• BIST 9472.21
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

'İsrail ve Kıbrıs gazı için 3 yıl gerekiyor'

'İsrail ve Kıbrıs gazı için 3 yıl gerekiyor'
Zorlu Enerji Doğalgaz Grubu Genel Müdürü Celepci, Afrodit sahası ile Leviathan sahasındaki doğalgazın önce Türkiye, sonra dünyaya gönderilmesi için en az 3 yıllık sürece ihtiyaç duyulacağını belirtti.

Zorlu Enerji Doğalgaz Grubu Genel Müdürü Fuat Celepci, Güney Kıbrıs'ta Afrodit sahası ile İsrail'de Leviathan sahasındaki doğalgazın önce Türkiye, sonra dünya piyasasına gönderilmesi için en az 3 yıllık sürece ihtiyaç duyulacağını belirtti.

Celepci, yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de özel sektörün, Akdeniz gazıyla ilgili olarak bölgede normalleşme sürecini beklediğini söyledi. Celepci, "Normalleşme kapsamında Türkiye ve İsrail arasında beklenen adımlar atıldı, ama Akdeniz gazı sadece İsrail gazından ibaret değil. Aynı zamanda Güney Kıbrıs'taki gazın da Kıbrıs sorununun çözümü için taraflar arasında somut adımlar atılarak, dünya enerji piyasalarına sunulması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Fuat Celepci, İsrail gazı için kullanılacak güzergahın Güney Kıbrıs'ın ilan etmiş olduğu münhasır ekonomik alandan geçeceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Buna bağlı olarak İsrail gazını Türkiye ve dünya piyasalarına sunması planlanan projenin gelişiminde birtakım engellerle karşılaşabiliriz. Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Konvansiyonu düzenlemesine göre, Güney Kıbrıs'ın kendi münhasır ekonomik alanından geçecek bu boru hattı için 'hayır' deme şansı yok, ama birtakım engellemeler çıkarma imkanı var. Örneğin boru hattının geçişi için gerekli olan ÇED raporunun onayının, Güney Kıbrıs'ın ilgili kurumlarından alınması gerekecektir. Bunun yanı sıra Güney Kıbrıs’ın kendi münhasır ekonomik alanı içinden geçecek boru hattının teknik detayları konusunda söz söyleme yetkisi bulunuyor. Bu çerçevede boru hattının güzergahı da dahil, alınacak önlemler konusunda değişiklikler istemesi ihtimal dahilinde. Bu durum yalnızca İsrail gazını taşıyacak boru hattının hayata geçirilmesinde gecikmelere neden olabilir. Dolayısıyla Kuzey ve Güney Kıbrıs arasında mevcut sorun çözülmeden projeye başlanılması neredeyse imkansız gözükmektedir."

Türkiye'nin temel tezi

Türkiye'nin temel tezinin, Güney ve Kuzey Kıbrıs'ın federal bir yapı içinde üniter bir yönetime kavuşması ve her iki toplumun da çıkarılacak doğalgazdan elde edilecek gelirden faydalanması olduğunu belirten Celepci, "Kuzey Kıbrıs’ın da bu gelirden pay alması, bir anlamda bu projenin hayata geçirilmesi için Türkiye’nin kırmızı çizgisidir. Bu nedenle bu şart sağlanmadan, Güney Kıbrıs tek taraflı olarak bu gazı göndermeyi kabul etse bile bu durum Türkiye için projeyi gerçekleştirmek adına yeterli olmayacaktır. O yüzden İsrail ile Türkiye arasındaki normalleşmenin yanı sıra Güney ve Kuzey Kıbrıs arasındaki müzakerelerin de uygun bir şekilde sonlanması gerekiyor." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim