Yaklaşık üç ay önce referandumla Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı alan İngiltere, Türkiye ile en kısa zamanda karşılıklı serbest ticaret anlaşması imzalamayı hedefliyor.
İngiltere’de 23 Haziran’da yapılan AB referandumu öncesinde Türkiye’nin AB üyelik sürecine ilişkin son derece eleştirel bir kampanya yürüten Londra’nın eski Belediye Başkanı Boris Johnson, referandum sonrasında Dışişleri Bakanı olarak görevlendirilmesinin ardından Türkiye’nin AB üyelik sürecine destek verdiklerini, karşılıklı serbest ticaret anlaşması imzalamak istediklerini söyledi.
Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in torunu olan Dışişleri Bakanı Johnson, Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında ülkesinin Türkiye ile "jumbo" (devasa) bir serbest ticaret anlaşması yapmayı umduğunu belirtti. Johnson, Londra’daki evinde Türkiye yapımı çamaşır makinesini örnek göstererek Türkiye’nin ihraç mamullerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İngiltere’de ekonomi yönetimi AB referandumu öncesinde de özellikle gelişen ekonomilerle serbest ticaret anlaşması imzalamak istediklerini sıklıkla dile getirmişti. Öte yandan dünyanın en büyük 5. ekonomisinin AB üyesi olması münferit karşılıklı ticaret anlaşması imzalaması önünde engel oluyordu.
Ülkenin 23 Haziran’da AB’den ayrılma kararı almasıyla birlikte özellikle gelişmekte olan ülkelerle karşılıklı ticaret anlaşması imzalaması önünde teoride artık engel kalmadı.
Türkiye’nin ihracatı 10 yılda 55 kat arttı
Resmi verilere bakıldığında İngiltere, Türkiye’ye ticaret açığı vermeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ile İngiltere arasında geçen yıl itibarıyla 16 milyar doları aşan dış ticaret hacmi bulunuyor.
Türkiye'nin İngiltere'ye ihracatı geçen yıl 10 milyar 556 milyon 915 dolar olurken, ithalatı 5 milyar 541 milyon 279 düzeyinde kaldı.
Yaklaşık 10,6 milyar dolarlık ihracatla İngiltere, Almanya'nın ardından Türkiye'nin en önemli ikinci ticari partneri olurken, bu ülkeye ihraç edilen başlıca ürünler arasında hazır giyim ve konfeksiyon, taşıt araçları ve yan sanayi, elektrik-elektronik malzemeler, meyve ve sebze yer alıyor.