı ve iskan gibi konularda yaşanan süreçler olduğunu, bu nedenle yabancıların ya bir yerel ortak bularak ya da farklı bir şekilde bu süreci yönettiklerini söyledi.

Kalyoncu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul Airport City projemizde bu yönetilmesi zaman alan süreçlerin önüne geçiyoruz. Çünkü direkt Devlet Hava Meydanları İşletmesinden (DHMİ) alınmış raporumuz var. Tek limitimiz, uçuş mania raporu. Bunu olumsuz etkilemediği sürece İstanbul Airport City projesinde yatırımcı olmak oldukça kolay olacak. Bu yabancı yatırımcı için çok ilgi çekici bir özellik diye düşünüyoruz. Biz de yurt dışında birçok yere gidiyoruz. En son Balkanlar'da birkaç ülkeye gittik. Gidilen bu yerlerde öne çıkan ortak nokta 'işin rahat ilerlemesi.' Hatta bunun indeksleri var, sıralaması var. Türkiye olarak bu alanda çok hızlı aşama kaydediyoruz. İstanbul Airport City’yi, rahat, hızlı geliştirme süreçleri sağlayarak uluslararası gayrimenkul yatırımcıları ve gayrimenkul piyasasının dikkatini tekrardan Türkiye'ye çekecek önemli bir proje olarak görüyoruz."

Bir gazetecinin "Otel yapılacaksa, bir yatırımcı varsa gelsin yapsın veya bizimle ortak yapsın mı diyorsunuz?" sorusu üzerine Kalyoncu, "Birinci önceliğimiz bunu kendisinin yapıp işletmesi." ifadesini kullandı.

"Havalimanında olduğu gibi İstanbul Airport City de kiralık mı?" sorusuna "Kiralık" yanıtı veren Kalyoncu, İstanbul Airport City'nin alanına ilişkin de bir kiralama limitinin olmadığını söyledi.

Yabancı yatırımcılar açısından bakıldığında bir yandan DHMİ, yani devlet güvencesi, diğer taraftan ise özel sektör anlayışı ve hızının önemli olduğunu vurgulayan Kalyoncu, yabancı yatırımcıların konsantrasyonunu, enerjisini düşürecek her türlü bürokrasiyi bu projede azaltacaklarını, bürokrasinin olmadığı bir alan oluşturacaklarını vurguladı.

İstanbul Airport City projesinin en önemli fazlarından birinin de serbest bölge olduğunu belirten Kalyoncu, serbest bölge lisansı üzerinde çalıştıklarını, bu anlamda İzmir serbest bölgede çalışan bir firmanın kendileri için de bir çalışma yaptığını ve çalışma ile ilgili Ekonomi Bakanlığıyla görüşeceklerini söyledi. 

"Asıl misyonumuz Türkiye'ye de örnek bir kentleşme modeli getirebilmek" 

İGA Havalimanı İşletmesi AŞ İcra Kurulu Üyesi Kalyoncu, ticari alanların yatırımın ne kadarına tekabül ettiğine ilişkin bir soru üzerine de şunları kaydetti:

"İstanbul Yeni Havalimanı projesi 76,5 milyon metrekare alana sahip. Bunun 10,5 milyon metrekaresi İstanbul Airport City alanı olacak... Burada bizim asıl misyonumuz; Türkiye'ye de örnek bir kentleşme modeli getirebilmek. İnsanlara soruyorlar; 'modern Türkiye denilince aklınıza gelen nedir?' Çoğu kişi 'Kanyon' diyor. Kanyon bir alışveriş merkezi... Modern Türkiye ile ilgili aklımıza gelen imaj o. Bizim buradaki vizyonumuz, insanların girdiği anda gerçekten modern Türkiye imajını teneffüs edecekleri bir atmosfer oluşturmak."

İstanbul Airport City’nin, Türkiye’de faaliyet gösteren global şirketler için uygun bir yer olduğunu kaydeden Kalyoncu, bir gazetecinin "Diyelim ki tamamına yatırımcı çektiniz ve tamamı yapılmaya başladı. Ne kadar bir yatırım söz konusu olabilir?" şeklindeki sorusuna, "Hepsini topladığımızda 6 milyar avroluk bir yatırım olacak" yanıtını verdi.

Kalyoncu, yabancı yatırımcıların projeye ilgisine ilişkin soru üzerine de şu görüşleri dile getirdi:

"Yabancı yatırımcılar geri dönüşü hızlı olan projelere göre değil, yatırım stratejilerine göre karar veriyorlar. Mesela bir ABD'li emeklilik fonu geldi. Bir yıl oldu. Onlar daha çok antrepo işine odaklanıyorlar. Bu projeyi uluslararası yatırımcıya yeni tanıtıyoruz. Bundan sonra ilgi ve talebi göreceğiz. MIPIM’in ardından 2017 içinde iki tane daha pazarlama faaliyetimiz olacak. Birini Dubai’de, diğerini de yine roadshow şeklinde Orta Doğu ya da Asya'da gerçekleştireceğiz. Buraları da gördükten sonra aslında ilk geri bildirimleri anlamış olacağız."

Sophia Antipolis'in Avrupa bölgesinin Silikon Vadisi olarak adlandırıldığını hatırlatan Kalyoncu, Airport City içinde yer almasını planladıkları eğitim kampüslerinin de düşük katlı yapılar, rahat yaşanabilir bir çevre ve uluslararası okulların bulunduğu bir uluslararası girişim ekosistemi şeklinde olacağını ve bu konuda bir üniversite ile partner olabileceklerini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim