• BIST 9469.19
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

İhracatta 'navlun zammı' tartışması

İhracatta 'navlun zammı' tartışması
Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ercan, "Navlun fiyatları artmadı, hak ettiği yere geldi, bence bu trend devam edecektir" dedi.

Konteyner taşımacılığında Uzakdoğu hatlarında son dönemde fiyatların yüksek oranlarda artmasının, özellikle doğal taş gibi yükte ağır malların ihracatında sorunlara neden olduğu belirtildi.

Geçen yıl dünyanın önde gelen konteyner operatörlerinden Güney Koreli Hanjin'in batması sonrası konteyner taşımacılığı firmalarının belli hatlarda çalıştırdıkları gemileri birleştirme kararı aldıklarını söyleyen Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Şener, bunun fiyat artışlarını beraberinde getirdiğini, özellikle Çin'e yapılan sevkiyatlarda geçen yıl 600 dolar olan konteyner başına ücretin bu yıl bin 700 dolara çıktığını dile getirdi.

Fiyatların artış sebebini 4 büyük acentenin aralarında anlaşıp, bu şirketlerin 'Türkiye'den birer tane gemi kaldıracağımıza sırayla bir gemi kaldıralım' demelerine bağlayan Şener, bunun yarattığı arz sıkıntısı nedeniyle fiyatların yükselişe geçtiğini ifade etti.

"Bazı konteynerlar bilerek boş gönderildi"

Bazı seferlerin bilerek boş gönderildiğine şahit olduklarını iddia eden Şener, "İhracatçı acente acente dolaşıp konteyner arıyor, fiyat yüksek de olsa siparişi yetiştirmek için gönderiyor. Konteyner sıkıntısı nedeniyle kasım ve aralık aylarında gitmesi gereken blok mermerleri ocak ve şubat aylarında gönderebildik. İhracat rakamlarında bu aylarda görülen artış da aslında önceki aylardan ertelenen sevkıyatlardan kaynaklanıyor" diye konuştu.

Milli konteyner şirketi önerisi

Konteyner taşımacılık şirketlerinin 'fırsatçılık yaptığını' savunan Şener, durumun Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkilediğini savundu.

İhracat yaptığı Suudi Arabistanlı bir müşterinin navlundaki artışın maliyetlerini de artırdığından şikayet ettiğine dikkati çeken Şener, "Müşterim, navlun fiyatları nedeniyle maliyetinin ton başına 28-30 dolar arttığını söyledi. Bu artış devam ederse yanı başımızda navlunu çok ucuz olan İran hazırda bekliyor. Fiyat artışları, Türkiye'nin ihracatını hedefliyor, geçen hafta İtalya'daydım. İtalya'dan yüklemelerde bu kadar zam yok. 500 milyar dolar ihracat hedefi için gerekirse milli konteyner şirketimizi kurmalıyız" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Hanjin'in iflası zamları tetikledi

Türkiye'de armatör şirketlerin acenteliğini yürüten firmaların oluşturduğu Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği'nin yönetim kurulu üyesi Savaş Ercan ise fiyat artışlarının küresel olduğunu, Türkiye'ye özgü bir durum olmadığını savundu.

 Navlun fiyatlarındaki değişimin 5-6 ayın konusu olmadığını, 2008 krizinden sonra 2 bin 500 dolardan 100 dolar seviyelerine inen fiyatların toparlanma aşamasında olduğunu savunan Ercan, "Kriz nedeniyle sektördeki büyük oyuncular yıllardır zarar ediyor. Son olarak 7'inci büyük olan Hanjin iflas etti. Kalanlar ayakta kalmak için birleşmelere gidiyor. 10 yıl önce Çin'e 16-17 hat varken bugün 3 hat kaldı. Sadece Türkiye değil, Karadeniz ve Ege'deki diğer ülkelerdeki limanlardan yüklemelerde de gemilerde yer bulamama ve navlun artışı sıkıntıları ortaya çıktı. Avrupa pazarı biraz daha stabil gidiyor" dedi.

"Artışın nedeni küresel sebepler"

"Navlun fiyatları artmadı, hak ettiği yere geldi, bence bu trend devam edecektir" diyen Ercan, bu artışın küresel nedenlerden kaynaklandığını, Türkiye'yi hedefleyen bir durumun olmadığını ifade etti.

Ercan, "Armatörler korkunç zararda, bu ortamda tam tersine Türkiye'ye yatırımlarını artırıyorlar. İhracatçı kendi tarafından haklı ama armatör tarafını da iyi analiz etmek lazım. Bu durum, Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkilemez" diye konuştu.

"Yeni iflasların yaşanmaması için navlun artışı kaçınılmaz"

Deniz Nakliyecileri Derneği Başkanı Jozef Çukurel ise armatörlerin zarar ettikleri bir ortamda düşük fiyatla konteyner göndermek istemediğini, yeni iflasların yaşanmaması için navlun artışlarının kaçınılmaz olduğunu ileri sürdü.

Çukurel, "Çin'e yüklemelerde artışlar var, doğrudur. Armatörler büyük gemileri dolduramayınca gemileri müşterek kullanıyorlar. Ama asla fiyat anlaşması yapmazlar. Bu durum kesinlikle Türkiye'yle ilgili değil. Navlun endekslerinde ciddi artışlar var. Belli bir bölgede daha fazla artabilir o hattın kendi yapısına bağlı. Ben fiyatlarda düşüş beklemiyorum ama bana göre bir doyuma geldi, yatay seyrederse her iki taraf memnun kalır ama düşüş olursa da yeni iflaslar yaşanır ve yine mal akışı zarar görür" değerlendirmesini yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim