Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) temmuz ayı ihracat rakamlarını Manisa'da Vestel City'de açıkladı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, temmuzda ihracatın yüzde 31,2 artışla 11,47 milyar dolar olduğunu duyurdu. Büyükekşi’nin açıkladığı verilere göre, Türkiye’nin temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 artışla 11 milyar 474 milyon dolar oldu. İlk yedi ayda ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 artışla 88 milyar 926 milyon dolar olurken, son 12 aylık ihracat da bir önceki yıla göre yüzde 7,5 artışla 150 milyar 22 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Bu artış son 6 yılın en büyük aylık artışı olarak kayıtlara geçti.
"Mazeret yok"
Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "Gurur duyacağımız bu tesiste olmaktan mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. Bugün burada tarihi diyebileceğimiz bir buluşmadayız. Bu tarihi buluşmayı da gerçekten gurur duyacağımız değerli teknolojik ürünlerin üretildiği bir ortamdayız. Ben inanıyorum ki Vestel Türkiye'nin gurur duyduğu teknoloji şirketlerinden olmaya devam edecek. Burada tarihi ihracat rakamlarını paylaşıyoruz. Daha önce temmuz ayında tarihi zirveyi yaşayacağımızı söylemiştik. Dün gece itibari ile tarihi zirve değilse bile tarihi zirvenin çok yakınına geldik. TÜİK rakamları açıklandığında oralarda yakalanacaktır." dedi.
Zeybekçi, yeni sloganlarının "Mazeret yok" olduğunu hatırlatarak yola durmadan devam edeceklerini söyledi.
Sektörel bazda otomotiv yine lider
Temmuz ayında en fazla ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41.1 artışla 2 milyar 434 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörü yaptı. Otomotivi 1 milyar 483 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ve 1 milyar 190 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Temmuz ayında en fazla artış kaydeden sektörler ise ihracatını 4 katına çıkaran Gemi ve yat ile 3 katına çıkaran Mücevher ve 2 katına çıkaran Zeytin ve Zeytinyağı sektörleri oldu. Genel ihracatta, Tarım ihracatı yüzde 22, Sanayi ürünleri ihracatı yüzde 32 ve Madencilik ürünleri ihracatı da yüzde 42 arttı. Yılın ilk yedi aylık döneminde ise ihracatı sırtlayan sektör yine otomotiv oldu. Sektör, ilk yedi ayda 193 ülkeye ihracat gerçekleştirerek yeni bir rekora da imza attı.
En büyük pazar Almanya'ya ihracat yüzde 28,2 arttı
İhracat pazarları bazında, 173 ülke ve bölgeye ihracat artarken, 54 ülke ve bölgeye ise geriledi. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden Almanya'ya ihracat yüzde 28,2; İngiltere'ye yüzde 37; İtalya'ya yüzde 27,9; Irak'a yüzde 55,7 ve ABD'ye yüzde 48,3 arttı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Almanya uzun yıllardır ihracatımızda zirveyi kimseye kaptırmıyor. Bu ay da yüzde 28,2'lik ihracat artışıyla yerini sağlamlaştırdı. Son dönemde yaşanan geçici kriz ortamının ticaretimizi etkilememiş olması bizleri mutlu etti. Sayın Bakanımızın da dediği gibi; iki ülke birbirinin rakibi değil, tamamlayıcısı. Temennimiz, bu gergin ortamın bir an evvel olağan seyrine geri dönmesi” dedi.
Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 20 ülke arasında en yüksek ihracat artışı ise yüzde 95,7 ile yine Rusya'ya gerçekleşti. Rusya'ya ihracat artışında, yaş meyve, deri ayakkabı ve kürkten giyim eşyası ihracatı öne çıktı. En çok ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında ihracatın düştüğü tek ülke ise Mısır oldu. Mısır'daki temel düşüş, kimyevi maddeler sektöründen kaynaklandı.
AB'ye ihracat yüzde 29,1 arttı
Ülke grubu bazında AB'ye ihracat, Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29,1 artarken, AB'nin toplam ihracattaki payı yüzde 51,1 olarak gerçekleşti. Kuzey Amerika'ya ihracat yüzde 46,1; Ortadoğu'ya yüzde 33,9; Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 44,1; Uzakdoğu'ya ise yüzde 25,1 arttı. İlk yedi ayda ihracat AB'ye 4,3 milyar dolar artış kaydetti.
