Eylül ayında 100 milyar liralık büyüklüğe ulaşan İşsizlik Sigortası Fonu'nun, gelecek yıl her ay yaklaşık 1 milyar liranın eklenmesiyle 2017'de toplam 113 milyar liralık hacme kavuşması bekleniyor.
Kendi isteği dışında işsiz kalan sigortalıların, işsiz kaldıkları dönemin belirli bir kısmında geçinebilmeleri için 2002 Mart ayında başlatılan işsizlik sigortası uygulaması kapsamında kurulan İşsizlik Sigortası Fonu, aradan geçen sürede toplam 100 milyar liralık büyüklüğe ulaştı.
Biriken paranın büyüklüğüyle aralarında Gürcistan, Malta, Senegal, Arnavutluk, Bosna Hersek, Estonya ve Nepal'in de olduğu onlarca ülkenin milli gelirini geride bırakan Fon'dan, bu yıl her ay yaklaşık 416 bin işsiz faydalandı.
Yıl sonunda 102 milyar liralık varlığa ulaşması beklenen Fon, hükümetin 2017 yılı programına göre, gelecek yıl her ay yaklaşık 1 milyar lira artarak 2017'de toplam 113 milyar liralık hacme kavuşacak.
Fon'dan bu yılın tamamında işsizlere yaklaşık 3,8 milyar liranın ödeneceği tahmin edilirken, Toplum Yararına Çalışma ve İşbaşı Eğitim programlarında içinde olduğu diğer giderlere 8,8 milyar liranın aktarılması bekleniyor.
İşsizlik ödeneğinden kimden yararlanabilir?
Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yılda, 600 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizlere 240 gün, bin 80 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizlere 300 gün süreyle işsizlik ödeneği veriliyor.
Bir kişinin işsizlik sigortası fonundan yararlanabilmesi için belli şartlar bulunuyor. Öncelikle kişinin, kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması, hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışması ve son 3 yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması, ardından da hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurması gerekiyor.
İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazancı üzerinden hesaplanan yüzde 1 sigortalı, yüzde 2 işveren ve yüzde 1 devlet payından oluşuyor.