Düzenleme kapsamında vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri ve zamları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK ve belediyelerin alacakları gibi birçok kamu alacağı yeniden yapılandırılarak vatandaşlara borçlarını uygun koşullarda ödeme imkanı getirildi.
Düzenleme iş dünyası tarafından memnuniyetle karşılanırken iş adamları yapılandırmanın ekonomiyi canlandıracağını ifade etti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuya ilişkin değerlendirmesinde yapılandırmayı olumlu bulduklarını söyledi. Yapılandırılmasına ve varlık barışına yurt içi varlıkların da dahil edilmesinin önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Tahsilatlarda sıkıntı yaşandığı bir dönemde, devletimiz, 'Merak etmeyin biz sizin arkanızdayız' demiştir." ifadesini kullandı.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de esnafın aidat borçlarının da yapılandırma kapsamına alındığını hatırlatarak, "Yapılandırma ile esnaf da devlet de kazanacak, ekonomiyi canlandıracak. Esnafından çiftçisine, şoföründen öğrencisine devlete borcu olan herkes borcundan kurtulacak. Bu fırsat iyi değerlendirilmeli." görüşünü dile getirdi.
"KOBİ'lere can simidi olacak"
OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Ahmet Kurt, düzenlemeyle KOBİ'lerin rahat nefes alacaklarını kaydetti.
Küresel ekonomik krizin etkilerinin sürmesinin KOBİ'lerin mali yükümlülüklerini yerine getirmesini zorlaştırdığının altını çizen Kurt, "Son dönemde yaşanan ve bizim dışımızda gelişen olumsuz atmosfer nedeniyle siparişleri iptal edilmiş, TL'nin değerindeki aşırı oynaklık nedeniyle zarar yazmış KOBİ'lerimiz var. Bu nedenle bugün gündemde olan vergi affının birçok KOBİ için bir can simidi olacağı açıktır." değerlendirmesinde bulundu.
TOBB Turizm Meclisi Başkanı Osman Ayık da sektörü destekleyecek hiçbir düzenlemeye "hayır" demeyeceklerini belirtti. Buna karşın düzenlemede turizm sektörünü doğrudan ilgilendiren maddelerin daha fazla yer almasını beklediklerini dile getiren Ayık, "Son zamanlarda yayımlanan tebliğlerle ecrimisil borçları, ciro payları, kira gibi konularda düzenlemeler yapıldı. Biz, özel mülkiyet üzerinde kurulu tesisleri de içerecek şekilde kanun düzenlemesinin kapsamının genişletilmesini beklemekteyiz." dedi.
"Devlet vatandaşlarına babalık etmek istedi"
Ekonomistler de borçların yeniden yapılandırmasının ekonomiye canlılık getirecek olmasının yanı sıra mali disiplinin sürdürülmesine olumlu katkı sağlayacağını ifade etti.
Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkan Yardımcısı Dursun Ali Yaz, düzenlemenin geçen yıldan beri maliye bürokrasisinin üzerinde çalıştığı bir konu olduğunu söyledi.
Kamu idaresi açısından sadece para bulmanın yanında, ekonomik barışın sağlanmasını gerektirecek pek çok parametre ortaya çıktığını dile getiren Yaz, "Örneğin, toplam vergi tahakkuklarının toplam vergi tahsilatlarına oranı düşmüştü veya vatandaşlarla kamu kurumları arasında dava sayısı armaya başlamıştı. Yine tahsilat oranlarının düşmesiyle ve vadelerin geçmesi sebebiyle devletin bir sonraki acılı safhaya yani icraya başvurması gereken kalemler artmaya başlamıştı. Yani bu tip düzenlemeler uluslararası kriterler gözetilmeden yapılmıyor. Devletin parası azaldı, hemen vergi barışı çıkaralım gibi algılanmamalı." dedi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ülkedeki herkesi bir araya getirdiğine dikkati çeken Yaz, "Devlet ilk defa kaynak bulmaktan ziyade ekonomik açıdan zor durumda olabilecek vatandaşlarına babalık etmek istedi. Zira cebinde parası olmasa da tankın altına yatacak kadar vatan sevgisiyle dolu insanların elektriğinin kesilmesi, SGK'da prim borcu sebebiyle muayene olamamasına çözüm bulunmalıydı. Bu bakış açısını siyasilerin açıklamalarında da görmek mümkün. Kesinlikle çok yerinde ve gerekli olan bu düzenleme." diye konuştu.