Miktar bazında artış, değer bazındakini geçti
TİM verilerine göre Temmuz ayı ihracatı miktar bazında yüzde 17,7 artarken, ilk yedi ayda yüzde 12,8 artış gösterdi. Büyükekşi, “Temmuz'da 8,4 milyon ton ağırlığında ürün ihraç ettik. Böylece bu ay, tüm Temmuz ayları içerisinde, miktar bazında en fazla ihracat yapılan ay oldu.” dedi.
İstanbul'da artış yüzde 27,4 oldu, en yüksek artışı Sakarya yaptı
İller bazında ise Temmuz ayında 71 şehir ihracatını artırırken, 9 ilde gerileme görüldü. En fazla ihracat yapan ilk 5 il ve artışlar şu şekilde gerçekleşti: İstanbul'un ihracatı yüzde 27,4; Bursa'nın yüzde 29,8; Kocaeli'nin yüzde 25,3; İzmir'in yüzde 25 ve Ankara'nın yüzde 31,9. En fazla ihracat yapan ilk 10 ilin tamamı ihracatını artırırken, en yüksek ihracat artışını yüzde 175 ile yine Sakarya gerçekleşti.
Manisa tarımda Türkiye'nin can damarlarından biri
Konuşmasında Manisa ilinin ve Vestel City'nin ihracatlarına da değinen Büyükekşi, şunları söyledi: “Manisa, geçen yıl 1,84 milyar dolar ile en fazla ihracat yapan 9.ilimiz. Tarım sektöründe Türkiye'nin can damarından biri olan Manisa, çekirdeksiz kuru üzüm ve kiraz ihracatında ön sıralarda yer alıyor. Vestel gibi fark yaratan firmalarımızın başarılarıyla sayesinde ise beyaz eşya ihracatında dünyanın önde gelen ülkelerinden biriyiz. Küresel ölçekte rekabetçi olan ürünlerimiz, bugün yaklaşık 200 ülkeye ihraç ediliyor. Rakamlarla ifade edecek olursak; Türkiye buzdolabı ihracatında dünyada 8., Avrupa'da 3.; çamaşır makinesi ihracatında dünyada 5., Avrupa'da 2.; bulaşık makinesi ihracatında dünyada 12.ve Avrupa'da 9. sırada yer alıyor. Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretim yapısı ile Türkiye'nin önde gelen ihracatçılarından biri olan Vestel, her zaman en fazla ihracat yapan ilk 10 firma arasında yer alıyor. Geçen sene Vestel'in ihracatının kg fiyatı 6,2 dolara ulaştı. Bu rakam, Türkiye ortalamasının neredeyse 5 katı. Bu başarının sırrı nerede gizli derseniz; Vestel, Ar-Ge, İnovasyon, Tasarım ve Markalaşma'ya Yerel Üretim gücümüzü de dahil ederek çıtayı üst seviyelere taşıyor.”
Vestel City'den 155 ülkeye ihracat yapılıyor
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu ise şunları söyledi: “Büyük bir gururla ifade etmek isterim ki Vestel City'nin doğması, büyümesi ve bugünlere gelmesi hep ihracatla olmuştur. 1995 yılında 150 milyon dolar olan Vestel'in ihracatı bugün 2 milyar doları aştı. Bugün Vestel City'den 155 ülkeye ihracat yaparak kendi alanımızda 19 yıldır üst üste ihracat şampiyonu oluyoruz. Vestel olarak tesislerimizi en üst düzey teknoloji ile donatmamız, bu teknolojiyle uyumlu bir şekilde çalışacak insan kaynağını yetiştirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda Endüstri 4.0'a uyum çalışmalarımız Vestel City'de son hızla devam ediyor. Robotlarla insanların birlikte çalıştığı bu kompleks seneye Türkiye'nin Endüstri 4.0'a geçen ilk fabrikası olacak. Geçen yıl mükemmelliğimizi Avrupa'da da tescil ettirerek Endüstriyel Mükemmellik Ödülleri'nde (Industrial Excellence Award) Avrupa Şampiyonu olduk. Beş farklı sektörde faaliyet gösteren bir grup olarak biz bugün Türkiye'de en çok istihdam yaratan 3 gruptan ve en büyük 6 ihracatçıdan biriyiz. Dün olduğu gibi, bugün ve yarın da yaptığımız ihracat ile ülkemiz için katma değer yaratmaya devam edeceğiz.”