Teknoloji dünyasına bomba gibi bir iddia ortaya atıldı. Daha çok yazılımlarda gördüğümüz güvenlik açıkları bu sefer donanım tarafında ortaya çıktı. Ortaya atılan iddia'ya göre Intel marka işlemcilerde bir güvenlik açığı yer alıyor. Bu güvenlik açığından ise Linux ve Windows işletim sistemleri etkileniyor.
Intel işlemcilerinde ortaya çıkan güvenlik açığı yüzünden; hackerların, güvenlik anahtarlarına, şifrelere ve dikste önbelleğe alınmış dosyalara ulaşabileceği söyleniyor. Hatta Linux tarafında bu açığın doğruluğu, yazılımcıların bu güvenlik açığını yamalamak üzerinde çalışması ile kanıtlandı.
Windows 10 yapı 16299.192 güncellemesi yayınlandı!Windows 10 yapı 16299.192 güncellemesi yayınlandı!
Ancak bu güvenlik açığının, ciddi anlamda riskli olabileceği için yazılım ve donanım şirketleri arasında gizli tutulduğu iddia ediliyor. Linux'a gelen son güncelleme ile saldırganların bu güvenlik açığını fark etmeleri engellenmiş ancak sorun tamamen ortadan kaldırılmamış.
Linux programcıları, bu sorunu geçici olarak önlemek için; çekirdeğin belleğini kullanıcı işlemlerinden ayırıyor ve bunu “Çekirdek Sayfa Tablosu Yalıtımı” olarak isimlendiriyor.
Windows cephesinde ise önümüzdeki günlerde gelecek olan güncelleme ile güvenlik açığının ortaya çıkarılmasını sağlayan verilerin gizlenmesi bekleniyor.
Bu güvenlik açığı, uygulamaların ve programların çekirdek bellek alanındaki korumalı bölgedeki içeriklerin okunmasına da çanak tutuyor.
Performans kaybı yaşanabilir
İşin kötü tarafı bu kadarla da sınırlı değil. Bu güvenlik açığının yamalanması durumunda Intel işlemcilerinde yüzde 5 ila yüzde 30 arasında bir peformans kaybının yaşanacağı iddia ediliyor.
Eğer performans kaybı yüzde 30'u bulursa Intel'in işi AMD karşısında çok zor olacak gibi görünüyor. Hatta bu kayıptan dolayı, Apple cephesinde olduğu gibi firmaya dava da açılabilir.
Son olarak bu açıktan en çok sanal makinelerin ve bulut servis sağlayıcılarının etkinleneceği söyleniyor. Umarız bu güvenlik açığı performans kaybı yaşanmadan en kısa süre içerisinde güncellemeler ile çözülür.