• BIST 9505.09
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

'İpekyolu'na her zamankinden çok ihtiyaç var'

'İpekyolu'na her zamankinden çok ihtiyaç var'
Başbakan Yardımcısı Türkeş, İpekyolu'nun ana ekseninde yer alan ülkelerin, bu tarihi ticaret hattının canlandırılmasına her zamankinden çok ihtiyacı olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Türkiye-Özbekistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 4. Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, son dönemde iki ülke arasında gelişen ikili ilişkiler ve ata toprağı olan bu kardeş ülkede bulunmaktan büyük onur duyduğunu ifade etti.

Türkeş Taşkent'te düzenlenen toplantıda, iki ülke arasında siyasi, ticari ve ekonomik ilişkilerin canlandırılması için en üst düzeyde ortaya konulan siyasi iradenin kendilerine, kurumlara, bürokratlara ve iş adamlarına büyük sorumluluk getirdiğini söyledi.

Özbekistan ile Türkiye arasında gerçekleşen 1,2 milyar dolarlık ticaret hacminin, mevcut potansiyelin oldukça gerisinde kaldığını belirten Türkeş, en çok önem verdikleri alanlardan biri olan müteahhitlik sektöründe şimdiye kadar başarılı bir performans kaydedildiğini, Türk firmalarının bugüne kadar Özbekistan'da 2,7 milyar dolar tutarında 122 proje üstlendiğini bildirdi.

"Ulaşımı kolaylaştırıp maliyeti düşürüyor, alternatifleri çoğaltıyoruz"

Dünya ekonomisinin belirsizlik içinde olduğu bu dönemde ikili ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Türkeş, "Bir Özbek inanışına göre, evrende iki büyük yol vardır; gökyüzünde Samanyolu, yeryüzünde İpekyolu... İpekyolu'nun ana ekseninde yer alan ülkeler olarak bu tarihi ticaret hattının canlandırılmasına her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç vardır. Biz bu amaçla Türkiye olarak ikili, bölgesel ve çok taraflı platformlarda elimizden geleni yapıyoruz. Örneğin, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu ile Orta Asya'ya yeni koridor açıyoruz. Ulaşımı kolaylaştırıp maliyeti düşürüyor, alternatifleri çoğaltıyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

"Artık ilave sıçrayışlara ihtiyacımız var"

Türk Eximbank'ın Özbekistan'a sunduğu 350 milyon dolara varan kredi imkanı bulunduğunu dile getiren Türkeş, Özbekistan'da faal olan 500 kadar Türk şirketinin yanına yenilerini eklemek üzere yeni projeler için finansmanın hazır olduğunu, bu çerçevede özel sektörün harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi.

İki ülke arasındaki yatırımların teşviki ve korunması anlaşmasını günümüz şartlarına uygun hale getirilmesinin önemini vurgulayan Türkeş, "İlave adımlara değil, artık ilave sıçrayışlara ihtiyacımız var. Kısa vadeli hamlelerle yetinmemeli, daha büyük düşünmeliyiz" dedi. 

"Projelerin sayısının artırılmasından yanayız"

Özbekistan Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov da uzun zamandan beri iki ülke arasında KEK toplantısı yapılamadığını, toplantının iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve ortak projelerin hayata geçirilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Özbekistan'ın geleneksel ve önemli ticari ortaklarından biri olduğunu, 2016'da iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 1,2 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu ifade eden Azimov, söz konusu rakamın mevcut potansiyeli yansıtmadığını, ikili ticaret hacminin artırılmasının mümkün olduğunu vurguladı.

İki ülke arasında yatırım alanındaki iş birliğinin daha da geliştirilmesine büyük önem verdiklerini dile getiren Azimov, şunları kaydetti:

"Bizler, önde gelen Türk şirketlerinin Özbekistan'daki faaliyetlerinin daha da genişletilmesinden, geniş kapsamlı ve büyük öneme sahip projelerin sayısının artırılmasından yanayız. Türk şirketlerinin zengin deneyimi ve modern teknolojilerini göz önünde bulundurarak elektronik, tekstil, deri, tüketim malları, gıda ve ecza ürünleri ile turizm altyapısının geliştirilmesi gibi alanlarda iş birliği öneriyoruz"

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim